Порядок прийому дітей у дошкільні навчальні заклади та у загальноосвітні навчальні заклади міста Києва

Порядок визначений Законом України «Про дошкільну освіту», Положенням про дошкільний навчальний заклад, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 12.03.2003 № 305 та «Порядком електронного запису дітей до дошкільних навчальних закладів комунальної власності територіальної громади міста Києва», затвердженим наказом Департаменту освіти і науки, молоді та спорту від 27.03.2014 №184 та зареєстрованим у Головному управлінні юстиції у м. Києві від 09.04.2014 №6/1059.

Відповідно до статті 9 Закону України «Про дошкільну освіту», громадяни України незалежно від раси, кольору шкіри, політичних, релігійних та інших переконань, статі, етнічного та соціального походження, майнового стану, місця проживання, мовних або інших ознак мають рівні права на здобуття дошкільної освіти.

Положенням про дошкільний навчальний заклад визначено, що прийом дітей до дошкільного навчального закладу здійснюється керівником протягом календарного року на підставі заяви батьків або осіб, які їх замінюють, медичної довідки про стан здоров'я дитини встановленої форми, довідки дільничного лікаря про епідеміологічне оточення та свідоцтва про народження дитини.

Для прийому дітей до дошкільного навчального закладу компенсуючого типу додатково подається висновок психолого-медико-педагогічної консультації, територіального лікувально-профілактичного закладу чи тубдиспансеру, направлення місцевого органу управління освітою.

У розділі III «Порядку електронного запису дітей до дошкільних навчальних закладів комунальної власності територіальної громади міста Києва» визначено, що прийом дітей до дошкільного навчального закладу та запис до відповідної групи здійснюється у порядку черговості їх електронного запису. При цьому батьки здійснюють електронний запис дитини самостійно і обирають пріоритетні дошкільні навчальні заклади незалежно від місця проживання. У пункті 3.9. Порядку електронного запису також визначені пільгові категорії громадян, які мають першочергове (позачергове) право на влаштування дітей до дошкільних навчальних закладів: діти громадян, які постраждали в наслідок Чорнобильської катастрофи; діти

військовослужбовців, працівників прокуратури, міліції та інших категорій, визначених законодавством України; діти батьків-інвалідів І групи; діти, які перебувають під опікою (піклуванням); діти працівників системи дошкільної освіти міста Києва; діти-інваліди, які не мають протипоказань щодо перебування в ДНЗ; діти, які мають брата (сестру), який (яка) вже виховується у пріоритетному дошкільному навчальному закладі. Наявність пільги для прийому дитини до дошкільного навчального закладу підтверджується батьками особисто.

У Департаменті освіти і науки, молоді та спорту відсутня інформація про наявність вільних місць у окремих дошкільних навчальних закладах. При цьому інформуємо, що за результатами проведеного аналізу укомплектованості дошкільних навчальних закладів всіх районів міста станом на 01.10.2014 року на 100 місцях у дитячих садках виховується в середньому 131 дитина.

Зарахування дітей до загальноосвітніх навчальних закладів міста Києва здійснюється наказом керівника навчального закладу за заявою батьків або осіб, які їх замінюють. Крім того, батьки, або особи, які їх замінюють подають до загальноосвітнього навчального закладу копію свідоцтва про народження дитини, медичну довідку встановленого зразка та особову справу (крім дітей, які вступають до першого класу), до навчального закладу III ступеня - документ про відповідний рівень освіти (п.22 Положення про загальноосвітній навчальний заклад», затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 27 серпня 2010 року № 778).

Приймання дітей (учнів, вихованців) до гімназій, ліцеїв, колегіумів, спеціалізованих шкіл (шкіл-інтернатів) державної та комунальної форми власності здійснюється на конкурсній основі відповідно до Інструкції про порядок конкурсного приймання дітей (учнів, вихованців) до гімназій, ліцеїв, спеціалізованих шкіл (шкіл-інтернатів), затвердженої наказом Міністерства освіти і науки України від 19.06.2003 р. № 389, зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 04.07.2003 р. за № 547/7868).

Діти (учні, вихованці), які згідно з рейтингом пройшли конкурс, зараховуються до навчального закладу наказом директора на підставі рішення конкурсної комісії. Зарахування дітей (учнів, вихованців) проводиться протягом 5 днів після оголошення результатів конкурсу.

Учні (вихованці), які за підсумками конкурсу не зараховані до гімназії, ліцею, колегіуму, спеціалізованої школи (школи-інтернату), продовжують навчання у закладі, де вони навчалися до участі в конкурсі. Діти, які не пройшли конкурсу для зарахування до 1-го класу спеціалізованої школи (школи-інтернату), вступають до іншого загальноосвітнього навчального закладу.

Зарахування та добір учнів для навчання у спеціальних школах (школах-інтернатах), їх переведення з одного типу таких навчальних закладів до іншого здійснюється за направленням Департаменту освіти і науки, молоді та спорту на підставі висновків психолого-медико-педагогічних консультацій (п.24 Положення про загальноосвітній навчальний заклад», затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 27 серпня 2010 року № 778). Окрім зазначеного, подаються документи, передбачені для учнів загальноосвітнього навчального закладу.

Зарахування дітей до спеціальних класів та класів з інклюзивною формою навчання здійснюється на підставі письмової заяви батьків або осіб, які їх замінюють, направлення Департаменту освіти і науки, молоді та спорту, висновку психолого-медико-педагогічної консультації з рекомендаціями щодо організації навчально-виховного процесу, індивідуальної програми реабілітації дитини-інваліда (для дитини з інвалідністю), висновку сурдолога (для дітей з порушеннями мовлення), окрім зазначених, подаються документи, передбачені для учнів загальноосвітнього навчального закладу.

Інформація про наявність вільних місць у загальноосвітніх навчальних закладах знаходиться в управліннях освіти районних в місті Києві державних адміністрацій.

Перейти до спискуВерсiя для друку