Головна  →  Новини  →  19 квітня 2018, 17:29

Поради під час лісового відпочинку: як уникнути укусів змій

Весною зростає кількість відвідувань лісової місцевості, відпочинку на узбережжі річок та ставків. Пропонуємо кілька порад, які вбережуть від нападів змій під час відпочинку в лісах та парках, а також допоможуть у наданні першої медичної допомоги, якщо укусу не вдалося уникнути.

Змії ведуть активний спосіб життя тільки в теплий період року – із перших чисел квітня і до глибокої осені, зимою впадають у сплячку, обираючи для цього нори гризунів. Збираючись на відпочинок у ліс, слід бути обережним і не забувати, що змія кусається тільки захищаючись, тому необхідно палицею обстежувати зарослі, щоб не сполохати змію.

Обирайте надійне взуття й надягайте широкі штани, заправляючи їх у черевики так, щоб утворився напуск. Якщо змія буде кусати, то вона прокусить тільки тканину штанів, а не шкіру.

Пам’ятайте, що змія ніколи не нападає на людину першою. Якщо її потурбувати (випадково зачепити або наступити на неї), вона завжди перед нападом набуває загрозливої пози – згортається «калачиком», зигзагоподібно вигинає тіло, окремі види – сильно шиплять. Укус змії – акт самозахисту. При цьому зуби виступають попереду і під час укусу проникають у тіло жертви.

Перша допомога під час укусів змій

Негайно приступайте до видалення отрути з рани, не зволікайте, інакше токсин пошириться по всьому організму.

Відсмоктування отрути проводять за допомогою медичної банки, якщо такої немає – використовують звичайну склянку. Для цього у порожнину скляного посуду уводять запалений фітіль, швидко обводять ним порожнину судини і негайно прикріплюють до ранки. Якщо процедура виконана правильно, тканина тіла втягується у порожнину банки.

Отруту можна висмоктувати і ротом, але якщо немає патологічних змін у порожнині рота (карієс зубів, тріщини язика та губ, їх пошкодження тощо). При цьому постійно спльовують відсмоктану рідину і промивають рот водою.

Чого не можна робити під час укусів змій:

не можна ловити і вбивати змію, крім марної втрати часу часто це додає ще одного укушеного;

не можна накладати джгут! Він не перешкоджає поширенню отрути, зате може викликати омертвіння кінцівки і гангрену;

заборонено пити алкоголь: алкоголь прискорює поширення отрути з кров’ю всім тілом;

не можна робити надрізи, вони неефективні;

не можна припікати місце укусу, під час укусу змії отрута проникає глибоко під шкіру і припікання не здатне її зруйнувати;

забороняється накладати зігріваючі компреси і мазати зігріваючими мазями.

Слід запам’ятати основне: потерпілого потрібно у найкоротші терміни доставити до лікарні. Якщо укус у ногу – треба переносити на ношах.

Перейти до спискуВерсiя для друку