Головна  →  Новини  →  11 грудня 2018, 18:31

У Києві у чотирьох дитсадках встановили сонячні колектори для підігріву води

Київ продовжує підвищувати рівень енергоефективності у будівлях, зокрема у закладах бюджетної сфери. Так, цього року у чотирьох дошкільних установах встановили сонячні колектори, що дозволяють виробляти теплову енергію для підігріву води. Загалом у Києві за останні три роки провели комплексну термомодернізацію 28 шкіл та дитсадків, зменшивши у них споживання енергії майже вполовину. Про це заявив заступник голови КМДА Петро Пантелеєв, інспектуючи роботу енергоефективного обладнання у дошкільному навчальному закладі (ДНЗ) № 8 «Плай» на вулиці Наталії Ужвій (Подільський район).

За його словами, Київ продовжує втілювати у життя план зниження енергоспоживання у закладах бюджетної сфери та житлових будинках. Так, за останні роки столиці вдалося оснастити індивідуальними тепловими пунктами усі школи та дитсадки, провести окремі енергоефективні заходи у понад 200 закладах бюджетної сфери. Це заклало основу енергоефективності, що зараз знаходить втілення у застосуванні більш прогресивних та різноманітних технологіях.

«Наше завдання – завдяки високоефективним технологіям енергозбереження збільшити комфорт і безпеку в будівлях, водночас зменшивши споживання енергії. Яскравим прикладом цьому є дитсадок «Плай», де за три роки утеплили стіни й цоколь, замінили вікна й двері на енергоефективні, замінили освітлення на світлодіодне, повністю реконструювали систему опалення та вентиляції. Також тут модернізували індивідуальний тепловий пункт, що дозволяє регулювати подачу тепла залежно від погоди та підігрівати гарячу воду безпосередньо на об’єкті. Ці заходи дають змогу в рік економити 45% теплової енергії, за один опалювальний сезон економія складає майже 470 тисяч гривень», – сказав Петро Пантелеєв.

Заступник голови КМДА зазначив, що на даху будівлі ДНЗ встановлені 20 сонячних колекторів, що дозволяють отримувати теплову енергію з сонячної.

«Безумовно, найбільш ефективною робота сонячних колекторів є влітку, однак за проектними розрахунками вони вироблятимуть за рік 122,3 Гкал. Це фактично повністю покриває потреби закладу в гарячій воді. Проекти енергозбереження були і будуть безумовним пріоритетом, у 2019 році на енергоефективні проекти в бюджетній сфері плануємо спрямувати щонайменше 50 млн грн», – підкреслив Петро Пантелеєв.

Перейти до спискуВерсiя для друку