Головна  →  Новини  →  12 жовтня 2018, 15:57

Департамент охорони культурної спадщини прозвітував Комісії Київради з питань культури про результати відрядження до Гренобля

 

Сьогодні на виїзному засіданні постійної Комісії Київради з питань культури, туризму та інформаційної політики директор Департаменту охорони культурної спадщини Олександр Никоряк доповів про результати відрядження до міста Гренобль (Франція) щодо ознайомлення із методиками консервації деревини.

Про кілька методів консервації делегації розповіли у лабораторії ARC Nucle art та показали наживо.

«Зазвичай консервація – це тривала і кропітка робота. Вона складається із двох етапів: вимочування та просушування. Сам процес вимочування практично завжди однаковий – близько року вимочування у розчинах. А ось методи просушування можуть тривати від кількох днів до року», – розповів Олександр Никоряк.

Найдешевший, але при цьому найтриваліший метод просушування триває рік. Це природний метод, коли деревина сохне у підвішеному стані при певному температурному режимі і рівні вологості. Другий метод – глибоке заморожування при -30С – триває кілька днів.

«Є ще один цікавий спосіб консервації – обробка розчином і гамма-опромінення, але цей метод підходить лише для невеликих предметів, а у разі Поштової – для брусів розмірами від 1,5 до 2 метрів. До речі, останній спосіб самі французи використовують часто у комерційних цілях: обробляють на замовлення дорогий паркет і меблі з цінних порід дерева. Орієнтовна вартість однієї процедури із обробки одного або декількох невеликих брусів із Поштової площі на замовлення у такому центрі за методикою гамма-опромінення може скласти близько 2 тис. євро. Але, знову ж таки, він підходить лише для невеличких знахідок», – додав директор Департаменту охорони культурної спадщини.

Олександр Никоряк повідомив, що така методика може використовуватись у Центрі консервації предметів археології, який буде створено у Києві, для невеликих предметів.

«Однак для великих дерев’яних об’єктів, у тому числі і з Поштової, в ідеалі треба використовувати «техніку заморозки». Наразі ми чекаємо візиту фахівців із Гренобля. Вони ознайомляться із нашою ситуацією, дадуть свої рекомендацій і поділяться методиками для консервації знахідок із Поштової площі», – резюмував Олександр Никоряк.

На засіданні комісії також були присутні представники Інституту прикладної фізики Національної академії наук України.

Вони наголосили на важливості для всього наукового середовища рішення щодо створення Центру археології, вкотре нагадавши, що це буде не просто єдиний в Україні центр із консервації предметів археології, а й на усьому пострадянському просторі. Також представники Інституту наголосили на тому, що готові максимально допомагати у створенні Центру.

Нагадаємо, Київ планує використовувати технології лабораторії ARC Nucle art (Гренобль, Франція) для консервації артефактів, що вже виявлені та будуть знайдені у подальшому під час розкопок на Поштовій площі.

21 червня Київрада прийняла рішення щодо збереження артефактів, знайдених під час розкопок на Поштовій площі. Рішення «Про організаційно-правові заходи щодо збереження пам’ятки археології місцевого значення «Ділянка прибережного міського кварталу Середньовічного Києва (ХІ-ХІХ ст.) на Поштовій площі в місті Києві» та музеєфікації об’єктів культурної спадщини» підтримали 68 депутатів.

Рішення, серед іншого, передбачає створення «Центру консервації предметів археології» та проведення міжнародного архітектурного конкурсу.

Вирішувати, яким бути музею на Поштовій площі, мають експерти музейної справи, історики, архітектори та археологи.

Перейти до спискуВерсiя для друку