Проект рішення Київської міської ради «Про обмеження руху транспортних засобів на території Голосіївського парку культури та відпочинку імені М. Рильського»

Повідомлення про оприлюднення

Відповідно до статей 9, 13 Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності», з метою одержання зауважень і пропозицій від фізичних та юридичних осіб, їх об’єднань, повідомляю про оприлюднення проекту регуляторного акту – рішення Київської міської ради «Про обмеження руху транспортних засобів на території Голосіївського парку культури та відпочинку імені М. Рильського».

Розробником регуляторного акту є депутати Київської міської ради фракції «Всеукраїнське об’єднання «Свобода» П. Д. Антоненко, Б. М. Бенюк та Д. В. Попов.

Проект рішення розміщений в мережі Інтернет за адресою: http://kievcity.gov.ua (в розділ: «Адміністрація», підрозділі «Регуляторна діяльність», «Оприлюднення проектів регуляторних актів»).

Даний проект рішення підготовлений з метою врегулювання дорожнього руху на території об’єкту природно-заповідного фонду – Голосіївського парку культури та відпочинку ім. М. Рильського, упорядкування процедури надання дозволів на рух транспортних засобів об’єктом природно-заповідного фонду, збереження території, охорони зелених насаджень, реалізації конституційного права мешканців на безпечне для життя навколишнє природне середовище.

Зауваження та пропозиції приймаються протягом одного місяця з дня офіційного опублікування цього проекту у письмовому вигляді за адресами:

Поштова адреса: 01044, м. Київ, вул. Хрещатик, 36, депутатська фракція Всеукраїнське об’єднання “Свобода” у Київській міській раді.


Проект

Керуючись статтями 26, 33 Закону України «Про місцеве самоврядування», статтею 6 Закону України «Про дорожній рух», статтями 20, 21 Закону України «Про природно-заповідний фонд», з метою збереження екологічного балансу території, упорядкування безконтрольного заїзду транспортних засобів на територію зеленої зони, Київська міська рада

ВИРІШИЛА:

1. Обмежити рух автотранспортних засобів без відповідних перепусток на території Голосіївського парку культури та відпочинку ім. М. Рильського.

2. Дозволити з 7-00 до 10-00 години ранку та з 19-00 до 21-00 години вечора, а у вихідні дні (субота та неділя) з 7-00 до 10-00 години ранку проїзд автотранспортних засобів (вага яких не перевищує 3,5 тонни) до підприємств, установ, організацій, що надають на території Голосіївського парку культури та відпочинку імені М. Рильського послуги з обслуговування населення (у сфері торгівлі, громадського харчування, побутового обслуговування, транспорту та зв’язку тощо) за наявності перепусток.

3. Дозволити в’їзд та виїзд автотранспорту комунальних (спеціалізованих) підприємств та установ Київської міської ради, органів МНС, МВС, прокуратури, аварійно-рятувальних служб, служб інкасації, швидкої допомоги на територію Голосіївського парку культури та відпочинку імені М. Рильського без обмежень для виконання покладених на них обов’язків та повноважень відповідно до чинного законодавства України.

4. Затвердити Порядок видачі перепусток для проїзду автотранспортних засобів на територію Голосіївського парку культури та відпочинку імені М. Рильського та зразок перепустки для проїзду автотранспортних засобів на територію Голосіївського парку культури та відпочинку імені М. Рильського згідно з додатками 1 та 2 до даного рішення.

5. Надати право підпису перепусток для проїзду автотранспортних засобів керівнику комунального підприємства по утриманню зелених насаджень Голосіївського району міста Києва.

6. Рекомендувати начальнику відділу ДАІ з обслуговування Голосіївського району ГУМВС України в місті Києві розробити схеми щодо встановлення на місцях в’їзду на територію Голосіївського парку культури та відпочинку імені М. Рильського знаків «Рух заборонено» та організувати контроль за виконанням водіями вимог Правил дорожнього руху.

7. Департаменту суспільних комунікацій виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) через комунальні засоби масової інформації довести до відома населення дане рішення.

8. Оприлюднити рішення у газеті «Хрещатик».

9. Контроль за виконанням даного рішення покласти на постійну комісію Київської міської ради з питань транспорту та зв’язку, на постійну комісію Київської міської ради з питань екологічної політики, на постійну комісію Київської міської ради з питань культури та туризму, на постійну комісію Київради з питань торгівлі, підприємництва та регуляторної політики.

Київський міський голова                                  В. Кличко

 


Пояснювальна записка

1. Обґрунтування необхідності прийняття рішення

Проект рішення щодо обмеження руху транспортних засобів на території Голосіївського парку культури та відпочинку імені М. Рильського безпосередньо зумовлений щорічним збільшенням антропогенного навантаження на озеленену територію загального користування транспортними засобами. У зв’язку з значним розмахом приватизації приміщень комунального підприємства «Голосіївський парк культури та відпочинку імені М. Рильського» у 2000-их роках, а також хаотичний процес реконструкції цих приміщень, який часто супроводжувався грубими порушеннями містобудівного законодавства, на території парку, що входить до складу Національного природного парку «Голосіївський», виникла значна кількість закладів громадського харчування, інших нежитлових приміщень. Їх власники на території парку організували паркувальні місця, заїзди (подекуди кілометрової довжини), рух якими здійснюється територією Голосіївського парку культури та відпочинку імені М. Рильського.

З огляду на вищеозначене, з метою врегулювання дорожнього руху на території об’єкту природно-заповідного фонду, упорядкування процедури надання дозволів на рух транспортних засобів об’єктом природно-заповідного фонду, збереження території, охорони зелених насаджень, реалізації конституційного права мешканців на безпечне для життя навколишнє природне середовище, політичною партією Всеукраїнське об'єднання «Свобода» були розроблені механізми обмеження хаотичного руху транспортних засобів на території Голосіївського парку культури та відпочинку імені М. Рильського. Запропонований проект рішення Київради є важливим пунктом реалізації даної ініціативи.

2. Мета та завдання прийняття рішення.

Проект рішення щодо обмеження руху транспортних засобів на території Голосіївського парку культури та відпочинку імені М. Рильського створений з метою врегулювання дорожнього руху на території об’єкту природно-заповідного фонду, упорядкування процедури надання дозволів на рух транспортних засобів об’єктом природно-заповідного фонду, збереження території, охорони зелених насаджень, реалізації конституційного права мешканців на безпечне для життя навколишнє природне середовище.

3. Загальна характеристика та основні положення проекту рішення.

Проект рішення передбачає:

  1. обмеження руху автотранспортних засобів без відповідних перепусток на території Голосіївського парку культури та відпочинку ім. М. Рильського;
  2. надання дозволу з 7-00 до 10-00 години ранку та з 19-00 до 21-00 години вечора, а у вихідні дні (субота та неділя) з 7-00 до 10-00 години ранку на проїзд автотранспортних засобів (вага яких не перевищує 3,5 тонни) до підприємств, установ, організацій, що надають на території Голосіївського парку культури та відпочинку імені М. Рильського послуги з обслуговування населення (у сфері торгівлі, громадського харчування, побутового обслуговування, транспорту та зв’язку тощо) за наявності перепусток;
  3. надання дозволу на в’їзд та виїзд автотранспорту комунальних (спеціалізованих) підприємств та установ Київської міської ради, органів МНС, МВС, прокуратури, аварійно-рятувальних служб, служб інкасації, швидкої допомоги на територію Голосіївського парку культури та відпочинку імені М. Рильського без обмежень для виконання покладених на них обов’язків та повноважень відповідно до чинного законодавства України;
  4. затвердження Порядку видачі перепусток для проїзду автотранспортних засобів на територію Голосіївського парку культури та відпочинку імені М. Рильського та зразок перепустки для проїзду автотранспортних засобів на територію Голосіївського парку культури та відпочинку імені М. Рильського згідно з додатками 1 та 2 до даного рішення;
  5. надання права підпису перепусток для проїзду автотранспортних засобів керівнику комунального підприємства по утриманню зелених насаджень Голосіївського району міста Києва;
  6. рекомендацію начальнику відділу ДАІ з обслуговування Голосіївського району ГУМВС України в місті Києві розробити схеми щодо встановлення на місцях в’їзду на територію Голосіївського парку культури та відпочинку імені М. Рильського знаків «Рух заборонено» та організувати контроль за виконанням водіями вимог Правил дорожнього руху;
  7. покладення контролю за виконанням рішення на постійну комісію Київради з питань транспорту, зв’язку та реклами, на постійну комісію Київради з питань екологічної політики, постійну комісію Київради з питань культури, туризму та інформаційної політики.

4. Стан нормативно-правової бази у даній сфері правового регулювання

Статті 26, 33 Закону України «Про місцеве самоврядування», стаття 6 Закону України «Про дорожній рух», статті 20, 21 Закону України «Про природно-заповідний фонд».

5. Фінансово-економічне обґрунтування.

Виконання даного рішення не потребує використання коштів місцевого бюджету міста Києва.

6. Прогноз соціально-економічних та інших наслідків прийняття рішення.

Прийняття даного рішення забезпечить збереження території, охорону зелених насаджень, реалізацію конституційного права мешканців на безпечне для життя навколишнє природне середовище.

Доповідач: депутат Київської міської ради VIIІ скликання фракції «Всеукраїнське об'єднання «Свобода» Прохор Дмитрович Антоненко.


Аналіз регуляторного впливу

Підготовка проекту рішення щодо обмеження руху транспортних засобів на території Голосіївського парку культури та відпочинку імені М. Рильського зумовлена щорічним збільшенням антропогенного навантаження на озеленену територію загального користування транспортними засобами. У зв’язку з значними масштабами приватизації приміщень комунального підприємства «Голосіївський парк культури та відпочинку імені М. Рильського» у 2000-их роках, а також хаотичний процес реконструкції цих приміщень, який часто супроводжувався грубими порушеннями містобудівного законодавства, на території парку, що входить до складу Національного природного парку «Голосіївський», виникла значна кількість закладів громадського харчування, інших нежитлових приміщень. Їх власники організували паркувальні місця, заїзди (подекуди кілометрової довжини), рух якими здійснюється територією Голосіївського парку культури та відпочинку імені М. Рильського.

З огляду на вищеозначене, з метою врегулювання дорожнього руху на території об’єкту природно-заповідного фонду, упорядкування процедури надання дозволів на рух транспортних засобів об’єктом природно-заповідного фонду, збереження території, охорони зелених насаджень, реалізації конституційного права мешканців на безпечне для життя навколишнє природне середовище, політичною партією Всеукраїнське об'єднання «Свобода» були розроблені механізми обмеження хаотичного руху транспортних засобів на території Голосіївського парку культури та відпочинку імені М. Рильського. Запропонований проект рішення Київради є важливим пунктом реалізації даної ініціативи.

Таким чином, виникає необхідність прийняття рішення міською радою, яке сприятиме врегулюванню дорожнього руху на території об’єкту природно-заповідного фонду, упорядкуванню процедури надання дозволів на рух транспортних засобів об’єктом природно-заповідного фонду, збереження території, охорони зелених насаджень, реалізації конституційного права мешканців на безпечне для життя навколишнє природне середовище.

Наразі ж на території м. Києва відсутній нормативний документ, який би врегульовував вищеозначену проблематику.

2. Визначення цілей регулювання:

  • врегулювання дорожнього руху на території об’єкту природно-заповідного фонду – Голосіївського парку культури та відпочинку ім. М. Рильського;
  • упорядкування процедури надання дозволів на рух транспортних засобів об’єктом природно-заповідного фонду - Голосіївським парком культури та відпочинку ім. М. Рильського;
  • збереження території Голосіївського парку культури та відпочинку ім. М. Рильського;
  • охорони зелених насаджень Голосіївського парку культури та відпочинку ім. М. Рильського.

3. Визначення та оцінка всіх прийнятих альтернативних способів досягнення зазначених цілей, наведення аргументів щодо переваги обраного способу.

Альтернативою запропонованого проекту регуляторного акту є:

1. Збереження існуючого стану. Таке вирішення питання є неприйнятим, адже означені вище цілі регулювання потребують нагального вирішення.

2. Повна заборона дорожнього руху на території Голосіївського парку культури та відпочинку ім. М. Рильського не є можливою, оскільки зумовить очевидні труднощі в здійсненні обслуговування території комунальним підприємством з утримання зелених насаджень Голосіївського району, дирекції Національного природного парку «Голосіївський», суб’єктами господарювання, що надають послуги у сфері вивозу сміття, тощо.

3. Очікування прийняття нормативно-правових актів на загальнодержавному рівні. Такий підхід є нераціональним, оскільки наразі на загальнодержавному рівні не зареєстровано законопроектів, що регулювали б дане питання. Водночас, озвучене питання належить до компетенції Київради, що зумовлює можливість його вирішення на місцевому рівні.

Враховуючи те, що вищезгадані альтернативи не приведуть до досягнення зазначених цілей, запропонований проект регуляторного акту є найбільш ефективним.

4. Механізм, який пропонується застосовувати для розв’язання даної проблеми.

Проектом означеного регуляторного акта передбачено один із методів врегулювання дорожнього руху на території об’єкту природно-заповідного фонду – Голосіївського парку культури та відпочинку ім. М. Рильського, запропонований варіант упорядкування процедури надання дозволів на рух транспортних засобів об’єктом природно-заповідного фонду.

5. Визначення очікуваних результатів прийняття акта.

Прийняття регуляторного акта забезпечить права і законні інтереси територіальної громади міста Києва шляхом зменшення антропогенного впливу на територію Голосіївського парку культури та відпочинку ім. М. Рильського, збереження та охорони зелених насаджень об’єкту природно-заповідного фонду.

Аналіз вигод і втрат

 

Вигоди

Втрати

Орган місцевого самоврядування

Збереження та охорона зелених насаджень об’єкту природно-заповідного фонду

Витрати на оприлюднення регуляторного акта

Населення міста

Зменшення антропогенного впливу на територію Голосіївського парку культури та відпочинку ім. М. Рильського, збереження та охорона зелених насаджень об’єкту природно-заповідного фонду

Не потребують матеріальних витрат

Суб’єкт підприємницької діяльності

Підвищення соціальної відповідальності бізнесу перед суспільством, екологізація

Обмеження заїзду транспорту до території закладів громадського харчування, необхідність проходження безоплатної процедури одержання дозволів на рух транспортних засобів

6. Обґрунтування запропонованого строку дії регуляторного акта

Регуляторний акт набере чинності з моменту прийняття рішення Київрадою.

Строк дії регуляторного акта необмежений, але залежить від прийняття відповідного рішення на законодавчому рівні або зміни у чинному законодавстві.

7. Визначення показників результативності акта

У разі впровадження регуляторного акта будуть досліджуватись і визначатися такі показники:

1. Результати комплексної екологічної експертизи стану Національного природного парку «Голосіївський» та Голосіївського парку культури та відпочинку ім. М. Рильського як його частини.

2. Кількість скарг мешканців на засилля транспортних засобів на території Голосіївського парку культури та відпочинку ім. М. Рильського.

8. Заходи, за допомогою яких буде здійснюватися відстеження результативності акта

Базове відстеження результативності регуляторного акта буде здійснюватися до прийняття даного рішення, повторне через один рік дії рішення, періодичне відстеження – через кожні 3 роки.

Файл документа: Додатки до РКМР обмеження руху ТЗ ГПКВ.docx

Перейти до спискуВерсiя для друку