Головна  →  Новини  →  16 листопада 2018, 16:07

Необхідно забезпечити баланс інтересів та відповідальності усіх залучених до процесу теплопостачання, щоб уникнути ризиків відключень енергоносіїв – Петро Пантелеєв

У сфері теплоенергетики необхідно забезпечити баланс інтересів та відповідальності – газопостачальних компаній, постачальників тепла та інших учасників процесу. Лише за таких умов можна уникнути кризових ситуацій, зривів подачі опалення у містах. Таку думку висловив заступник голови КМДА Петро Пантелеєв під час прямого ефіру на телеканалі «1+1» у програмі «Право на владу».

За його словами, Київ свого часу опинився у подібній ситуації, яку мали зараз Сміла, Кривий Ріг, Шепетівка. Києву вдалося владнати питання заборгованості за газ шляхом тривалих переговорів, судових розглядів та укладення мирової угоди.

«Ви знаєте, що тривалий час не було гарячої води. Нам вдалося владнати питання, причинами виникнення якого стала відсутність балансу між усіма учасниками, що відповідальні за теплопостачання. Принципово необхідним є забезпечення чіткої координації і спільної роботи всіх структур, від яких залежить майбутнє теплоенергетики – НКРЕКП, НАК «Нафтогаз», структур Кабінету Міністрів, місцевої влади, бізнесу. Лише за таких умов ми зможемо подолати кризу», – пояснив він.

Він сказав, що загальний борг теплопостачальних підприємств у країні за спожитий газ перевищує 30 млрд грн, саме тому проблему взаєморозрахунків можна назвати комплексною і такою, що загрожує теплоенергетиці великих міст.

«Систему централізованого теплозабезпечення міста необхідно зберегти та модернізувати. Та зробити більш ефективною. У Києві 17 років працювала комерційна структура за договором оренди. Ми пішли на те, що повернули в управління міста і ТЕЦ, і майже три тисячі кілометрів мереж», – сказав він.

Петро Пантелеєв зауважив, що для великих міст, таких як Київ та інших обласних центрів, важливо зберегти та модернізувати наявну систему теплозабезпечення, щоб подолати аварійність і підвищити якість дороговартісних послуг.

Перейти до спискуВерсiя для друку