КМДА Київська міська державна адміністрація
Офіційний інтернет-портал


18 жовтня 2018

Інформація, поширена ЗМІ, про закупівлю за завищеними цінами тест-систем для проведення обстежень дітей і вагітних із метою виявлення йододефіциту є неправдивою

Інформація, поширена інтернет-ресурсом «Наші гроші», про закупівлю за втричі завищеними цінами тест-систем для проведення обстежень дітей і вагітних із метою раннього виявлення йододефіциту не відповідає дійсності. Про це заявляють у Департаменті охорони здоров’я КМДА.

У профільному Департаменті повідомили, що на виконання заходів, передбачених міською цільовою програмою «Здоров’я киян на 2017–2019 роки» за кошти міського бюджету, з дотриманням відповідних тендерних процедур, були закуплені імунотести для кількісного визначення тиреотропіну /TSH Thyrotropin та кількісного визначення незв’язаного тироксину /FT4 Gen у комплекті для проведення повного циклу зазначених досліджень.

Таким чином, ціна, на яку посилаються журналісти як на завищену, є ціною за тест-систему та інші витратні матеріали комплекту, без яких проведення достовірного аналізу на наявному сучасному аналізаторі закритого типу Cobas E-411 є неможливим.

Що стосується суми, витраченої на імунотести окремо, то вона складає 13,4 грн/шт. за імунотести для кількісного визначення тиреотропіну і 14,7 грн/шт. за імунотести для визначення незв’язаного тироксину /FT4 Gen. А тобто є меншою, за закупівельну ціну, яку за версією журналістів витрачено в інших регіонах країни.

Департамент охорони здоров’я КМДА закликає представників засобів масової інформації перевіряти факти у офіційних джерел, звертатися за уточненнями, коментарями, поясненнями тощо, аби унеможливити поширення неправдивої інформації. 

 

Довідково.

Завдяки доповненню до програми «Здоров’я киян на 2017–2019 роки», підтриманому депутатським корпусом Київради, починаючи з 2018 року всі вагітні киянки та діти, які цього потребують, мають змогу проходити безкоштовне обстеження з метою раннього виявлення дефіциту йоду в організмі.

Нормальний розвиток вагітності вимагає адекватного постачання організму вагітної жінки всіма необхідними поживними речовинами, а також вітамінами і мінералами. Йод є одним із найважливіших мікроелементів, без якого нормальний розвиток плоду в неможливий. Численні дослідження показують, що ріст і розвиток кісткової тканини дитини (плоду), а також хрящів скелета знаходиться у прямій залежності від постачання організму дитини йодом. Також йод є не менш важливим елементом, для самої вагітної жінки чи матері, яка годує груддю. Тож виявлення дефіциту йоду у першому триместрі вагітності дозволяє вчасно скорегувати його нестачу та запобігти небезпечним станам матері, викидням та патологічному розвитку плоду і майбутньої дитини.


Адреса цієї сторінки: http://kievcity.gov.ua/news/64151.html
При використанні матеріалів посилання на КМДА обов'язкове.