Проект рішення Київської міської ради «Про затвердження Порядку набуття прав на землю із земель комунальної власності у місті Києві»

Повідомлення про оприлюднення

Відповідно до статей 9, 13 Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності» та з метою одержання зауважень і пропозицій від фізичних та юридичних осіб, їх об’єднань постійна комісія Київської міської ради з питань містобудування, архітектури та землекористування повідомляє про оприлюднення проекту регуляторного акта – рішення Київської міської ради «Про затвердження Порядку набуття прав на землю із земель комунальної власності у місті Києві».

Проект рішення розроблено на підставі Плану діяльності Київської міської ради з підготовки проектів регуляторних актів на 2016 рік, затвердженого рішенням Київської міської ради від 17.12.2015 №25/25.

Головний розробник проекту - постійна комісія Київської міської ради з питань містобудування, архітектури та землекористування.

Проект рішення розміщений в мережі Інтернет за адресою: www.kievcity.gov.ua (розділ: «Адміністрація», підрозділ: «Регуляторна діяльність»).

Мета проекту рішення:

Основною метою проекту рішення Київської міської ради «Про затвердження Порядку набуття прав на землю із земель комунальної власності у місті Києві» є необхідність спрощення та удосконалення процедури вирішення питань надання земельних ділянок у власність або користування у зв’язку із внесенням змін до законодавства у сфері регулювання земельних відносин.

Зауваження та пропозиції до проекту рішення приймаються постійною комісією Київської міської ради з питань містобудування, архітектури та землекористування протягом 1 місяця з моменту його оприлюднення у письмовому або в електронному вигляді за адресами:

Поштова адреса: 01044, м. Київ, вул. Хрещатик, 36, тел. (044) 202-70-20 – постійна комісія Київської міської ради з питань містобудування, архітектури та землекористування.

Електронна адреса: [email protected]


Проект

Відповідно до Конституції України, Земельного кодексу України, Законів України «Про Державний земельний кадастр», «Про оренду землі», «Про землеустрій» та інших нормативно-правових актів, що регулюють земельні правовідносини, керуючись статтею 26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», статтею 22 Закону України «Про столицю України - місто-герой Київ» з метою визначення особливостей землекористування у зв'язку із здійсненням містом Києвом столичних функцій Київська міська рада вирішила:

1. Затвердити Порядок набуття прав на землю із земель комунальної власності у місті Києві, згідно з додатком 1 до цього рішення.

2. Затвердити форми таких клопотань (заяв):

  • клопотання (заява) про надання дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки, технічної документації із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості), якою передбачається здійснити передачу земельних ділянок комунальної власності у власність чи користування, технічної документації із землеустрою щодо встановлення меж частини земельної ділянки, на яку поширюється право суборенди, сервітуту, технічної документації із землеустрою щодо поділу та об'єднання земельних ділянок, згідно з додатком 2 до цього рішення;
  • клопотання (лист-повідомлення) про поновлення договору оренди земельної ділянки, згідно з додатком 3 до цього рішення.

3. Клопотання юридичних і фізичних осіб про надання дозволів на розроблення документації із землеустрою, які не розглянуті Київською міською радою та щодо яких не прийнято відповідного рішення до набрання чинності цим рішенням, підлягають розгляду у порядку, встановленому чинним законодавством.

4. Уповноважити Департамент земельних ресурсів виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) погоджувати технічну документацію із землеустрою щодо поділу та/або об'єднання земельних ділянок та технічну документацію із землеустрою щодо встановлення меж частини земельної ділянки, на яку поширюється право суборенди, сервітуту.

5. Уповноважити Департамент містобудування та архітектури виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) надавати зацікавленій особі (до подання клопотання (заяви) про набуття прав на земельну ділянку) інформацію у вигляді листа щодо наявних містобудівних умов та обмежень забудови земельної ділянки, в тому числі, у разі невідповідності інформації, яка міститься в міській інформаційно-аналітичній системі забезпечення містобудівної діяльності «Містобудівний кадастр Києва» реальному стану використання земельної ділянки. При розгляді клопотання (заяви) про набуття прав на земельну ділянку перевага надається вказаному вище листу Департаменту містобудування та архітектури виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації).

6. Департаменту земельних ресурсів виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) у місячний строк вжити заходів щодо:

  • державної реєстрації права комунальної власності територіальної громади міста Києва на земельні ділянки, які знаходяться в користуванні (оренді), в тому числі термін дії договорів оренди по яких закінчився, крім земельних ділянок по яких розглядається питання правомірності їх відведення;
  • забезпечення надання доступу фізичним та юридичний особам до автоматизованої системи - програмного комплексу «Кадастр» в режимі читання.

7. Встановити, що після внесення відповідної інформації до державного земельного кадастру матеріали інвентаризації земель комунальної власності підлягають розгляду на сесії Київської міської ради з одночасним прийняттям рішення про передачу таких земельних ділянок в оренду або постійне користування.

8. Встановити, що відповідно до частини 4 статті 32 Закону України «Про землеустрій» розробники документації із землеустрою зобов'язані безоплатно передавати копії матеріалів до Регіонального фонду документації із землеустрою.

9. Визнати такими, що втратили чинність рішення Київської міської ради від 08.11.2001 №95/1529 «Про питання передачі земельних ділянок в оренду та надання в постійне користування в межах червоних ліній в м.Києві», від 28.02.2013 №63/9120 «Про Тимчасовий порядок передачі (надання) земельних ділянок у користування або у власність із земель комунальної власності в місті Києві», від 04.03.2015 №195/1060 «Про внесення змін до рішення Київської міської ради від 28.02.2013 №63/9120 «Про Тимчасовий порядок передачі (надання) земельних ділянок у користування або у власність із земель комунальної власності в місті Києві».

10. Офіційно оприлюднити це рішення у газеті Київської міської ради «Хрещатик».

11. Це рішення набуває чинності з дня його офіційного оприлюднення.

12. Контроль за виконанням цього рішення покласти на постійну комісію Київської міської ради з питань містобудування, архітектури та землекористування.

Київський міський голова                            В. Кличко


Пояснювальна записка

1. Обґрунтування необхідності прийняття рішення.

 Необхідність розробки проекту рішення Київської міської ради покликана внесенням змін до законодавства у сфері регулювання земельних відносин, які запроваджені законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо визначення складу, змісту та порядку погодження документації із землеустрою», а також необхідністю спрощення та удосконалення процедури вирішення питань надання земельних ділянок у власність або користування.

 При цьому, відповідно до статті 22 Закону України «Про столицю України - місто-герой Київ» Київській міській раді надано додаткові повноваження щодо встановлення особливостей землекористування у місті Києві у зв’язку із виконанням містом функцій столиці України, яка має спеціальний статус.

 Проект рішення розроблено постійною комісією Київської міської ради з питань містобудування, архітектури та землекористування на підставі Плану діяльності Київської міської ради з підготовки проектів регуляторних актів на 2016 рік, затвердженого рішенням Київської міської ради від 17.12.2015 №25/25.

2. Мета і завдання прийняття рішення.

Проектом рішення з урахуванням норм статті 22 Закону України «Про столицю України - місто-герой Київ» передбачено встановити особливості користування земельними ділянками комунальної власності територіальної громади м. Києва, спростити та удосконалити процедуру проходження документів у Київській міській раді, а також процедуру подачі до Київської міської ради і розгляд нею та її структурними підрозділами і виконавчими органами заяв на одержання документів дозвільного характеру у сфері земельних відносин щодо користування земельними ділянками, видача яких здійснюється Київською міською радою відповідно до Земельного кодексу України та законів України «Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності», «Про Перелік документів дозвільного характеру у сфері господарської діяльності».

3. Стан нормативно-правової бази у даній сфері правового регулювання.

Правовідносини у сфері даній сфері регулюються Земельним кодексом України, Лісовим кодексом України, Водним кодексом України, законами України «Про оренду землі», «Про Державний земельний кадастр», «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо визначення складу, змісту та порядку погодження документації із землеустрою», «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розмежування земель державної та комунальної власності», «Про землеустрій», «Про оцінку земель», «Про державну експертизу землевпорядної документації», «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень», «Про регулювання містобудівної діяльності», «Про внесення змін до Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обмежень» та інших законодавчих актів України», «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо дерегуляції господарської діяльності з проведення робіт із землеустрою та землеоціночних робіт», «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення процедури відведення земельних ділянок та зміни їх цільового призначення», «Про відчуження земельних ділянок, інших об'єктів нерухомого майна, що на них розміщені, які перебувають у приватній власності, для суспільних потреб чи з мотивів суспільної необхідності», «Про передачу об'єктів права державної та комунальної власності», «Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності», «Про Перелік документів дозвільного характеру у сфері господарської діяльності», «Про адміністративні послуги», «Про захист персональних даних», «Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення порядку державної реєстрації речових прав на земельні ділянки державної та комунальної власності у зв'язку з їх розмежуванням», «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України у сфері земельних відносин щодо спрощення процедури відведення земельних ділянок», «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення процедури відведення земельних ділянок», «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв'язку з проведенням адміністративної реформи», «Про внесення змін до законів України «Про топографо-геодезичну і картографічну діяльність» та «Про землеустрій», «Про столицю України - місто-герой Київ», «Про місцеве самоврядування в Україні».

4. Фінансово-економічне обґрунтування.

Не потребує додаткового фінансування з місцевого бюджету міста Києва.

5. Позиція заінтересованих органів.

Не зачіпає інтереси інших державних органів.

6. Регіональний аспект.

Не стосується розвитку міжрегіональних зв’язків.

7. Громадське обговорення.

Врахування громадської думки здійснюється відповідно до Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності».

8. Прогноз соціально-економічних та інших наслідків прийняття рішення.

Прийняття зазначеного рішення забезпечить приведення у відповідність до чинного законодавства порядку розпорядження Київською міською радою землями комунальної власності територіальної громади міста Києва та спростить і удосконалить процедуру одержання земельних ділянок у користування юридичними і фізичними особами, а також одержання громадянами земельних ділянок безоплатно у власність.


Аналіз регуляторного впливу

Цей Аналіз підготовлений з метою обґрунтування необхідності прийняття рішення Київської міської ради «Про затвердження Порядку набуття прав на землю із земель комунальної власності міста Києва» у зв’язку із необхідністю приведення процедури розпорядження Київською міською радою землями комунальної власності територіальної громади міста Києва у відповідність до чинного законодавства, а також необхідністю спрощення та удосконалення процедури вирішення питань надання земельних ділянок у власність або користування з урахуванням статті 22 Закону України «Про столицю України – місто-герой Київ».

Проект рішення розроблено постійною комісією Київської міської ради з питань містобудування, архітектури та землекористування.

1. Визначення та аналіз проблеми, яку пропонується розв’язати шляхом державного регулювання

Необхідність розробки проекту рішення Київської міської ради покликана внесенням змін до законодавства у сфері регулювання земельних відносин, які запроваджені законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо визначення складу, змісту та порядку погодження документації із землеустрою», а також необхідністю спрощення та удосконалення процедури вирішення питань надання земельних ділянок у власність або користування з урахуванням статті 22 Закону України «Про столицю України – місто-герой Київ».

2. Обґрунтування прийняття Проекту регуляторного акта

Прийняття Київською міською радою рішення «Про затвердження Порядку набуття прав на землю із земель комунальної власності міста Києва» забезпечить приведення у відповідність до чинного законодавства порядку передачі (надання) земельних ділянок в користування або у власність із земель комунальної власності в місті Києві з урахуванням статті 22 Закону України «Про столицю України – місто-герой Київ», зокрема удосконалить особливості та процедуру розгляду питань про надання дозволу Київської міської ради на розроблення документації із землеустрою; передачі (надання) земельної ділянки на підставі проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки та технічної документації із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості), технічної документації із землеустрою щодо поділу та об'єднання земельних ділянок; передачі громадянам безоплатно у власність або в оренду земельних ділянок для будівництва та обслуговування житлових будинків, господарських будівель і споруд (присадибні ділянки), ведення садівництва, індивідуального дачного та гаражного будівництва; передачі земельних ділянок в оренду та надання в постійне користування в межах червоних ліній; передачі орендарем земельної ділянки або її частини в суборенду; поновлення договору оренди земельної ділянки; передачі земельної ділянки у власність чи користування за рахунок частини сформованої земельної ділянки із земель комунальної власності територіальної громади міста Києва тощо.

3. Очікувані результати прийняття запропонованого регуляторного акта, у тому числі розрахунок очікуваних витрат та вигод суб’єктів господарювання, громадян та держави внаслідок дії регуляторного акта

Прийняття вказаного рішення дозволить привести у відповідність до чинного законодавства процедуру передачі (надання) земельних ділянок в користування або у власність із земель комунальної власності в місті Києві з метою вирішення питань реалізації права на землю фізичними та юридичними особами, а також удосконалить процедуру вирішення питань надання земельних ділянок у власність або користування з урахуванням статті 22 Закону України «Про столицю України – місто-герой Київ».

Вигодою для суб’єктів господарювання від прийняття запропонованого регуляторного акта є забезпечення їх прав на землю шляхом спрощення та удосконалення механізму передачі (надання) земельних ділянок в користування або у власність із земель комунальної власності в місті Києві.

4. Цілі державного регулювання

Проект є нормативно-правовим актом, який спрямований на зміну (перегляд) процедури передачі (надання) земельних ділянок в користування або у власність із земель комунальної власності в місті Києві з метою вирішення питань реалізації права на землю фізичними та юридичними особами у зв’язку із внесенням змін до законодавства у сфері регулювання земельних відносин, а також спрямований удосконалення процедури вирішення питань надання земельних ділянок у власність або користування з урахуванням статті 22 Закону України «Про столицю України – місто-герой Київ».

5. Альтернативні способи досягнення встановлених цілей, у тому числі ті з них, які не передбачають безпосереднього державного регулювання господарських відносин

Альтернативні способи досягнення встановлених цілей відсутні, оскільки відповідно до законів України «Про місцеве самоврядування в Україні» та «Про столицю України місто-герой Київ» до повноважень Київської міської ради відноситься вирішення відповідно до закону питань регулювання земельних відносин та встановлення особливостей землекористування, а у зв’язку із внесенням змін до законодавства у сфері регулювання земельних відносин виникає необхідність прийняття Київською міською радою рішення«Про затвердження Порядку набуття прав на землю із земель комунальної власності міста Києва».

6. Переваги обраного способу досягнення встановлених цілей

Забезпечить приведення механізму передачі (надання) земельних ділянок в користування або у власність із земель комунальної власності в місті Києві у відповідність до чинного законодавства України та удосконалить процедуру вирішення питань надання земельних ділянок у власність або користування з урахуванням статті 22 Закону України «Про столицю України – місто-герой Київ».

7. Механізм і заходи, які забезпечать розв’язання визначеної проблеми шляхом прийняття запропонованого регуляторного акта

Проектом рішення передбачено привести у відповідність до чинного законодавства та удосконалити, зокрема:

  • процедуру отримання дозволу Київської міської ради на розроблення документації із землеустрою;
  • процедуру погодження технічної документації із землеустрою щодо встановлення меж земельної ділянки, технічної документації із землеустрою щодо встановлення меж частини земельної ділянки, на яку поширюється право суборенди, технічної документації із землеустрою щодо поділу (об'єднання) земельних ділянок);
  • процедуру передачі громадянам безоплатно у власність або в оренду земельних ділянок для будівництва та обслуговування житлових будинків, господарських будівель і споруд (присадибні ділянки), ведення садівництва, індивідуального дачного та гаражного будівництва;
  • процедуру приватизації земельних ділянок, які перебувають у користуванні громадян;
  • процедуру передачі земельних ділянок в оренду та надання в постійне користування в межах червоних ліній;
  • процедуру передачі орендарем земельної ділянки або її частини в суборенду;
  • процедуру укладення договору оренди (суборенди) земельної ділянки;
  • процедуру поновлення договору оренди земельної ділянки;
  • процедуру укладення додаткової угоди про поновлення договору оренди земельної ділянки;
  • процедуру передачі земельної ділянки у власність чи користування за рахунок частини сформованої земельної ділянки із земель комунальної власності територіальної громади міста Києва;
  • процедуру організації землеустрою на підставі відомостей міського земельного кадастру щодо наявності підстав для надання (передачі) земельної ділянки без розроблення документації із землеустрою.

8. Обґрунтування можливості досягнення встановлених цілей у разі прийняття запропонованого регуляторного акта

Метою проекту рішення є визначення процедури (механізму) передачі (надання) земельних ділянок в користування або у власність із земель комунальної власності в місті Києві у зв’язку із змінами у законодавстві України та удосконалення процедури (механізму) вирішення та розгляд Київською міською радою питань надання земельних ділянок у власність або користування з урахуванням статті 22 Закону України «Про столицю України – місто-герой Київ».

9. Оцінка можливості впровадження та виконання вимог регуляторного акта залежно від ресурсів, якими розпоряджаються органи державної влади, органи місцевого самоврядування, фізичні та юридичні особи, які повинні впроваджувати або виконувати ці вимоги

Впровадження проекту рішення додаткових витрат з бюджету не потребує.

10. Оцінка ризику впливу зовнішніх чинників на дію запропонованого регуляторного акта

Прийняття законів або підзаконних нормативно-правових актів, якими буде змінено порядок регулювання земельних відносин.

11. Визначення заходів, за допомогою яких буде здійснюватися відстеження результативності регуляторного акта в разі його прийняття

Відстеження результативності рішення Київської міської ради «Про затвердження Порядку набуття прав на землю із земель комунальної власності міста Києва» повинно здійснюватись у порядку, визначеному ст. 10 Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності» та Методикою проведення аналізу впливу та відстеження результативності регуляторного акта, затвердженою постановою Кабінету Міністрів України від 11.03.2004 №308.

Файл документа: Додатки до РКМР Порядок набуття прав на землю.doc

Перейти до спискуВерсiя для друку