Головна  →  Новини  →  22 червня 2018, 14:06

На Софійській площі 1 липня виступить Джон Малкович із симфонічним оркестром

У рамках міжнародного проекту «Шляхи дружби» у Києві 1 липня виконають поему для читця та симфонічного оркестру композитора Аарона Копленда «Портрет Лінкольна». Декламатором виступить відомий американський актор Джон Малкович. Про це повідомили у Департаменті культури КМДА.

У грандіозному концерті на Софійській площі братимуть участь Молодіжний оркестр Луїджі Керубіні, створений Маестро Ріккардо Муті з найкращих молодих виконавців Італії, симфонічний оркестр і хор Національної опери України, Камерний хор «Кредо», Ансамбль класичної музики ім. Б. Лятошинського, студенти Національної музичної академії України ім. П. І. Чайковського, а також 25 молодих виконавців із м. Маріуполя (артисти Маріупольського муніципального оркестру «Ренесанс» та студенти Маріупольського коледжу мистецтв). Хормейстер Великого зведеного хору – Богдан Пліш.

Україну представлятиме, зокрема, одна з найкращих сучасних оперних співачок Людмила Монастирська (сопрано), солістка Національної опери України та запрошена солістка провідних театрів світу – «Ла Скала» (м. Мілан), «Метрополітен-Опера» (м. Нью-Йорк), «Ковент-Гарден» (м. Лондон) та відомий український бас Сергій Магера.

Також на Софійській площі столиці пролунає безсмертна музика Джузеппе Верді (від «Stabat Mater» до «Te Deum» і до «Набукко»).

Захід відбудеться за сприяння столичної влади. Початок концерту о 21:00.

Довідково.

Джон Малкович – всесвітньо відомий актор театру і кіно, кінорежисер, продюсер, двократний номінант на премію «Оскар», який прославився неперевершеною грою у таких знаменитих фільмах, як «Місця в серці», «Імперія Сонця», «Небезпечні зв’язки», «Під покровом небес», «Про мишей і людей», «На лінії вогню», «Мері Райлі», «Повітряна в’язниця», «Бути Джоном Малковичем», «Підміна», «Чемпіон» тощо.

Твір «Портрет Лінкольна» був написаний Аароном Коплендом у розпал Другої світової війни та присвячений національному герою американського народу Аврааму Лінкольну.

Зазвичайу ролі читця-декламатора уривків із текстів Авраама Лінкольна виступали відомі актори або громадські діячі: Маргарет Тетчер, Білл Клінтон, Барак Обама, Ніл Армстронг, Кетрін Хепберн, Пол Ньюман, Генрі Фонда та ін.

Міжнародний проект «Шляхи дружби» увійшов до історії як приклад високого гуманізму, що долає конфронтацію і тупикові політичні рішення, несе миротворчу місію, вшановує пам’ять жертв найтрагічніших подій сучасності.

За двадцять років «Шляхи дружби», започатковані престижним Равеннським фестивалем у 1997 р., пройшли через Сараєво, Бейрут, Єрусалим, Нью-Йорк, Стамбул, Каїр, Дамаск, Найробі, Токіо, Тегеран та інші точки світу, збираючи багатотисячні аудиторії  на відкритих площах та у концертних залах.

Ідея створення проекту належить одному з найвидатніших диригентів сучасності Маестро Ріккардо Муті – художньому керівникові та головному диригенту театру «Ла Скала», Зальцбурзького фестивалю, провідних світових оркестрів тощо.

За його словами, ця ідея зародилася більш ніж двадцять років тому в Сараєво.

«Ми всі були приголомшені трагедією, яка там відбувалася. Ми хотіли щось передати від Равенни на знак братерства і усвідомили, що найкращий засіб – це музика: разом із понад сотнею музикантів ми перелетіли Адріатичне море на борту військових літаків, аби виступити у місті, яке досі продовжували бомбардувати. Це був початок подорожі, яка протягом наступних років приводила нас у неймовірні місця і яка дала нам змогу виступати із митцями різних культур і віросповідань. Це – щорічне паломництво, яке нагадує нам, що музика – це універсальна мова, яка нас всіх об’єднує», – розповів Ріккардо Мутті.

Перейти до спискуВерсiя для друку