КМДА Київська міська державна адміністрація
Офіційний інтернет-портал


10 жовтня 2018

Київ подає заявку на прийняття знаменитого європейського кочового бієнале сучасного мистецтва – Manifesta

Київський міський голова Віталій Кличко підписав лист-заявку на прийняття у столиці України знаменитого бієнале сучасного мистецтва Manifesta. У разі схвалення заявки, бієнале пройде у 2022 році і забезпечить Києву додатково не менше 200 тисяч туристів із різних країн світу.

Manifesta має надзвичайну популярність і репутацію сміливої експериментальної культурної події. Бієнале започаткували у Голландії після падіння Берлінської стіни. Метою було створити форум для сучасного мистецтва, який би відображав тенденції у Європі краще, ніж це робили консервативні художні виставки. Бієнале змінює своє місце розташування кожні два роки, навмисно уникаючи домінуючих центрів художнього виробництва. «Кочовий» статус виставки працює як страховка від корумпованості та дозволяє залучити представників молодого європейського мистецтва.

«Проведення Manifesta в Україні підкреслить статус Києва як культурного центру Європи, – зазначає заступник голови Київської міської державної адміністрації Вячеслав Непоп. – Ми створимо додаткову платформу для діалогу вітчизняних та зарубіжних митців, зможемо представити національні художні здобутки і практики, а також розвинути напрям подієвого туризму».

Подання заявки ініціював Український інститут – державна установа, яка представляє Україну за кордоном.

«Київ уже довів свою спроможність приймати наймасштабніші європейські події на кшталт Євробачення та Фіналу Ліги чемпіонів, – коментує директор Департаменту культури КМДА Діана Попова. – Тому будемо щасливі приймати один із найважливіших європейських форумів сучасного мистецтва у столиці України».

Популярність Manifesta забезпечується масштабною програмою, яка включає не тільки виставку робіт, але й освітні заходи – семінари, дискусії, публікації. Заходи у рамках Manifesta розтягуються у часі на два і більше років, утримуючи увагу любителів сучасного мистецтва до обраного міста проведення бієнале.

У 2016 році у бієнале у Цюріху брали участь 150 митців, а подію висвітлювали 1400 журналістів. У період проведення Manifesta 33,6% гостей Цюріха приїхали цілеспрямовано на бієнале. Загалом ця арт-подія принесла Цюріху інвестицій на 21,2 мільйона швейцарських франків.


Адреса цієї сторінки: http://kievcity.gov.ua/news/64058.html
При використанні матеріалів посилання на КМДА обов'язкове.