Головна  →  Новини  →  26 листопада 2018, 15:52

У 2018 році через публічні закупівлі місто зекономило 4% бюджетних коштів – Микола Поворозник

 

Від початку 2018 року структурні підрозділи КМДА та всі комунальні підприємства, установи і організації здійснили успішні закупівлі на більш ніж 16 мільярдів гривень. Це приблизно 3,5% всіх завершених закупівель в Україні. Рівень економії бюджетних коштів склав 4%. Про це повідомив перший заступник голови КМДА Микола Поворозник під час конференції з теми: «Публічні закупівлі в системі Київської міської влади».

«Найбільший відсоток економії у апарату КМДА та Департаменту економіки і інвестицій. Проте казати, що високий відсоток економії добре, а низький – погано, неправильно. Низький відсоток може казати про зважене фінансове планування і якісний моніторинг цін для закупівлі», – зазначив Микола Поворозник.

За його словами, на початок місяця розпочатих закупівель було понад 15 мільярдів гривень, на таку ж суму залишилось невдалих закупівель.

«Основною причиною наявності розпочатих закупівель є неналежне планування та здійснення закупівель. У той же час в Україні протягом 2018 року проведено завершених публічних закупівель на суму 463 652 524 174 грн, а невдалих публічних закупівель – на 189 562 904 649 грн. Таким чином, успішні (завершені) за середньою статистикою майже в 2,5 рази (на 145%) перевищують невдалі. Тоді як у системі КМДА – на 7,9%», – розповів Микола Поворозник.

Він окремо зазначив, що невдалі закупівлі відбуваються через скасування закупівлі замовником, відсутність учасників або оскарження у рамках роботи Антимонопольного комітету.

«Наше завдання – постійно працювати над удосконаленням системи публічних закупівель. При цьому потрібно розуміти, що ймовірність проведення вдалої закупівлі залежить не тільки від замовника, а й від учасника, обставин та предмету закупівлі. Часто сукупність цих факторів стають причиною як повторно відкритих, так і невдалих закупівель», – підсумував Микола Поворозник.

Перейти до спискуВерсiя для друку