Головна  →  Новини  →  11 травня 2012, 10:55

У столиці зростає динаміка влаштування дітей-сиріт до сімейних форм виховання

За інформацією Служби у справах дітей КМДА, сьогодні у столиці 2467 дітей, позбавлених батьківської опіки. Менше 10%, а саме: 250 дітей, перебувають в інтернатних закладах столиці. Усі інші влаштовані та знаходяться у сімейних формах виховання і перебувають – під опікою і піклуванням прийомних сімей та у дитячих будинках сімейного типу. Так, у місті функціонують 33 прийомні сім’ї та 11 будинків сімейного типу. У найближчих планах міської влади відкриття ще 10 будинків сімейного типу. Про це сказав начальник Служби у справах дітей Микола Кулеба під час програми «Столиця», що на телеканалі «Київ».

«Якщо порівняти ситуацію то ми побачимо, що в цілому в Україні більше 20% дітей, позбавлених батьківського піклування, перебувають у державних інтернатних закладах. У столиці – лише 10%. Тобто у Києві динаміка влаштування дітей до сімейних форм виховання значно краща, ніж у інших регіонах», – зазначив Микола Кулеба.

Начальник Служби у справах дітей наголосив, що пріоритетним завданням сьогодні залишається процес усиновлення. Оскільки це дозволяє дитині позбутися статусу сироти. Проте найбільшу увагу спеціалісти Служби приділятимуть возз’єднанню біологічних родин.

Крім того, найближчим часом у столиці з’явиться нова комплексна послуга «тимчасова прийомна сім’я». Вона передбачає термінове реагування – тимчасовий догляд та виховання дитини, яка потрапила в складні життєві обставини у сім’ї. та одночасне здійснення інтенсивних заходів із відновлення здатності біологічних батьків опікуватися дитиною чи пошуку нової сім’ї для дитини. Випробовуватимуть експеримент на базі Оболонського та Солом’янського районів, які виявили бажання стати першими з упровадження комплексної послуги «тимчасова прийомна сім’я».

Також, наразі, відбувається активне обговорення програми «Київ без сиріт». Вона сприятиме вирішенню проблем дітей, які позбавлені батьківського піклування, та активізує процес створення нових дитячих будинків сімейного типу, а також нових типів сімей і форм сімейного влаштування. Незабаром вона буде подана на розгляд депутатам Київради.

Перейти до спискуВерсiя для друку