Головна  →  Новини  →  26 квітня 2018, 15:14

Програму фінансово-кредитної підтримки столичних підприємців визнано найефективнішою в Україні

Програму фінансово-кредитної підтримки столичних підприємців визнано найефективнішою в Україні. Такого висновку дійшли учасники Другого фінансового ярмарку, що відбувся сьогодні у Харкові. У рамках програми заходу делегати з регіонів України презентували місцеві програми підтримки розвитку малого та середнього бізнесу. Загалом у заході взяли участь представники Харківської, Львівської, Тернопільської, Дніпропетровської областей та Києва.

Приклад успішної взаємодії підприємців та столичної влади заради розвитку місцевого бізнесу, а також хід реалізації Програми фінансово-кредитної підтримки суб’єктів малого та середнього підприємництва у Києві, запровадженої Київською міською державною адміністрацією спільно з Німецько-Українським фондом та банками-партнерами присутнім представив директор Департаменту промисловості та розвитку підприємництва Андрій Мельничук.

«Від початку року у столиці запрацювала Програма підтримки малого та середнього підприємництва у вигляді компенсації половини відсоткової ставки. Вже сьогодні вона має практичні результати. Днями на одному зі столичних підприємств введено в експлуатацію сучасне іноземне обладнання, придбане за кошти кредиту в рамках програми. Таким чином, київські МСП отримують не лише консультаційно-інформаційний супровід. Ми пропонуємо дієвий механізм підтримки розвитку місцевого бізнесу з боку муніципальної влади», – сказав Андрій Мельничук.

«Київська міська влада за рахунок реалізації програми надає підтримку малому та середньому підприємництву, що здійснює свою діяльність у пріоритетних для Києва економічних напрямах: переробна промисловість, розвиток приватних закладів освіти та сфери ЖКХ», – додав він.

Однією з вагомих переваг розробленого механізму компенсації процентної ставки очільник профільного департаменту назвав спрощену процедуру, що передбачає взаємодію підприємця лише із банком, який проводить його кваліфіковану кредитну оцінку. Відповідність МСП умовам програми компенсації оцінює КМДА на підставі чітких критеріїв.

При розробці цього механізму компенсації процентів був використаний європейський досвід реалізації аналогічних програм для підтримки фінансування МСП, що впроваджуються європейськими банками розвитку спільно з муніципалітетами.

«Завдяки такій підтримці з боку місцевої влади столичні підприємці отримують доступні кредити у гривні на реалізацію своїх інвестиційних проектів, які на початковому етапі характеризуються низькою дохідністю», – підбиваючи підсумки, зазначив Андрій Мельничук.

Нагадаємо, що Програма фінансово-кредитної підтримки малого та середнього підприємництва із компенсації відсоткової ставки за кредитним договором надається у вигляді компенсації 50% номінальної відсоткової ставки за кредитами, наданими банками-партнерами. Напрацьований механізм компенсації столичною владою дозволяє зменшити процентну ставку за кредитом до 7,5%, що є найнижчою в Україні. З цією метою в поточному році з бюджету Києва вже виділено 10 млн грн.

Для оформлення кредиту підприємцю достатньо звернутись до банків-партнерів програми: ПАТ «Укргазбанк», ПАТ «Кредобанк», ПАТ «ПроКредит Банк» та ПАТ «КредитВест Банк». Позичальниками можуть бути суб’єкти господарювання – резиденти України, що зареєстровані у Києві, виробничі потужності яких розміщені у столиці та які підпадають під визначення суб’єктів малого та середнього підприємництва згідно із положенням Господарського кодексу України.

Проект реалізується завдяки партнерству київської влади, уряду Німеччини, який через KfW (німецька кредитна установа для відбудови) надав Німецько-Українському фонду позику в розмірі 10 млн євро, а також ініціативи ЄС «EU4Business», яка виділила 5 млн євро на компенсацію валютних ризиків.

Перейти до спискуВерсiя для друку