Головна  →  Соціальний захист  →  19 листопада 2014

Призначення та надання населенню житлових субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг за спрощеним порядком

Соціальний захист малозабезпечених родин у разі підвищення цін і тарифів на житлово-комунальні послуги забезпечується шляхом надання таким родинам державної соціальної допомоги у вигляді житлових субсидій.

Житлові субсидії для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг призначаються відповідно до Положення про порядок призначення та надання населенню субсидій, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 21 жовтня 1995р. № 848 (зі змінами та доповненнями).

Субсидія є адресною безготівковою допомогою держави малозабезпеченим сім’ям на оплату житлово-комунальних послуг. Адресний характер допомоги означає, що вона призначається конкретній сім’ї за зверненням одного з членів домогосподарства, на якого відкрито особовий рахунок за місцем реєстрації.

Субсидії призначаються за наявності різниці між розміром плати за житлово-комунальні послуги у межах соціальної норми житла та соціальних нормативів користування житлово-комунальними послугами з урахуванням пільг, які надаються відповідно до законодавства, і обсягом визначеного Кабінетом Міністрів України обов’язкового відсотка платежу.

За умови призначення житлової субсидії за користування житлом, його утримання та оплату послуг водо-, тепло-, газопостачання, водовідведення, електроенергії, вивезення побутового сміття та рідких нечистот (житлово-комунальні послуги) в межах соціальної норми житла та соціальних нормативів користування житлово-комунальними послугами, громадяни, які зареєстровані і фактично проживають у житловому приміщенні (будинку), сплачують частку середньомісячного сукупного доходу за попередні шість місяців, що передують місяцю звернення, а за придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива - частку їх середньомісячного сукупного доходу за попередній календарний рік.

Субсидія призначається одному з членів домогосподарства, на якого відкрито особовий рахунок за місцем реєстрації.

Для призначення субсидії громадянин, особа якого посвідчується паспортом, або іншим документом, у органі праці та соціального захисту населення заповнює заяву та декларацію про доходи і майновий стан.

Оскільки при призначенні субсидії враховується майновий стан родини, то при заповненні декларації декларується майновий стан не тільки осіб, які зареєстровані в квартирі, а і чоловіка (дружини, неповнолітніх дітей), які зареєстровані за іншою адресою.

Якщо у складі сім'ї є працездатні особи або пенсіонери, які працюють, то до заяви та декларації необхідно додати довідку про їх доходи за шість попередніх місяців перед зверненням.

Зазначені заява та декларація можуть бути надіслані поштою органу праці та соціального захисту населення за місцем реєстрації заявника.

Для отримання відомостей про склад зареєстрованих у житловому приміщенні, про забезпеченість житловою площею та комунальними послугами органи соціального захисту населення самостійно надсилають запити до житлово-експлуатаційних організацій, житлово-будівельних кооперативів, об’єднань співвласників багатоквартирних будинків та організацій, що надають житлово-комунальні послуги.

Субсидія не призначається, якщо:

  • у житловому приміщенні зареєстровані особи працездатного віку, які не працювали, не навчалися за денною формою навчання та не були зареєстровані у службі зайнятості населення як такі, що шукають роботу, протягом трьох місяців, що передують місяцю звернення.
  • житлове приміщення родина здає у найм або оренду.
  • у володінні родини є більше ніж одне житлове приміщення (будинок), загальна площа яких у сумі перевищує встановлену соціальну норму житла, в  межах якої надається субсидія.
  • родина має у володінні два або більше транспортних засобів (механізмів) що підлягають державній реєстрації та обліку в Державтоінспекції. При цьому не враховуються транспортні засоби, одержані чи придбані на пільгових умовах через органи праці та соціального захисту населення, а також транспортні засоби вітчизняного виробництва, які перебувають в експлуатації протягом більш як 10 років з дати випуску, та інші транспортні засоби, що перебувають в експлуатації протягом більш як 15 років з дати випуску.
    Наявність (відсутність) у власності або володінні зазначених осіб іншого житлового приміщення (будинку) та транспортних засобів (механізмів) декларується під час подання заяви про призначення субсидії.
  • будь-хто із зареєстрованих у житловому приміщенні (будинку) осіб, протягом 12 місяців перед зверненням за призначенням субсидії здійснив купівлю на суму, яка на час звернення перевищує 10-кратну величину прожиткового мінімуму для зазначених осіб (це може бути купівля земельної ділянки, квартири (будинку), автомобіля, будівельних матеріалів, інших товарів довгострокового вжитку тощо).

    До відома. З січня 2014 року прожитковий мінімум на одну особу в розрахунку на місяць для осіб працездатного віку складає 1218 грн, а для осіб, які втратили працездатність – 949 грн (ст. 7 Закону України „Про Державній бюджет України на 2014 рік”).

    Наприклад: пенсіонерка придбала комплект меблів, який коштує 6 900,00 грн. Оскільки 10-кратна величина прожиткового мінімуму складає 9490,00 грн., то вона має право на призначення субсидії на загальних підставах.

  • під час вибіркового обстеження матеріально-побутових умов сім'ї державним соціальним інспектором з'ясовано, що будь-хто із складу зареєстрованих у житловому приміщенні (будинку) осіб, має додаткові джерела для існування, не зазначені у декларації про доходи та майно (це може бути: здача у найм (оренду) житлового приміщення (будинок) або його частину; робота без оформлення трудових відносин у встановленому порядку тощо).

Родина, яка не має права на призначення субсидії на загальних підставах, може подати заяву до комісії при районній в місті Києві державній адміністрації про призначення субсидії, як виняток. Заява подається спеціалісту філії відділу субсидій одночасно з комплектом документів та заявою про призначення субсидії.

Рішення про призначення (не призначення) житлової субсидії приймається тільки на підставі акту обстеження матеріально-побутових умов сім’ї.

В окремих випадках на підставі рішень комісій при районних у місті Києві держадміністраціях та актів обстеження матеріально-побутових умов домогосподарства субсидія  може призначатися іншій особі, зареєстрованій у житловому приміщенні (будинку).

Громадяни, яким призначено субсидію для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, зобов'язані щомісячно сплачувати свою обов'язкову частку витрат на оплату цих послуг.

Надання раніше призначеної субсидії припиняється:

  • за поданням житлово-експлуатаційних організацій, якщо громадянин, якому призначено субсидію, не сплачує відповідну частку житлово-комунальних послуг, за винятком випадків, пов'язаних із затримкою виплати заробітної плати, пенсії тощо, яка підтверджується відповідними документами.
  • У разі припинення житлової субсидії, громадянин набуває право на її призначення на наступний період після подання документів, що підтверджують погашення заборгованості, яка виникла за період отримання субсидії.
  • у разі переїзду сім'ї в іншу місцевість та настання обставин, що унеможливлюють надання субсидії (зокрема смерть одинокої особи.
  • у разі набуття права власності на житло (житлове приміщення) іншою особою, яка не була в ньому зареєстрована на перше число місяця, з якого призначена субсидія.
  • за заявою уповноваженого власника (співвласника) житла, наймача житла у державному та громадському житловому фонді, члена житлово-будівельного кооперативу, власника (співвласника) житлового приміщення, на якого відкрито особовий рахунок.
  • якщо громадянин приховав або свідомо подав недостовірні дані про доходи та майновий стан, що вплинули на встановлення права на субсидію і визначення її розміру, внаслідок чого йому була надміру перерахована сума субсидії.

Сума субсидії, перерахованої (виплаченої) надміру внаслідок свідомого подання громадянином документів з недостовірними відомостями або неповідомлення громадянином про набуття права власності на житло (житлове приміщення) іншою особою, яка не була в ньому зареєстрована, повертається ним за вимогою органу, що призначив субсидію.

У разі коли громадянин добровільно не повернув надміру перераховану (виплачену) суму субсидії, питання про її стягнення органи, що призначають субсидії, вирішують у судовому порядку.

Телефони „гарячих ліній” з питань призначення житлових субсидій та компенсації додаткових витрат на оплату комунальних послуг Департаменту соціальної політики виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) та управлінь праці та соціального захисту населення районних в місті Києві державних адміністрацій


п/п

Райони

Адреса

Телефони

 

Департамент   соціальної політики

пр. Комарова, 7

404-46-43
404-36-46

1

Голосіївське РУПСЗН

вул. Бубнова, 5

257-23-87

2

Дарницьке РУПСЗН

вул. Харківське шосе, 176-Г

563-96-42
563-99-70

3

Деснянське РУПСЗН

пр. Маяковського, 15

545-14-14
545-14-05
547-03-14
515-25-97
545-37-20

4

Дніпровське РУПСЗН

вул. Курнатовського, 7-А
загальні питання

542-66-09
542-66-60
542-66-61
540-59-55
510-78-61

5

Оболонське РУПСЗН

вул. Озерна, 18-а

467-98-58

6

Печерське РУПСЗН

вул. Цитадельна, 4/7

254-35-37
288-51-24 

7

Подільське РУПСЗН

вул. Ярославська, 31-Б

425-85-16
425-85-17 

8

Святошинське РУПСЗН

вул. Г.Юри, 14-б

405-73-13
405-35-58 

9

Солом’янське РУПСЗН

пр. Повітрофлотський, 40

207-39-12

10

Шевченківське РУПСЗН

пр. Перемоги, 15

238-00-51

Кияни з обмеженими фізичними можливостями, які за станом здоров’я або з інших поважних причин не можуть особисто звернутися до органів соціального захисту, можуть отримати допомогу в оформленні документів на призначення житлової субсидії на дому від соціальних працівників, зателефонувавши до Київського міського територіального центру соціального обслуговування та районних територіальних центрів.

Адреси районних територіальних центрів та телефони, за якими кияни можуть звернутися для отримання допомоги в оформленні документів на призначення житлової субсидії на дому від соціальних працівників

п/п

Територіальні центри

Адреса

Телефони

1

Київський міський   територіальний центр соціального обслуговування

м. Київ – 03115
вул. Котельникова,   32/11

450-92-79

2

Голосіївський

 

Відділення   соц допомоги вдома № 3
м. Київ – 03032, вул. Толстого, 25/2
Відділення   соц допомоги вдома № 2
м. Київ, вул.   Науки, 18
Відділення   соц допомоги вдома № 1
м. Київ, вул.   Новопироговська, 23

235-00-40
525-88-03
259-37-52

3

Дарницький

м. Київ – 02091
вул. Вербицького,   9-і

563-96-41

4

Деснянський

м. Київ – 02097
вул. Будищанська, 4

533-72-51

5

Дніпровський

м. Київ – 02125
вул.   Курнатовського, 7-А

512-00-35
510-82-10
550-63-00
296-18-50

6

Оболонський

м. Київ – 04209
вул. Озерна, 18-а

411-12-54

7

Печерський

м. Київ – 01103
вул. Кіквідзе, 11-А

284-66-08
286-54-96
289-99-78

8

Подільський

м. Київ – 04070
вул. Братська, 15/9

223-37-06

9

Святошинський

м. Київ – 03146
вул. Г.Юри, 14-б

276-45-38

10

Солом’янський

м. Київ – 03126
вул. І.Лепсе, 83-А

497-73-27

11

Шевченківський

м. Київ – 04060
№ 1, вул.   Котовського, 33
м. Київ – 04116
№ 2, вул.   В.Василевської, 11-А

440-71-44
236-19-26

Перейти до спискуВерсiя для друку