Головна  →  Новини  →  14 травня 2018, 13:57

Заступник голови КМДА Петро Пантелеєв обговорив із представниками японського агентства JICA проекти у сфері поводження з відходами

Заступник голови КМДА Петро Пантелеєв днями зустрівся із представниками Японського агентства міжнародного співробітництва (JICA). Темою зустрічі стало обговорення можливих спільних проектів у сфері поводження з відходами, зокрема, у контексті намірів міста поступово відійти від неекологічного методу захоронення до переробки відходів.

Під час зустрічі представники японської компанії представили власні напрацювання: сучасні підходи й технології утилізації сміття.

«Будівництво сміттєпереробних комплексів – один із найголовніших пріоритетів для міста. Адже створення потужностей для переробки відходів дозволить скоротити рівень їх захоронення, у перспективі розвинути систему сортування, допоможе запровадити у Києві європейські екостандарти. Тому співпраця із міжнародними компаніями, що демонструють виконання успішних інфраструктурних проектів, для нас дуже важлива», – зазначив Петро Пантелеєв.

Під час обговорення представник JICA заявив, що агентство пропонує провести ґрунтовне дослідження щодо поводження з відходами у Києві, а саме на полігоні твердих побутових відходів № 5, що у с. Підгірці. На основі отриманих результатів визначать перспективи ефективного використання сміття для виробництва енергії.

Довідково.

Агентство JICA — всесвітньо відома японська урядова організація із надання технічної, грантової допомоги й пільгових кредитів урядам іноземних держав. JICA вже реалізує кілька масштабних інфраструктурних проектів та аналізує можливості щодо встановлення заводів із виробництва енергії зі сміття.

Зокрема, одним із ключових проектів у столиці є реконструкція на Бортницькій станції аерації (БСА). У червні 2015 року між урядами України та Японії була підписана кредитна угода для залучення коштів на реконструкцію БСА на пільгових і вигідних для України умовах від JICA. Кредит наданий JICA на суму 108 млрд єн строком на 40 років під 0,1% річних із пільговим періодом 10 років. Реконструкція БСА дасть змогу якісно змінити підходи до очищення стоків, зменшити площі існуючих мулових полів, а також мінімізувати наслідки роботи БСА, у тому числі запах, для мешканців мікрорайонів, що знаходяться поруч зі станцією.

Перейти до спискуВерсiя для друку