Головна  →  Новини  →  13 грудня 2017, 21:14

Олексій Резніков: «Яким бути музею на Поштовій має вирішувати експертне середовище»

Заступник голови КМДА Олексій Резніков заявив, що вирішувати, яким бути музею на Поштовій площі, мають експерти музейної справи, історики та археологи.

Із 4 до 6 грудня цього року Краків відвідала делегація на чолі з Олексієм Резніковим. Керівники відділів Київської міської державної адміністрації, археологи, куратори, радники і активісти з Києва в Кракові ознайомилися з видовищним інвестиційним музеєм «Підземний Ринок», а також ознайомилась з досвідом Кракова щодо захисту та реставрації пам'ятників та пам’яток архітектури.

«Будівництво музею «Підземний Ринок» було дуже складним процесом. У 2005 році, коли завдяки плановим розкопкам на Старій площі Кракова було зроблено відкриття, археологічні дослідження планувалося провести протягом 6 місяців, проте їх довелося розтягнути на 5 років. Увесь же процес будівництва зайняв близько 10 років. До речі, не оминули наших польських колег і складнощі через політичну складову та політизацію самого процесу розкопок та створення музею. До речі, коли ми були у відрядженні, польські колеги наголосили, що концепція та формат музею вирішувався експертами вже після завершення археологічних досліджень – після того, як було зрозуміло, яку цінність представляють артефакти. Певен, що ми маємо йти тим же шляхом. Окрім того, концепція музею має бути визначена та відібрана на міжнародному конкурсі», – розповів Олексій Резніков.

Нагадаємо, у Києві на Поштовій площі при проведенні реконструкції були знайдені пам'ятки, що мають історичну та археологічну цінність. Вказані пам'ятки  датовані XI-XII сторіччям та свідчать про розташування в цій місцевості прибережного міського кварталу Середньовічного Києва.

Міська влада поставила завдання зберегти ці історичні пам'ятки, а також презентувати їх мешканцям міста  і туристам, які відвідують Київ, у вигляді сучасної підземної музейної експозиції.

«Замовником будівельних робіт, проектною організацією та інвестором за підтримки міської влади було прийнято рішення про збереження вказаних археологічних знахідок на Поштовій площі шляхом музеєфікації в місці їх знаходження, оскільки будь-яке перенесення знахідок може спричинити їхнє руйнування. Окрім того, збереження деревини, що була знайдена, потребує особливої технології консервації і, за словами археолога проекту пана Сагайдака, найближча країна, де є відповідні спеціалісти і технології, – Польща. Реалізація подібного проекту є новою практикою для Києва, саме тому потребує врахування досвіду інших країн, де подібні проекти вже впроваджені. Протягом декількох днів візиту до Кракова ми максимально ознайомилися з усіма аспектами організації музею «Підземний Ринок»: деталі інвестиційного процесу, фінансування, організацію екскурсійної програми в музеї, методи збереження знахідок, сучасні засоби і технології, які використовуються в музеї», – додав заступник голови КМДА.

Під час свого перебування делегація Києва в Кракові також провела офіційну зустріч із заступником мера міста Кракова з питань культури і просування міста Анджей Куліг, заступником мера міста Кракова з питань розвитку міста Ельжбетою Котерба і секретарем міської ради Кракова Богуславом Космідером. Також відбулась робоча зустріч з представниками Департаменту культури і національної спадщини та Управління збереження культурних пам’яток, присвячена Парку культури і фінансування відновлювальних робіт у Кракові.

До складу делегації на чолі з Олексієм Резніковим увійшли депутат Київської міської ради, голова постійної комісії Київської міської ради з питань культури, туризму та інформаційної політики Вікторія Муха, перший заступник директора Департаменту – начальник управління мистецтв та культурно-освітніх закладів Департаменту культури Сергій Анжияк,  в.о. заступника директора Департаменту – начальник управління збереження історичного середовища та охорони об’єктів культурної спадщини Департаменту культури Олександр Никоряк, заступник генерального директора Київського науково-методичного центру по охороні реставрації та використанню пам’яток історії, культури і заповідних територій – директор державного історико-архітектурного заповідника «Стародавній Київ» Сергій Груздо, головний спеціаліст відділу перспективного розвитку та координації проектів управління міжнародних зв’язків апарату  Ганна Білокінь, кандидат історичних наук, директор Державного підприємства «Центр археології Києва Інститут археології НАН України» Михайло Сагайдак та автор електронної петиції з проханням врятувати археологічні розкопки та знайдені артефакти на Поштовій площі в Києві Акім Галімов.

Перейти до спискуВерсiя для друку