Головна  →  Новини. Анонси подій  →  26 вересня 2014

Громадська рада налагодила взаємодію з Регіональним штабом з допомоги переселенцям та направила голові КМДА В.Кличку запити щодо вирішення проблемних питань життєдіяльності Києва

Першочерговою темою засідання Громадської ради при КМДА 18-го вересня 2014 року була інформація Регіонального штабу з питань соціального забезпечення громадян України, які переміщуються з тимчасово окупованої території та районів проведення АТО.

За інформацією полковника служби цивільного захисту Владислава Горбаня, керівника Регіонального штабу, у м. Києві й надалі спостерігається тенденція до збільшення кількості внутрішньо переміщених осіб. Щоденно працівники штабу приймають на реєстрацію близько 300 осіб.

На сьогодні в Києві зареєстровано 31753 особи, з них: зі Східних областей України - 27313 осіб, з АР Крим - 4440 осіб.

Штаб працює у надзвичайно складних умовах. Законодавчо не врегульовані питання видачі довідок про місце реєстрації та проживання, складання єдиного реєстру переселенців, розблокування їх банківських рахунків тощо.

Є проблемні питання щодо проживання та лікування людей з інвалідністю та похилого віку, які опинилися у складних життєвих обставинах.

До допомоги Регіональному штабу долучаються волонтерські організації.

Однак, у місцях компактного проживання переселенців (у гуртожитках, санаторіях, відомчих готелях) і досі існує потреба у продуктах харчування, теплому одязі, постільній білизні, миючих засобах, одязі та іграшках для дітей, у засобах гігієни тощо.

Станом на теперішній час у м. Києві відсутня можливість надання безкоштовного житла. Тому Регіональним штабом щоденно уточнюється інформація щодо наявності вільних місць в інших регіонах України, куди переселенці направляються на тимчасове розміщення.

Спеціаліст Департаменту охорони здоров’я КМДА Світлана Клай поінформувала про стан фінансування надання медичних послуг переселенцям. На даний час проліковано в умовах стаціонару - 3547 осіб, з них - 1571 дитина. За цей період у Києві народилася 161 дитина, батьки якої є переселенцями.

Громадська рада прийняла рішення по можливості долучитися на благодійних засадах до надання допомоги в роботі Регіонального штабу. Крім того, на постійній основі буде здійснюватися координація з Департаментом охорони здоров’я КМДА у питаннях, що стосуються допомоги громадянам України, які переміщуються з тимчасово окупованої території та районів проведення АТО.

На запрошення Громадської ради, перший заступника директора Департаменту суспільних комунікацій Олег Куявський поінформував про зміни, які відбулися протягом останніх місяців у системі міської влади щодо відкритості до громадян. Разом з тим, кияни висловили зауваження щодо роботи міської адміністрації у цьому напрямку, у тому числі про ігнорування думки мешканців міста та про відсутність конкретних показників у звітах міського голови.

У межах виконання функції здійснення громадського контролю за діяльністю КМДА, згідно з Постановою Кабінету Міністрів України № 996 від 03.11.2010 р. та Положення про Громадську раду при КМДА, було прийнято рішення надіслати інформаційні запити до Київської міської державної адміністрації з таких питань:

1) щодо впорядкування паркувального простору у м. Києві.

2) щодо виконання Протоколу 0008/25 від 08.04.2014 р. наради керівництва КМДА, Громадської ради та автоперевізників з розгляду питання поліпшення якості надання послуг з перевезення пасажирів автобусними маршрутами в режимі маршрутного таксі, враховуючи численні звернення та скарги громадян щодо транспортного обслуговування міста.

3) щодо відкритості і прозорості проведення тендерних процедур.

4) щодо виплати надбавок до заробітної плати працівникам бюджетної сфери міста Києва.

5) щодо комплексної схеми розташування МАФ у м. Києві та коштів, витрачених на її створення.

6) щодо підготовки до опалювального сезону у мистецьких учбових закладах міста.

Особливу увагу громадськість приділила обговоренню шляхів розвитку місцевого самоврядування у столиці. Голова Громадської ради самоврядування, депутат Київради минулих скликань Віталій Комов представив платформу "Шлях до громади".

Адже запорукою подальшого розвитку м. Києва має стати формування міської громади як первинного суб’єкта місцевого самоврядування. Сформувати міську громаду без її структуризації і децентралізації місцевої влади - неможливо. Децентралізація влади має дійти до рівня громад мікрорайонів з передачею повноважень і ресурсів, що надасть можливість киянам брати участь в управлінні місцевими справами.

Перейти до спискуВерсiя для друку