КМДА Київська міська державна адміністрація
Офіційний інтернет-портал


3 травня 2018

Національний банк увів у обіг монети номінальною вартістю 1 і 2 гривні

Національний банк України 27 квітня ввів у обіг монети номінальною вартістю 1 і 2 гривні. Ці монети можна використовувати одночасно із монетами номіналом 1 гривня старого зразка та банкнотами номіналами 1 і 2 гривні, які Національний банк припиняє друкувати. Про це повідомили у регуляторі.

Новими монетами українці зможуть розраховуватися одночасно із банкнотами відповідних номіналів необмежений період часу, доки монети поступово не замістять банкноти в обігу. Вилучатися з обігу банкноти номіналом 1 та 2 гривні не будуть, із часом монети повністю замінять зношені та пошкоджені банкноти.

Як вважають у НБУ, заміна банкнот низьких номіналів на монети сприятиме, зокрема, підвищенню терміну служби грошей, оскільки монети перебувають в обігу близько 20 років, а банкноти номіналами 1 та 2 гривні – у середньому близько 1,5 року. Це дасть змогу заощадити державі близько 1 млрд грн. Заміна банкнот низьких номіналів пов’язана також із розвитком безготівкових розрахунків, зміною купівельної спроможності гривні за останні 20 років та зміною у поведінці споживачів.

Загалом цього року відкарбують близько 140 млн монет «1 гривня» та 145 млн – «2 гривні». Вони невеликі за розміром, легкі, виготовлені зі сталі із гальванічним покриттям, що дає можливість знизити вартість їх виготовлення.

 

Довідково.

Відповідно до політики оптимізації готівкового обігу Національний банк України прийняв рішення поетапно вводити в обіг нові обігові монети – 1, 2, 5 та 10 гривень. Із 27 квітня розпочався перший етап – уведено в обіг монети номінальною вартістю 1 і 2 гривні. Монети номінальною вартістю 5 і 10 гривні вводитимуться в обіг у 2019- 2020 роках (точну дату Національний банк повідомить додатково).

Детальніше – за посиланням: https://newcoins.bank.gov.ua/NewCoins/.

Файл документа: Нові монети.pdf


Адреса цієї сторінки: http://kievcity.gov.ua/news/62269.html
При використанні матеріалів посилання на КМДА обов'язкове.