Головна  →  Новини  →  2 серпня 2018, 13:21

Віталій Кличко відкрив пам’ятник Іллі Муромцю: «Це наш богатир, це наша історія, яку в нас намагаються поцупити» (+відео)

Віталій Кличко відкрив пам’ятник Іллі Муромцю: «Це наш богатир, це наша історія, яку в нас намагаються поцупити» (+відео)

Мер Києва Віталій Кличко відкрив скульптуру богатиря Іллі Муромця, яку встановили у столиці, у парку «Муромець». Сьогодні презентували і першу чергу оновленого парку.

«Ілля Муромець народився під Черніговом, служив у дружині князя Володимира, захищав місто Київ, похований у Києво-Печерській Лаврі. Це наш богатир, це наша історія, яку в нас намагаються поцупити. Тому Муромець стоятиме тут, на історичному місці, де колись розташовувалась богатирська застава», – зазначив Віталій Кличко.

Всі роботи зі створення пам’ятника та благоустрою першої черги парку здійснювалися за кошти меценатів.

«Хочу зазначити, місту створення скульптури і облаштування першої черги цього гарного парку нічого не коштувало! Ми не витрачали бюджетних коштів. Це меценатський проект. І це добре, що кияни, які мають можливість, долучаються до розвитку нашого міста», – сказав Віталій Кличко.

Наприкінці березня цього року місто провело конкурс із благоустрою центральної частини урочища Чорторий, що на Трухановому острові у Деснянському районі. Переміг тоді авторський колектив на чолі з молодим і талановитим художником-скульптором Володимиром Журавлем. Його роботи кияни вже знають – художня композиція «Діти, які запускають кораблики» сьогодні прикрашає Поштову площу.

«Це мрія мого дитинства, стояти поруч із богатирями сучасності. А вже про те, аби виліпити легендарного богатиря… Про таке я навіть не мріяв. Це дуже велика відповідальність», – сказав Володимир Журавель під час урочистого відкриття скульптури Іллі Муромця.

Позував скульптору в образі богатиря Василь Вірастюк.

«Це місце енергетично наповнене силою. Сьогодні у парку «Муромець» знаходиться база федерації Стронгменів, база найсильніших людей України. Тут колись набирався сили Ілля Муромець, тут набираються сили і сучасні богатирі», – зазначив Василь Вірастюк.

Пам’ятник, який відкрили, 11 метрів заввишки – разом із пагорбом і гранітним постаментом.

Скульптуру Іллі Муромця створили за унікальною технологією, що до цього не використовували для робіт такого великого розміру.

«Це унікальний пам’ятник, створений за найсучаснішими технологіями. Його частини відливали у формах, виготовлених за допомогою 3D-принтера. Такого для скульптури великого розміру в Україні та, може, й у світі ще не робили! Щоб прискорити процес, який міг зайняти кілька років, талановитому скульптору Володимиру Журавлю довелося винайти таку унікальну технологію», – розповів Віталій Кличко.

Мер також зазначив, що сьогодні відкрили першу чергу оновленого парку і його продовжать облаштовувати.

За задумом авторів проекту, парк, маючи історичну тематику, буде сучасним. Із системою інформації та навігації, тактильними табличками, доріжки вимостять тактильною плиткою, щоб люди з обмеженими можливостями почувалися комфортно. Також на території парку встановлять пандуси, облаштують нові велодоріжки. 

У оновленому парку «Муромець» можна буде і відпочивати, і проводити різноманітні заходи – від екскурсій і виставок, лекцій і творчих зустрічей до невеликих концертів і міських свят.

Перейти до спискуВерсiя для друку