Головна  →  Новини  →  23 травня 2018, 17:28

Як відбуваються нарахування за холодну воду: етап перший - зняття показників будинкового лічильника

23 травня відбувся прес-захід ПрАТ «АК «Київводоканал» з теми: «Як відбуваються нарахування за холодну воду: етап перший – зняття показників будинкового лічильника». На заході були присутні: заступник директора розрахункового департаменту Юрій Терещенко, начальник управління із контролю за водоспоживанням та водовідведенням Олександр Ратушняк, начальник інформаційного управління Вікторія Яковлєва.

У рамках заходу була запланована процедура зняття показників будинкового лічильника. Саме на основі цих показників відбуваються нарахування мешканцям багатоквартирних будинків за холодне водопостачання та водовідведення.

Після зняття показників нарахування мешканцям багатоквартирного будинку відбуваються наступним чином: від показників будинкового лічильника віднімається сума показників квартирних лічильників. Різниця ділиться на мешканців будинку, у яких немає квартирних лічильників.

За адресою вул. Бальзака 8-А з’ясувалося, що будинкові лічильники вкрадено, а з місця розриву внаслідок поганої роботи запірної арматури постійно тече вода у підвал.

Через втрату будинкового приладу обліку нарахування мешканцям, у яких відсутній лічильник, буде проводитися за встановленими нормативами, виходячи із кількості проживаючих осіб. Такий рахунок може бути вищим, ніж той який виставляється при наявності будинкового лічильника.

Варто зазначити, що за результатами виявлення крадіжки лічильника фахівцями ЖЕД-310 Деснянського району було передано відповідні матеріали до Управління національної поліції та оперативно відремонтовано запірну арматуру, внаслідок чого зупинено витік води з місця розриву.

«Київводоканал» підкреслює, що згідно Закону України «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання», весь об’єм води, який потрапив до будинку, має бути оплачений його мешканцями. «Київводоканал» несе відповідальність виключно за воду, яка доходить до будинку. Як тільки вода потрапляє у будинок, вона стає зоною відповідальності мешканців будинку.

Таким чином, усі мешканці зацікавлені у коректній роботі будинкового лічильника, всіх квартирних лічильників, відсутності втрат води та сплаті у повному обсязі кожним споживачем за спожиті послуги.

Під час візиту до іншого будинку контролерові «Київводоканалу» все ж вдалося продемонструвати процес зняття показників будинкового лічильника.

Варто зазначити, що контролери стикаються із перешкодами під час зняття показників: відсутність доступу до підвалів, проблеми з пересуванням у самих підвалах, відсутність освітлення тощо.

Контролер пояснила, що у першу чергу проводить фотофіксацію показників будинкового лічильника.

На другому етапі всі показники заносяться у відповідний акт, який підписується представником керуючої організації (ЖЕК, ЖБК, ОСББ тощо.). Після цього інформація потрапляє до інженерів «Київводоканалу», які заносять її в електронну базу та проводять нарахування мешканцям.

Представники «Київводоканалу» пояснили, як зробити, щоб показники будинкового лічильника і сума всіх квартирних максимально збігалися:

• кожен споживач у будинку має вчасно та в повному обсязі платити за воду;

• потрібно щоб лічильники: як будинковий, так і квартирні були якісними і повіреними. Доступ до будинкових лічильників має бути закритим для сторонніх осіб;

• в інтересах мешканців будинку виявляти недобросовісних сусідів, які використовують магніти, або іншим чином безоплатно користуються водою;

• дуже важливо перевірити, хто займає нежитлові приміщення у будинку. Часто орендарі нежитлових приміщень (аптеки, кафе, відділення банків тощо) безобліково користуються водою, за яку в підсумку доводиться сплачувати жителям будинку;

• «Київводоканал» також просить споживачів повідомляти про хостели, якщо такі знаходяться у будинку. Хостели теж часто безоплатно користуються холодним водопостачанням.

Під час заходу було продемонстровано прилад, за допомогою якого «Київводоканал» може виявляти недобросовісних абонентів, які користуються магнітами для фальсифікації показників лічильників.

Перейти до спискуВерсiя для друку