Олександр Спасибко: «Реконструкція сходів на Старокиївський горі коштувала 15 млн гривень»

Реконструкція сходів на Старокиївський горі коштувала 15 млн гривень. Про це повідомив заступник голови КМДА Олександр Спасибко.

«В інтернеті з’явилась маніпулятивна інформація про нібито «золоті» сходинки. Я маю наголосити, що вартість робіт із реконструкції сходів складає 15 млн грн», – сказав він.

За словами Олександра Спасибка, сходи спроектовано як збірну монолітну залізобетонну конструкцію та передбачено і виконано улаштування декоративних накладок із зносостійкої та вологозахищеної термодеревини на сходинках.

Загальна ж вартість проекту реконструкції та облаштування всієї території частини туристичного маршруту склала 89,3 млн грн. За ці кошти проектом передбачено і виконано цілу низку робіт: організацію пішохідного руху з зонами відпочинку, благоустрій та озеленення території, будівництво одноповерхової будівлі громадської вбиральні, встановлення «тривожної» кнопки, встановлення камер відеоспостереження на сходах та алеї, зони доступу до WI-FI, встановлення лав, облаштування оглядових майданчиків. Виконані інженерні укріплення – підпірні стіни для захисту від зсувів, створено штольневу дренажну систему для відводу вод зі схилів.

Усі прибори освітлення для забезпечення енергоефективності розроблені за технологією LED у вандалостійкому виконанні. Освітлення сходів спроектовано у перилах на шині LED.

«Тому поділити загальну вартість на сходинки і видавати цю цифру в інформаційний простір є абсолютно некоректним. Ніяким чином не можна розподілити на сходинки вартість цілого проекту благоустрою схилів», – зауважив заступник голови КМДА.

Він додав, що замовник пильно стежить за якістю виконання робіт, тож проводяться перевірки, підготовлені дефектні акти і всі недоліки робіт і зауваження будуть найближчим часом усунені.

«Цього літа кияни та гості міста мають не тільки можливість користуватися відновленими, чудовими сходами, що ведуть на Поділ, а й отримали оновлену й облаштовану зону відпочинку на прилеглій території. Упевнений, що крок за кроком ми перетворимо наше місто на один із провідних центрів європейського туризму!» – сказав Олександр Спасибко.

Реконструкція сходів ініційована Київською міською державною адміністрацією як перший крок у створенні Ландшафтного парку, до якого входять сквери на Пейзажній алеї, схили Старокиївської гори, гір Десятинки, Щекавиці та Киселівки. Реконструкція здійснюється у єдиному історичному стилі з проектами реконструкції Пейзажної алеї, Алеї художників та території біля Андріївського узвозу.

Перейти до спискуВерсiя для друку