Головна  →  Новини. Анонси подій  →  16 жовтня 2014

Громадська рада направила КМДА пропозиції щодо створення міського середовища, доступного для людей з інвалідністю

Створювати безбар’єрнене середовище у Києві мають чи не всі структурні підрозділи КМДА, відповідно до Постанови Кабміну від 29.07.2009 p., яка затверджувала план заходів "Безбар’єрнена Україна".

Згідно з цим планом, в українських містах мали впроваджуватися принципи універсального дизайну, зокрема у транспортній інфраструктурі, а також об'єктах громадського призначення; відповідні зміни мали бути внесені у будівельні норми і ряд нормативних актів.

Але на сьогодні єдина міська програма впровадження принципів універсального дизайну у створенні міського простору відсутня; діяльність у цій сфері завершилася на понижених бордюрах.

Чотири роки тому для організації безбар’єрненого середовища у столиці був створений Міський Комітет доступності інвалідів та інших маломобільних груп населення до об'єктів соціальної та інженерно-транспортної інфраструктури. До його складу увійшли ті посадовці КМДА, в обов'язки яких входить забезпечення умов для людей з інвалідністю.

Вперше Комітет зібрався аж через 3 роки після створення. У листопаді 2013-го за наполяганням Громадської ради при КМДА його перше засідання пройшло за участю громадських організацій інвалідів. Мешканці міста, що мають особливі потреби, неодноразово висловлювали своє невдоволення бездіяльністю столичних чиновників.

Через відомі суспільно-політичні події протягом 2014 року Комітет не виконував своїх обов'язків. Та й у зв'язку зі зміною влади у місті, його склад має бути переглянутим. Адже більшість Департаментів очолили представники нової влади.

У вересні Громадська рада при КМДА звернулася до керівництва столичної влади щодо необхідності відновлення роботи Міського Комітету доступності, налагодження системного діалогу з громадськими організаціями інвалідів. А також запропонувала до спільної реалізації ті заходи, які не потребують додаткових фінансових затрат, однак виконання яких може значно покращити ситуацію з безбар’єрненим доступом.

Перейти до спискуВерсiя для друку