Інформація Департаменту охорони здоров’я КМДА про виконання Плану дій за травень 2014 року

До пункту 2:

У Департаменті охорони здоров'я продовжується робота щодо виконання доручень виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) в частині інформування громадськості про заплановані заходи та про стан їх виконання. До Департаменту суспільних комунікацій виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) надсилається відповідна інформація щодо зазначених вище заходів відповідно до контрольних термінів виконання.

Крім того, щомісячно до Департаменту суспільних комунікацій надається інформація щодо діяльності системи охорони здоров'я в місті Києві та роботи з громадськістю.

На офіційних веб-порталі Київської міської влади та веб-сайті Департаменту охорони здоров'я постійно оновлюється інформація щодо діяльності медичної галузі за відповідними рубриками.

Продовжується робота щодо залучення представників організацій та установ міста Києва різної форми власності (державної, комунальної, приватної) до участі у розробці стратегії подальшої реорганізації столичної системи охорони здоров'я.

З метою оптимізації роботи Департаменту охорони здоров'я у напряму реформування медичної галузі в столиці створено робочу групу з питань реформування галузі охорони здоров'я в місті Києві (розпорядження виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) від 23.04.2014 року № 462), до складу якої входять представники Київської міської профспілки працівників охорони здоров'я, Інституту демографії та соціальних досліджень імені М.В. Птухи, юридичної компанії «Правовий Альянс» та ін.

Продовжується робота щодо забезпечення служби екстреної (швидкої) медичної допомоги спеціалізованим автотранспортом.

Так, 23.05.2014 року на території Комунальної організації «Київмедспецтранс» проведено урочисту церемонію передачі спеціалізованих медичних автомобілів Центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф. Захід відбувся за участю Міністра охорони здоров'я України О.Мусія, керівництва Київської міської державної адміністрації та Департаменту охорони здоров'я м. Києва, Комунальної організації «Київмедспецтранс», Центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф м. Києва.

В рамках урочистостей проведено брифінг Міністра охорони здоров'я України О.Мусія та голови Київської міської державної адміністрації В.Бондаренка для представників засобів масової інформації.

Протягом травня 2014 року Департамент охорони здоров'я та заклади охорони здоров'я м. Києва були активно задіяні до участі у проведенні серії заходів в рамках відзначення державних свят (Дня Перемоги, 69 річниці визволення України від німецько-фашистських загарбників) та Всесвітніх днів, присвячених охороні здоров'я.

Серед них слід зазначити особливі події, пов'язані з вшануванням пам'яті полеглих воїнів та медсестер під час Великої Вітчизняної війни:

- до Дня Перемоги 07.05.2014 року за підтримки Департаменту охорони здоров'я в Київській міській клінічній лікарні № 1 (вул. Харківське шосе, 121) проведено благодійну акцію «Допоможемо разом, метою якої є: безкоштовне надання медичної допомоги ветеранам Великої Вітчизняної війни та учасникам Чорнобильської трагедії - мешканцям м. Києва.

До заходу було залучено провідних лікарів та науковців столичної медичної галузі (всього 109 лікарів) за різними профільними напрямками.

В цей день було організовано прийом, консультації, функціональне, діагностичне та лабораторне обстеження всіх бажаючих даної категорії громадян.

Всього було прийнято 2680 осіб (ветеранів 280 осіб). Надано 3 821 консультацій. 482 особам надано медичну допомогу. Надано консультацій на дому 12 особам. Всього проведено 445 діагностичних обстежень та 1584 лабораторних досліджень.

- 15.05.2014 року на базі Меморіального комплексу «Національний музей історії Великої Вітчизняної війни 1941-1945 років» (вул. Лаврська, 27) відбулись урочистості з нагоди вшанування пам'яті загиблих медичних сестер під час визволення України від німецько-фашистських загарбників. Захід організовано за

 

ініціативи Київської міської профспілки працівників охорони здоров'я та Київської міської організації Товариства Червоного Хреста України.

До участі у заході було запрошено представників столичної медсестринської спільноти районів м. Києва та Київських міських медичних коледжів. Всього майже 200 осіб.

Програмою було передбачено проведення екскурсії та показ фільму для учасників заходу.

Присутніми було отримано привітання від голови Ради Київської міської профспілки працівників охорони здоров'я Л.Канаровської та голови Київської міської організації Товариства Червоного Хреста України Н.Гусєвої з професійним святом, вручення квітів всім запрошеним та вшановано пам'ять загиблих під час визволення України від німецько-фашистських загарбників.

Традиційне святкування Всесвітнього Дня медичної сестри відбулося також 14.05.2014 року в приміщенні Вищого навчального закладу «Київський міський медичний коледж» (вул. Братиславська, 5).

Кращим представникам медичної галузі столиці були вручені Почесні Грамоти (1) та Подяки (2) від Міністерства охорони здоров'я України, а також Почесні Грамоти (20) від Департаменту охорони здоров'я.

Протягом місяця фахівці Департаменту охорони здоров'я були залучені до проведення масових інформаційно-оздоровчих заходів до Всесвітніх та Національних днів охорони здоров'я.

Так, до Всесвітнього дня боротьби з гіпертонічною хворобою 17.05.2014 року за ініціативи Громадської ради Міністерства охорони здоров'я України та відповідно до наказу Департаменту охорони здоров'я від 12 травня 2014 року № 266 на території парку імені Т.Г.Шевченка проведено інформаційно-просвітницькі заходи для мешканців міста Києва та гостей столиці за участю медичних колективів закладів охорони здоров'я столиці (проведення вимірювань артеріального тиску, рівня глюкози у крові, консультування всіх бажаючих лікарями загальної практики-сімейної медицини, кардіологами та терапевтами, а також розповсюдження серед учасників тематичних санітарно-освітніх матеріалів).

До заходу були залучені також студенти медичних коледжів.

Результати проведення заходу висвітлювалися у засобах масової інформації та на офіційних інтернет-порталі Київської міської державної адміністрації та веб-сайті Департаменту охорони здоров'я.

Мета заходу - висвітлити роль профілактики в збереженні здоров'я населення.

З нагоди Всесвітнього дня пам'яті померлих від СШДу в місті Києві з 27 травня 2014 року розпочато проведення серії вуличних акцій з безкоштовного анонімного тестування на ВІЛ-інфекцію.

Заходи проводяться за ініціативи Департаменту охорони здоров'я (Київський міський центр профілактики та боротьби зі СНІДом Київської міської клінічної лікарні № 5) разом з Київським міським центром соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді за фінансової підтримки міжнародної організації AHF (Aids Healthcare Foundation).

Обстеження проходить у спеціально обладнаному транспортному засобі з використанням швидких тестів, результати після якого стають відомими вже протягом наступних 15-30 хвилин.

За зазначений період травня заходи проведено у Дарницькому (27.05.2014 року), Святошинському (28.05.2014 року) та Голосіївському (29.05.2014 року) районах м. Києва.

31.05.2014 року акції проводитимуться у Дніпровському районі столиці.

В подальшому акції буде проведено в Шевченківському районі м. Києва (03.06., 05.06., 06.06.2014 року) за визначеними місцями.

Зазначаємо також, про заходи до Дня діагностики раку шкіри та Всесвітнього тижня імунізації, що відбулися наприкінці квітня 2014 року, результати проведення яких не висвітлювалися у минулому звіті.

До Дня діагностики раку шкіри 25 квітня 2014 року в приміщенні міського шкірно-венерологічного диспансеру відбулася прес-конференція, під час якої присутніми обговорювались питання щодо можливості в ці дні отримати безкоштовне обстеження, огляд спеціалістів на предмет наявності загроз на онкозахворювання шкіри та інших недоброякісних новоутворень шкірного покриву.

В заході брали участь: представники Міністерства охорони здоров'я України, Департаменту охорони здоров'я та пацієнти з дерматологічними захворюваннями.

Під час заходу були розглянуті головні аспекти негативного впливу сонячного проміння та ультрафіолету на шкірний покрив. Було продемонстровано сучасне обладнання, за допомогою якого у пацієнтів з'являється можливість контролю усіх новоутворень на тілі людини. Фахівці надали можливість ознайомитись з принципом дії обладнання на прикладі оглядів конкретних пацієнтів.

Також, присутні мали можливість дізнатися за умов наявності якого обладнання лікарі в регіонах матимуть можливість підвищити рівень діагностики та лікування захворювань шкіри.

Для лікарів були презентовані перші в Україні протоколи лікування меланоми.

До Всесвітнього тижня імунізації 28.04.2014 року відбулося засідання «круглого столу» за темою: «Як повернути довіру?» за участю представників Департаменту охорони здоров'я, Головного управління держсанепідслужби у м. Києві, засобів масової інформації.

Під час заходу обговорювались важливі питання щодо права дитини на безпеку шляхом вакцинації та стану охоплення дитячого населення м. Києва щепленням за перший квартал 2014 року.

З цієї ж нагоди 29.04.2014 року у актовому залі Солом'янської в місті Києві державної адміністрації проведено спільну науково-практичну конференцію, присвячену Тижню імунізації, за темою: «Всесвітній тиждень імунізації. Не відставайте від життя!».

У заході брали участь представники Міністерства охорони здоров'я України, Державної санітарно-епідеміологічної служби України, Київської міської державної адміністрації, у тому числі Департаменту охорони здоров'я, Національної академії медичних наук України, Головного управління державної санітарно-епідеміологічної служби м. Києва, ДУ «Інститут епідеміології та інфекційних хвороб ім. Л.В.Громашевського НАМН України», Української військово-медичної академії, Головного військового клінічного госпіталю.

Мета заходу — висвітлити роль вакцинопрофілактики в збереженні здоров'я нації та визначити шляхи її удосконалення.

В конференції також брали участь лікарі-організатори охорони здоров'я, лікарі інфекціоністи, імунологи, епідеміологи, терапевти, педіатри, сімейні лікарі, санітарні лікарі та ін.

Наукова програма конференції включала в себе доповіді науковців та профільних фахівців у галузі вакцинопрофілактики.

Для засобів масової інформації підготовлено відповідний прес-реліз.

Подовжено заходи щодо проведення Днів відкритих дверей у Київських медичних коледжах. Всі бажаючі мали та матимуть можливість ознайомитись з порядком вступу до зазначених навчальних закладів та організацією навчального процесу. Заходи триватимуть протягом червня 2014 року.

Крім того, Департамент охорони здоров'я долучився до участі у проекті «Інклюзивна освіта: крок за кроком», який нещодавно стартував з метою забезпечення конституційних прав дітей з особливими потребами в частині інформування їх про існуючі в столиці послуги, яких вони потребують.

Довгостроковою метою даного проекту є сприяння участі дітей даної категорії у житті суспільства.

Насамкінець повідомляємо, що протягом звітного місяця Департаментом охорони здоров'я організовано медичний супровід мешканців та гостей м. Києва під час проведення масових заходів до Міжнародного дня солідарності трудящих (01 та 02 травня), Дня Перемоги (09 травня), Дня столиці та Дня Києва (24-25 травня), Дня Європи (17 травня), Міжнародного дня захисту дітей (01 червня) та Всесвітнього дня без тютюну (31 травня).

Зазначені заходи супроводжувалися чергуванням бригад екстреної (швидкої) медичної допомоги та роботою стаціонарів.

25.02.2014 року в рамках виконання Закону України від 15 травня 2014 року № 1272-УП «Про вибори Президента України», розпорядження Президента України від 08 травня 2014 року № 835/2014-рп «Про забезпечення належної охорони приміщень окружних, дільничних комісій та органів ведення Державного реєстру виборців у період підготовки і проведення позачергових виборів Президента України 25 травня 2014 року» та постанови Центральної виборчої комісії від 14 квітня 2014 року № 268 «Про утворення окружних виборчих комісій з виборів Президента України на позачергових виборах Президента України 25 травня 2014 року» (зі змінами) на базі стаціонарних закладів охорони здоров'я м. Києва здійснено роботу щодо створення належних умов для участі хворих, які перебувають на лікуванні в зазначених закладах, у виборчому процесі.

Департаментом охорони здоров'я підтримано ініціативу Всеукраїнської громадської організації жінок-інвалідів «Донна» спільно з мережею жіночого фітнес-клубів фітКьорз щодо проведення 31 травня у парку Слави (вул. Перова, 2) масових заходів з підтримки жінок-інвалідів та профілактики онкозахворювань молочної залози. Було запропоновано низку інформаційних матеріалів з профілактики онкозахворювань, тютюнопаління та пропаганди здорового способу життя.

До пункту 3:

У Департаменті охорони здоров'я здійснюється постійна робота щодо інформування виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) про стан реалізації в межах компетенції Ініціативи «Партнерство «Відкритий Уряд».

Дана інформація щомісячно розміщується на офіційному веб-порталі Київської міської державної адміністрації за відповідною рубрикою з метою ознайомлення широких верств населення про заходи, що проводяться в рамках реалізації зазначеної вище Ініціативи.

До пункту 5:

У Департаменті охорони здоров'я подовжено заходи щодо попередження проявів корупції в закладах охорони здоров'я м. Києва.

Здійснюється постійна робота щодо ознайомлення з директивними та розпорядчими документами з даних питань.

Відповідно до Закону України «Про засади запобігання та протидії корупції», постанови Кабінету Міністрів України від 04 вересня 2013 року № 706 «Питання запобігання та виявлення корупції» та з метою запобігання корупційним правопорушенням у Департаменті охорони здоров'я визначено відповідальну особу з питань запобігання та виявлення корупції (наказ Департаменту охорони здоров'я від 28 березня 2014 року № 330/К «Про визначення відповідальної особи»).

На апаратних нарадах Департаменту охорони здоров'я розглядаються питання щодо дотримання фінансово-бюджетної дисципліни в закладах охорони здоров'я міста Києва в рамках діючого законодавства України.

Здійснюється постійна робота щодо ознайомлення із впровадженням сучасних механізмів документообігу.

Так, в Департаменті охорони здоров'я впроваджено систему електронного документообігу «АСКОД» в рамках реалізації проекту «Створення та розвиток системи інформаційного забезпечення місцевих органів виконавчої влади та місцевого самоврядування» (рішення Київської міської ради від 10 листопада 2011 року № 608/6838 «Про затвердження Міської цільової програми з розвитку електронного урядування в місті Києві 2012-2014 роки»).

До пункту 8:

Департаментом охорони здоров'я здійснюється постійна робота щодо оновлення офіційного веб-сайту Департаменту охорони здоров'я та офіційного інтернет-порталу Київської міської державної адміністрації за визначеними тематиками.

Перейти до спискуВерсiя для друку