Головна  →  z  →  28 жовтня 2013

Звіт Управління туризму про виконання Орієнтовного плану проведення з громадськістю за 9 місяців 2013 року в частині розвитку туристичної сфери

Управління туризму проводить активну роботу з низкою громадських туристичних організацій. Так, спільно з Лігою екскурсоводів міста Києва здійснюється робота щодо удосконалення надання екскурсійних послуг в столиці. Представник даної організації входить до складу Акредитаційної комісії по видачі дозволів на право здійснення туристичного супроводу фахівцям туристичного супроводу у м. Києві та Міжвідомчої міської ради по туризму та екскурсіях.

Також, у сфері надання туристичних послуг ведеться постійна робота з Всеукраїнською асоціацією туроператорів, здійснюється консультування з питань покращення діяльності туристичних підприємств шляхом удосконалення нормативно-законодавчої бази, особливо для стимулювання розвитку в‘їзного туризму тощо.

В сфері гостинності ведеться співпраця з Асоціацією готельних об‘єднань та готелів міст України і Асоціацією санаторіїв та курортів України, представники даних організацій входять до складу Міжвідомчої міської ради по туризму та екскурсіях при Київській міській державній адміністрації.

Щодо виконання Орієнтовного плану

До пункту 25 плану «Підготовка каталогу туристичних продуктів»

Управлінням туризму спільно з туристичними операторами міста Києва та за участю туристичного активу міста відпрацьовано питання створення каталогу туристичних послуг. Так, під час проведення робочих зустрічей та нарад (грудень 2012 року-січень 2013 року) були визначені основні туристичні та екскурсійні маршрути, які можливо використати під час формування каталогу з метою створення якісного київського туристичного продукту. В разі запуску туристичного порталу міста Києва (вже зареєстрований домен сайту www.kyivinfo.travel) Управління туризму розмістить електронну версію каталогу для використання її в системі он-лайн.

Також, за участі провідних фахівців туристичної галузі (турфірм, готелів, екскурсоводів, асоціацій) було розроблено макет та випущено туристично-промоційний флаєр «Сім причин відвідати Київ», туристичну карту центральної частини Києва з визначними місцями, створено макет туристичного путівника по місту.

Спільно з представниками Всеукраїнської Федерації роботодавців в сфері туризму України розглядалась можливість спільної реалізації проектів «Your Own Guide» («Ваш особистий гід») та «Парк світових культур».

До пункту 26 плану «Організація круглого столу з представниками туристичних операторів, готелів, авіакомпаній щодо створення дієвого органу співпраці міської влади та приватного сектору»

З метою об’єднання зусиль для розвитку туристичної галузі міста Києва, популяризації його туристичних можливостей, просування бренду Києва як на внутрішньому, так і зовнішньому туристичних ринках Управлінням туризму спільно з провідними туристичними організаціями та готельними операторами міста Києва було ініційовано створення Консорціуму «Київ туристичний» як дієвого органу співпраці міської влади і приватного сектору. Також діяльність Консорціуму буде пов‘язана з реалізацією промоційних туристичних проектів без залучення бюджетних коштів та направлена на розвиток міста. Одним із важливих проектів буде створення туристичного порталу Києва з можливістю отримання туристами якісного туристичного продукту, використовуючи сучасні технології он-лайн бронювання готелів, авіа та залізничних квитків, квитків на різноманітні культурні, спортивні та MICE події, планування екскурсійної програми тощо.

Протягом січня-березня ц.р. Управлінням проведено низку робочих зустрічей та круглий стіл з потенційними учасниками консорціуму. Так, 19 березня в готелі «Fairmont» було презентовано План дій туристичного об‘єднання на 2013-2014 роки, 10 та 19 квітня проведено засідання круглого столу та робочі зустрічі з обговорення пропозицій і зауважень учасників консорціуму до проектів статутних документів, питання функціонування туристичного веб-сайту міста Києва, спільного використання його можливостей для промоції Києва в рамках роботи Туристичного Консорціуму, презентація пілотного проекту on-line бронювання туристичних послуг в місті Києві тощо.

До пункту 27 плану «Проблемні питання учасників туристичного ринку. Участь влади у їх вирішенні»

З метою залучення громадського активу міста Києва для реалізації стратегічних ініціатив міської влади у сфері туризму Управлінням туризму 03 липня 2013 року у готелі «Опера» (вул. Богдана Хмельницького, 53) проведено круглий стіл з питання «Стан та перспективи розвитку туристичного бізнесу в місті Києві»за участю керівництва Київської міської державної адміністрації та туристичного активу столиці, під час якого відбувся відкритий діалог міської влади та представників турбізнесу з актуальних питань розвитку галузі та реалізації спільних промоційних проектів, направлених на покращення іміджу міста Києва як туристичної столиці Східної Європи тощо.

Також, за пропозицією ініціативної групи туристичного активу міста (Туристична асоціація України, ЗАТ «Асоціація санаторіїв та курортів України», ПП «Міжнародне агентство з культурних обмінів та туризму «Україна-Русь», ТОВ «Арктур», ТОВ «Олімп Тревел ЛТД») в Управлінні туризму проведено низку робочих зустрічей та 25 вересня 2013 року прийнята участь у Всеукраїнському туристичному форумі з громадського обговорення нової редакції Закону України «Про туризм», під час якого обговорені питання внесення можливих змін до нормативно-законодавчих актів з метою стимулювання розвитку туристичної сфери на загальнонаціональному рівні.

До пункту 28 плану «Підготовка «Порядку надання готельних послуг у м. Києві» та «Порядку контролю за якістю надання готельних послуг у м. Києві»

У травні 2013 року Управлінням туризму проведений круглий стіл за участю туристичних та готельних підприємств м. Києва щодо нагальних питань розвитку готельної галузі, в тому числі питань категоризації та сертифікації готельних послуг, розробки Порядків надання та контролю за наданням готельних послуг.

За результатами обговорення прийняте рішення щодо передчасності розроблення вказаних порядків до вирішення питання повернення обов’язкової сертифікації готельних послуг на безпеку і передачі повноважень з категоризації готелів Раді міністрів Автономної Республіки Крим, обласним, Київській та Севастопольській міським державним адміністраціям.

У зв'язку з цим, Управлінням туризму відповідні пропозиції надані центральному органу виконавчої влади з питань туризму – Державному агентству України з туризму та курортів.

Крім того, Управлінням туризму проект постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до порядку, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 29 липня 2009 р. № 803» щодо передачі функцій уповноваженого органу із встановлення категорій готелям Раді міністрів Автономної Республіки Крим, обласним, Київській та Севастопольській міським державним адміністраціям, який направлений до розгляду та прийняття відповідного рішення Кабінету Міністрів України.

До пункту 29 плану «Вдосконалення організації надання екскурсійних послуг у м. Києві»

Статтею 11 Закону України «Про туризм» від 15.09.1995 №324/95-ВР (зі змінами та доповненнями) місцевим державним адміністраціям надані повноваження щодо видачі дозволів на право здійснення туристичного супроводу у м.Києві. В той же час, дозвіл на право здійснення туристичного супроводу фахівцям туристичного супроводу у м.Києві не внесено до Переліку документів дозвільного характеру у сфері господарської діяльності, який затверджено Законом України «Про перелік документів дозвільного характеру у сфері господарської діяльності» від 19.05.2011 № 3392-VI.

Для обговорення вищевказаного питання, в Управлінні туризму у жовтні 2013 року проведено нараду з представниками Асоціації екскурсоводів України, Ліги екскурсоводів м. Києва, проекту «Цікавий Київ» щодо удосконалення екскурсійної діяльності в м. Києві.

Незважаючи на протиріччя, які на даний час існують в нормативній базі, до часу їх усунення та з метою захисту ринку екскурсійних послуг в м.Києві, створення додаткових робочих місць, збільшення надходжень до бюджету , вищевказані громадські організації висловили пропозицію щодо необхідності видачі дозволів фахівцям туристичного супроводу.

Крім того, необхідність видачі дозволів на право здійснення туристичного супроводу фахівцям туристичного супроводу у м. Києві підтримана структурними підрозділами Київської міської державної адміністрації, зокрема Департаментом промисловості та розвитку підприємництва, до компетенції якого входить здійснення регуляторної політики та контроль за наданням адміністративних послуг в м.Києві.

Учасники наради зауважили, що на сьогоднішній день виникла нагальна необхідність внесення змін до нормативних документів з ведення екскурсійної діяльності.

За результатами наради Управління туризму звернулось до Державного агентства України з туризму та курортів щодо вирішення питання по внесенню змін до наказу Державної туристичної адміністрації України від 24.09.2004 №83 «Про затвердження Положення про порядок видачі дозволів на право здійснення туристичного супроводу фахівцям туристичного супроводу» в редакції запропонованій учасниками наради.

До пункту 30 плану «Про внесення змін до Міської цільової програми розвитку туризму до 2015 року»

Управлінням туризму здійснюється постійний моніторинг виконання завдань та заходів Міської цільової програми розвитку туризму до 2015 року, яка затверджена рішенням Київської міської ради від 25.12.2012 №679/8963. З метою удосконалення розвитку туристичної галузі та залучення туристичної громадськості до обговорення можливих пропозицій Програма розмішена на веб-сайті Київської міської державної адміністрації на сторінці Управління. В разі отримання цікавих пропозицій від туристичного активу міста Києва, Управлінням туризму буде розглянута можливість внесення відповідних змін до Міської цільової програми розвитку туризму в м. Києві до 2015 року.

До пунктів31, 46, 47плану «Просування туристичного потенціалу міста Києва»

З метою просування туристичного потенціалу столиці на національному та міжнародному рівні, Управлінням туризму протягом 9 місяців 2013 року проведено низку нарад та консультацій за участю провідних туристичних компаній, готелів та івент-агентств, за результати яких організовано та проведено:

-       з 25 грудня 2012 року по 08 січня 2013 року Новорічно-різдвяне селище на Майдані Незалежності та вул. Хрещатик на прикладі європейських столиць. До участі в організації новорічного містечка залучались благодійні та громадські організації. В рамках роботи селища проходила благодійна акція «Тепло серця – кожній дитині» (проводився збір іграшок та речей для вихованців дитячих будинків України). За період роботи селища його відвідали понад 500 тис. киян та гостей столиці;

-         16-17 березня 2013 року традиційне свято Масляна на Майдані Незалежності та вул. Хрещатик. Киян та гостей столиці розважали творчі колективи, вокальні та фольклорні ансамблі міста, а також під час свята відбувалися різноманітні конкурси;

-         з 06 по 10 березня 2013 року презентацію стенду «Київ туристичний» на Міжнародній туристичній виставці «ITB Berlin» (м. Берлін,Федеративна Республіка Німеччина), де стенд України, в тому числі і міста Києва, посів 5 місце серед 50 європейських експонентів;

-         26-28 березня 2013 року презентацію стенду «Київ туристичний» на XIX Міжнародній туристичній виставці UITT 2013 «Україна – Подорожі та Туризм», на якому було представлено біля 20 провідних туроператорів міста та громадських туристичних організацій (Ліга екскурсоводів міста Києва, Асоціація готельних об‘єднань та готелів міст України, Асоціація санаторіїв та курортів України тощо);

-         з 18 лютого по 18 травня 2013 року фотоконкурс «Вражаючий Київ», в якому прийняло участь понад 1000 учасників. Відбір найкращих фото-робіт відбувався відкрито у соціальних мережах Facebook та Vkontakt. Найкращі роботи було презентовано киянам та гостям столиці на стенді «Київ туристичний» під час святкування Дня Європи;

-         з 24 по 25 травня 2013 року прес-тур для представників засобів масової інформації з країн СНД в рамках святкування Дня Києва;

-         з 28 серпня по 1 вересня фан-зону на Майдані Незалежності та вул. Хрещатик в рамках 32-го Чемпіонату Світу з художньої гімнастики,де відбувалась пряма трансляція змагань;

-         29 вересня - 03 жовтня 2013 презентацію стенду «Київ туристичний» в найбільшому міжнародному заході бджільництва - 43-му Міжнародному Конгресі Апімондії, який відвідало понад 12 тис. фахівців з 135 країн світу;

-         протягом жовтня прес-тур для представників засобів масової інформації з країн Євросоюзу та презентацію іміджевого стенду міста Києва в рамках ІІ Київського міжнародного туристичного форуму, прес-тур для журналістів з Китайської Народної Республіки.

Також, з метою покращення іміджу столиці, популяризації міста Києва як туристичної дестинації, що динамічно розвивається, Управлінням туризму за участю представників туристичної сфери та іноземних представництв було розроблено концепцію проекту «Почесні представники міста Києва», мета якого полягає в залученні іноземних представників до розвитку туристичної галузі столиці України, а саме: гідній презентації міста на міжнародній туристичній арені та активній промоції міста за кордоном. На сьогоднішній день ініціативу представляти м. Київ за кордоном підтримали представники з Італії, Німеччини, Японії та Австрії.

Перейти до спискуВерсiя для друку