Головна  →  Новини  →  18 травня 2018, 15:34

У столиці відкрили перший медичний центр «100% життя»

У Києві відкрили перший медичний центр «100% життя», у якому обслуговуватимуть як пацієнтів загального потоку, так і пацієнтів із ВІЛ та представників груп ризику. Це простір 100% толерантності для всіх пацієнтів. Тут працюватимуть лікарі загальної практики сімейної медицини, інфекціоністи, невропатолог, нарколог, психіатр, дерматовенеролог, гінеколог тощо. У медичному центрі також функціонуватиме палата тимчасового перебування пацієнтів та маніпуляційний кабінет. Участь у відкритті центру взяв перший заступник голови КМДА Микола Поворозник.

«Україна і Київ зокрема також відчули тягар епідемії. Наразі на обліку у Києві перебувають більше 12 500 ВІЛ-інфікованих пацієнтів. Розуміючи важливість проблеми, Київ першим серед столиць східної Європи приєднався до глобальної ініціативи Fast-Track Cities, підписав 6 квітня 2016 року Паризьку декларацію. Таким чином, ми взяли курс на досягнення цілей прискорення: доступне лікування, зниження нових випадків ВІЛ-інфекції та нуль дискримінації до 2020 року, аби до 2030 року зупинити епідемію. Політична воля, консолідація сил, досвід та інновації – наші пріоритети на обраному шляху», – сказав Микола Поворозник.

За його словами, міська влада підтримує широкомасштабні заходи, які спрямовані на протидію епідемії СНІДу.

«Затверджено цільову програму, яка підкріплена відповідним фінансуванням. Налагоджена ефективна співпраця державного сектору та громадських організацій, є підтримка з боку міжнародних та національних донорських організацій. Лише минулого року на боротьбу з епідемією у місті було витрачено 200 млн грн із різних джерел. А це і профілактика, і лікування, і підтримка людей, які живуть із ВІЛ», – зазначив Микола Поворозник.

Минулого року обстежено на ВІЛ 250 тисяч людей. Дві тисячі людей, у яких виявили ВІЛ, були залучені під медичний нагляд, і загалом 13 тисяч упродовж року отримували необхідне доступне лікування. Набула розмаху децентралізація допомоги людям, які живуть із ВІЛ. Тепер отримувати медичну допомогу можна не лише у Центрі СНІДу, але й у кожному районі: 19 кабінетів інфекційних захворювань розпочали прийом пацієнтів, 12 аптечних закладів тепер видають антиретровірусні препарати, і кожен медичний заклад пропонує доступне тестування на ВІЛ.

«Сьогодні відбувається надзвичайна подія, яка є першим кроком у розбудові нової моделі надання допомоги людям із ВІЛ. І не лише хворим, але і їхнім родинам та оточенню. Цей прогресивний підхід запроваджується неурядовим сектором за ініціативи Мережі ЛЖВ. Символічна назва нового медичного центру – «100% життя». Тут нуль дискримінації, нуль смертей та доступна медична допомога», – підсумував Микола Поворозник.

Зазначимо, однією з особливостей Медичного центру стане можливість для всіх пацієнтів укласти договір із сімейним лікарем та отримати обслуговування, що вкладається у державну програму медичної реформи. Медичні центри «100% життя» вже є складовою електронної медичної системи eHealth.

Перейти до спискуВерсiя для друку