КМДА Київська міська державна адміністрація
Офіційний інтернет-портал


8 листопада 2018

Київський велотрек успішно відзвітував про свою діяльність та презентував стратегію розвитку

Із червня 2017 до вересня 2018 року на столичному велотреку відбулися 18 змагань із велосипедного спорту на треку та 40 спортивних змагань із інших видів спорту (роликовий спорт, байк-поло, сучасне п’ятиборство, спортивне орієнтування; деякі з них – міжнародні). Про ці та інші досягнення у 2017-2018 роках розповів керівник велотреку Володимир Мельник на засіданні постійної комісії Київради з питань власності. Також директор велотреку представив стратегією його розвитку на наступний період.

«Із червня 2017 до вересня 2018 року на відбудованому об᾽єкті було організовано господарську діяльність комунального об’єкту та відкрито нову спортивну школу для дітей із велоспорту. За звітний період на столичному велотреку відбулися 18 змагань із велосипедного спорту на треку – це були місцеві турніри, чемпіонати міста, чемпіонати України та міжнародні змагання, а також 40 змагань з інших видів спорту та культурно-мистецьких заходів. Варто наголосити, що у вересні 2018 року було проведено перші в історії Київського велотреку міжнародні змагання із велоспорту на треку «Гран Прі Києва», які отримали високу оцінку Міжнародного союзу велосипедистів та в яких, зокрема, взяли участь декілька чемпіонів світу та лідерів світового рейтингу», – розповів Володимир Мельник.

Він додав, що також на відновленому велотреку організовано екскурсії для школярів. За період із 24 вересня до 12 жовтня 2018 року велотрек відвідали 74 класи київських шкіл.

Окрім цього, на велотреку постійно проводяться заходи із популяризації велоспорту та велокультури, зокрема: зустрічі з відомими спортсменами та особистостями, майстер-класи від відомих спортсменів та зірок спорту, фотовиставки, заходи Асоціації велосипедистів Києва, тренінги МотоХелп з надання невідкладної медичної допомоги при ДТП, семінари щодо правил безпечного пересування на велосипеді містом, виставки та конкурси раритетних велосипедів, зустрічі спортивних клубів тощо.

Гарною традицією стає встановлення рекордів на велотреку, які привертають велику увагу громадськості та ЗМІ. Зокрема, окрім суто спортивних рекордів (встановлених на рейтингових змаганнях), після реконструкції встановлено три «годинних» рекорди треку та рекорди на 100 кілометрів (для чоловіків та жінок), світовий рекорд із дальності їзди на електробайку (внесений до книги рекордів Гіннеса) та «годинний» рекорд на вінтажному велосипеді.

Керівник Київського велотреку озвучив стратегічні завдання закладу на наступні роки. Це функціонування велотреку як Центру велосипедної культури Києва, на базі якого розвивати міські спортивні та соціальні велосипедні проекти (спорт-школи, клуби, секції, громадські ініціативи); відновлення інтересу дітей та юнацтва до занять велоспортом; розвиток велосипедної̈ інфраструктури як місця для проведення активного дозвілля; розвиток велотреку як мультифункціонального спортивного центру високого рівня.

Крім того, планується впровадити сучасний досвід управління комунальним майном із залученням громадськості та бізнесу, підвищувати ефективність госпрозрахункової діяльності. Також – реалізувати потенціал співробітництва між різними учасниками процесу (велотрек (як комунальне підприємство), міська та районні державні адміністрації, громадські організації).

Володимир Мельник переконаний, що це допоможе підняти спортивний імідж столиці на Європейському рівні.

Аби досягти всіх заявлених цілей керівник велотреку планує розвивати спортивну школу на базі закладу з окремими відділеннями з різних видів велоспорту, а також залучати досвідчених тренерських кадрів.

Планується і збільшення технічної бази спортивного обладнання, подальша робота з покращення інфраструктури об'єкту, організація індивідуальних та групових тренувань для всіх бажаючих (з чітким поділом на досвідчених та початківців), проведення та підтримка велосипедних (та інших) змагань районного, міського, всеукраїнського та міжнародного рівнів та інші заходи, які сприятимуть створенню умов для розвитку масового велоспорту та спорту вищих досягнень, для проведення тренувань дитячо-юнацьких спортивних шкіл і спортивних клубів та тренувальних зборів збірних команд Києва, України та інших країн.

 

Довідково.

Київський велотрек (КП «Спортивний комплекс»), Київ, вул. В. Липинського, 15 – один із найстаріших велотреків Європи, побудований у 1913 році.

20 травня 2017 року відбулася церемонія відкриття оновленого велотреку, який був захищений від знищення спільними зусиллями громади міста та міської адміністрації; юридичні процедури та реконструкція тривали протягом трьох років. До того, велотрек не працював із 2004 року, у 2009 році його було частково зруйновано для будівництва житлового будинку з паркінгом.

Спільно з громадськістю київська влада відстояла велотрек і повернула до комунальної власності. Наказом Міністерства культури України від 15.10.2014 № 869 київський велотрек занесено до Державного реєстру нерухомих пам’яток України, як пам’ятка архітектури, історії місцевого значення (охоронний № 958-Кв).

Відповідно до розпорядження КМДА № 1214 від 17.12.2015 року КП «Житлоінвестбуд-УКБ» визначено замовником реставрації із пристосуванням для сучасного використання велотреку на вул. Богдана Хмельницького, 58 та благоустроєм території у межах вулиць Богдана Хмельницького, Михайла Коцюбинського та В’ячеслава Липинського у Шевченківському районі.

Під час реставраційних робіт:

  • відновлено полотно велотреку з влаштуванням сучасного спортивного покриття виробництва відомої італійської компанії MAPEI;
  • реконструйовано адміністративно-спортивну будівлю з облаштуванням приміщень для забезпечення потреб спортсменів (роздягальні, душові, медпункт, тренажерний зал та велостудія, майстерня для ремонту та бокси для зберігання велосипедів тощо);
  • відновлено трибуни на 280 глядачів;
  • влаштовано адміністративні приміщення;
  • на незабудованій земельній ділянці між велотреком і парком побудовано підземний паркінг на 40 машино-місць, громадську вбиральню і кафетерій;
  • територію велотреку звільнено від тепломереж, які раніше проходили там відкритим методом, тепер їх прокладено по вулиці Липинського та зроблено енергозберігаючими;
  • благоустроєно територію навколо велотреку, створено спільний громадський простір з парком ім. О. Гончара із озелененням, облаштуванням малих форм, відновленням підпірної стіни вздовж вулиці В. Липинського, забезпеченням зовнішнього освітлення велотреку та прилеглої території.


Адреса цієї сторінки: http://kievcity.gov.ua/news/64357.html
При використанні матеріалів посилання на КМДА обов'язкове.