Головна  →  Новини  →  11 жовтня 2018, 17:26

Американський міжнародний альянс охорони здоров’я підтримав реорганізацію Служби крові столиці – Валентина Гінзбург

Американський міжнародний альянс охорони здоров’я підтримав реорганізацію Служби крові столиці. Про це повідомила директор Департаменту охорони здоров’я Валентина Гінзбург.

За її словами, згідно з результатами незалежного оцінювання 16 регіональних закладів Служби крові, проведеного експертами Центру громадського здоров’я МОЗ України за технічної підтримки АМАОЗ із застосуванням адаптованого інструменту самооцінки EuBIS, Київський міський центр крові отримав найвищу кількість балів. А відтак – отримав як благодійну допомогу обладнання для впровадження автоматизації процесів (ноутбуки, маршрутизатори для забезпечення WI-FI інтернету для донорів, веб-камери та персональні комп’ютери), а також реєстраційний пакет міжнародного штрихкодування ISBT 128.

Таким чином, КНП «Київський міський центр крові» є першим в Україні серед закладів системи крові, що матиме можливість вже незабаром привести штрихкодування крові та її компонентів до міжнародних стандартів.

«Така оцінка міжнародних експертів підтвердила доцільність та своєчасність процесів ґрунтовної реорганізації Служби крові, що відбувається у столиці», – зауважила Валентина Гінзбург.

За її словами, наразі Служба крові м. Києва активно розбудовується на вимоги часу та світових стандартів. Так, відповідно до міжнародних вимог, у закладах охорони здоров’я вже створено 26 лікарняних банків крові – відділень, у яких  надається медична трансфузійна допомога.

Ведеться активна робота з автоматизації процесу обстеження донорів шляхом впровадження лабораторної інформаційної системи (LІMS) – автоматизованої системи маркування біологічних проб за допомогою штрих-коду та автоматизованої загрузки результатів обстежень у єдину базу донорів. Такий алгоритм роботи повністю виключає похибки пре- та постаналітичного етапу роботи працівників лабораторії. Система полегшує та пришвидшує роботу працівників лабораторії.

«Велику увагу у Київському міському центрі крові приділяється контролю за дотриманням показників безпеки та якості донорської крові. Компоненти крові контролюються за всіма основними параметрами (плазма – Фактор VIIIc, загальний білок, вміст залишкових клітин – еритроцити, тромбоцити, лейкоцити; Еритроцити – гемоглобін, гемоліз; тромбоцити з доз крові – вміст тромбоцитів, залишкові лейкоцити). Сьогодні значення контролю якості практично на 100 відсотків відповідають маркерам контролю якості, що свідчить про налагоджений дієвий процес заготівлі, переробки, зберігання крові та її компонентів», – зауважила Валентина Гінзбург.

Для залучення більшої кількості донорів у столиці організовано роботу виїзних бригад. За рахунок налагодження їхньої роботи за дев’ять місяців 2018 року в порівнянні до 2017 року кількість виїздів збільшилась на 183 відсотки (88 виїздів), кількість донорів збільшилась на 66%.

Валентина Гінзбург розповіла, що останніми роками у столиці значно покращено фінансування Центру Крові. Так, на 2018 рік кошторисом установі затверджено понад 35 мільйонів гривень. Програмою соціально економічного розвитку підприємству виділено близько 3 мільйонів гривень на проведення капітального ремонту Відділення заготівлі крові для створення комфортних умов для донорів та додаткові кошти на закупівлю медичних меблів, одягу для персоналу, створення електронної системи моніторингу температурного режиму зберігання компонентів донорської крові. Також за рахунок місцевої програми «Здоров’я киян» на обстеження донорської крові на гемотрансмісивні інфекції (ВІЛ, гепатит В, гепатит С, сифіліс) в 2018 році закуплено на 3528,9 тис. грн. (100% від потреби), що здійснюється на автоматизованому аналізаторі з хемілюмінесцентною технологією, яка забезпечує високу продуктивність і якість діагностики. Закуповується витратний матеріал для заготівлі концентрату тромбоцитів методом аферезу на загальну суму 5310,0 тис. грн. (100% від потреби).

«Закликаю всіх, хто має можливість та бажання стати донором – зробити це. Ваша кров може врятувати життя», – наголосила Валентина Гінзбург.

Перейти до спискуВерсiя для друку