Головна  →  Новини  →  20 листопада 2018, 16:37

До 85-х роковин Голодомору 1932-1933 років у столиці відбудуться поминальні панахиди, жалобні заходи та традиційна акція «Засвіти свічку»

24 листопада на території Національного музею «Меморіал жертв Голодомору» на вул. Лаврській, 3 відбудуться жалобні заходи до роковин Голодомору 1932-1933 років за участю представників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, громадськості, духовенства та іноземних гостей.

Відповідно до затвердженого Плану заходів у зв’язку з 85-ми роковинами Голодомору 1932-1933 років в Україні – геноциду Українського народу у столичних храмах проведуть поминальні панахиди за жертвами голодоморів.

Цієї суботи на території Києва буде приспущено Державний прапор України, а також обмежено проведення заходів розважального змісту. О 16:00 буде оголошено хвилину мовчання на вшанування пам’яті жертв Голодомору, а також проведено загальноукраїнську акцію «Засвіти свічку». У цей час кожен охочий може долучитися до вшанування загиблих співвітчизників та встановити свічку на підвіконні.

Крім того, листопаді триватиме виставка архівних документів «До Дня пам’яті жертв Голодомору 1932-1933 років в Україні» у Державному архіві м. Києва.

Нагадуємо, до 85-х роковин із 2017 року тривають тематичні просвітницькі заходи: уроки пам’яті, конференції, реквієми, зустрічі за круглим столом, конкурси наукових та творчих робіт, перегляди художніх та документальних фільмів, а також екскурсії школярів до Національного музею «Меморіал жертв голодоморів».

Протягом 2017-2018 років організовані книжкові виставки, інформаційні години, години-реквієми, літературні читання у міських та районних бібліотеках.

Довідково.

Всесоюзна комуністична парія (більшовиків) та уряд СРСР у 1932-1933 роках організували штучний голод на території Української РСР та Кубані. Щоб унеможливити супротив українців становленню й утвердженню комуністичного тоталітарного режиму восени 1932 року комуністи розпочали спеціальну каральну операцію – масовий штучний голод. Унаслідок умисного утворення умов, несумісних із життям, за кілька місяців у 1932-1933 роках в Україні загинули мільйони людей. На жаль, страшні обставини злочину та свідома заборона ведення статистики смертності унеможливлюють встановлення точної кількості й вичерпного поіменного списку жертв.

Традиційно, в четверту суботу листопада, о 16:00, пам’ять про понад 7 мільйонів українців, вбитих під час геноциду, вшановують хвилиною мовчання та запаленням свічок на центральних площах міста, біля пам’ятників жертвам Голодомору, в храмах та в Залі пам’яті Національного музею «Меморіал жертв Голодомору» у Києві. Традицію запалювати свічки у вікні своїх будинків, так звану акцію «Свічка у вікні», у 2003 році запропонував дослідник Голодомору Джеймс Мейс: «Навіть сім десятиліть опісля свічка, що мерехтить у вікні, видається мені гідною відповіддю».

Перейти до спискуВерсiя для друку