Головна  →  Новини  →  21 травня 2018, 11:42

Віталій Кличко: «Органи місцевого самоврядування розраховують на конструктивну позицію уряду щодо вирішення проблем бюджетного забезпечення громад» (+відео)

Віталій Кличко: «Органи місцевого самоврядування розраховують на конструктивну позицію уряду щодо вирішення проблем бюджетного забезпечення громад» (+відео)

Органи місцевого самоврядування розраховують на конструктивну позицію та допомогу уряду у вирішенні низки проблем щодо бюджетного забезпечення громад у 2018 році. Про це під час засідання Правління Асоціації міст України заявив голова АМУ, мер Києва Віталій Кличко.

Він наголосив, що сьогодні члени Правління АМУ зустрінуться із прем‘єр-міністром Володимиром Гройсманом, щоб обговорити шляхи розв’язання цих проблем. «Нині є низка проблем, які неможливо вирішити без допомоги уряду», – наголосив голова Асоціації міст України.

Зокрема, Віталій Кличко зазначив гостру проблему недостатності цьогорічних обсягів освітньої та медичної субвенцій. Він зауважив, що сьогодні медична субвенція спрямовується тільки на окремі поточні видатки, а освітня – лише на заробітну плату педагогам. Водночас, оплату комунальних послуг та енергоносіїв перекладено на місцеві бюджети. Наразі дефіцит коштів на утримання закладів освіти та охорони здоров’я із освітньої субвенції становить 22%, медичної – 34%.

Крім того, підкреслив Віталій Кличко, розподіл на обласному рівні додаткової дотації на утримання закладів освіти та охорони здоров’я є несправедливим. Бюджетам міст обласного значення на сьогодні виділено лише 2,3% від загального обсягу дотації, а 43% дотації залишилися в обласних бюджетах. При тому, що видатки обласних бюджетів на освіту та охорону здоров’я у структурі видатків усіх місцевих бюджетів на такі цілі складають лише 11%.

Мер Києва також додав, що суб’єктивним є і розподіл облдержадміністраціями субвенції на будівництво, реконструкцію, ремонт і утримання вулиць і доріг. Бюджетом на ці цілі у населених пунктах спрямовується не більше 20% загального обсягу субвенції (11,5 млрд грн). Разом із тим, у 12 областях коштів на такі дороги ОДА взагалі не передбачили, а у 3 областях ОДА не затверджують переліків таких об’єктів.

За словами Голови АМУ, також необхідно порушити перед урядом питання щодо удосконалення процедури монетизації пільг на проїзд.

Віталій Кличко додав, що у парламенті зареєстровано законопроект, ухвалення якого негативно позначиться на місцевому самоврядуванні. Зокрема, прийняття законопроекту № 8124 у частині скасування пайової участі призведе до втрати доходів місцевими бюджетами розвитку обсягом близько 1,7 млрд грн та негативно вплине на розвиток інфраструктури.

Віталій Кличко також нагадав, що 2 серпня, відповідно до законодавства, спливає граничний строк обладнання багатоквартирних будинків лічильниками тепла. Водночас, підприємства не можуть із власних коштів забезпечити встановлення лічильників, оскільки уряд із ними досі не розрахувався за заборгованістю з різниці у тарифах на суму 3,7 млрд грн.

Крім того, наголосив він, існує проблема заборгованості держбюджету перед комунальними підприємствами за надані споживачам пільги та субсидії. Зокрема, станом на середину травня вона становить близько 3,2 млрд гривень.

«Тож нині органи місцевого самоврядування та уряд мають докласти спільних зусиль для вирішення проблемних питань», – підкреслив Віталій Кличко.

Перейти до спискуВерсiя для друку