Проект рішення Київської міської ради «Про внесення змін до рішення Київської міської ради від 25 грудня 2008 року № 1051/1051 «Правила благоустрою міста Києва»»

Повідомлення про оприлюднення 

Відповідно до статей 9,13 Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності» з метою одержання зауважень та пропозицій від юридичних та фізичних осіб, їх об’єднань, постійна комісія Київської міської ради з питань торгівлі, підприємництва та регуляторної політики повідомляє про оприлюднення Проекту рішення Київської міської ради «Про внесення змін до рішення Київської міської ради від 25 грудня 2008 року № 1051/1051 «Правила благоустрою міста Києва»».

 Головним розробником проекту регуляторного акта є Депутат Київської міської ради Бродський Олександр Якович

Мета проекту рішення:

 Створення належних умов для запровадження порядку розміщення тимчасових споруд автомобільних газозаправних пунктів для здійснення підприємницької діяльності на території м. Києва відповідно до вимог наказу Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України від 21.10.2011 № 244 «Про затвердження Порядку розміщення тимчасових споруд для провадження підприємницької діяльності», зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 22.11.2011 за № 1330/20068 та приведення нормативно-правових актів роздрібної торгівлі скрапленим газом до відповідності діючого законодавства. 

 Зауваження та пропозиції до проекту регуляторного акта приймаються від юридичних та фізичних осіб, їх об’єднань протягом одного місяця з дня оприлюднення з 14.03.2016 по 14.04.2016 у письмовому або в електронному вигляді за адресами:

  • 01044, м. Київ, вул. Хрещатик,36, Постійна комісія Київської міської ради з питань торгівлі, підприємництва та регуляторної політики
  • тел. 202-70-09, 202-73-11, e-mail: [email protected]

Проект

Відповідно до законів України «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про столицю України – місто – герой Київ», Про регулювання містобудівної діяльності", «Про благоустрій населених пунктів» Правил благоустрою міста Києва, затверджених рішенням Київської міської ради від 25 грудня 2008 року №1051/1051 Київська міська рада

ВИРІШИЛА:

1. Внести зміни до Правил благоустрою міста Києва, затверджених рішенням Київської міської ради від 25 грудня 2008 року №1051/1051, а саме:

 Підпункт 15.3.26 пункту 1.1. викласти в новій редакції:

15.3.26. Розміщення автомобільного газозаправного пункту:

 - дозвіл на розміщення тимчасових споруд, виданий Департаментом містобудування, архітектури виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації).

- чинний договір про сплату пайової участі у створенні соціальної та інженерно-транспортної інфраструктури міста Києва, виданий Департаментом економіки та інвестицій виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації).

2. Виконавчому органу Київської міської ради (київській міській державній адміністрації) у місячний термін привести власні акти у відповідність до цього рішення

3. Це рішення набуває чинності з дня його оприлюднення.

4. Контроль за виконанням цього рішення покласти на постійну комісію Київської міської ради з питань торгівлі, підприємництва та регуляторної політики, постійну комісію Київської міської ради з питань житлово-комунального господарства та паливно-енергетичного комплексу. 

Київський міський голова                                  В. Кличко


Порівняльна таблиця

Зміст положення (норми) чинного нормативного акта

Зміст відповідного положення (норми) проекту нормативного акта

Розділ XV. Порядок оформлення контрольної картки на тимчасове порушення благоустрою, її зупинення, картки на тимчасове порушення благоустрою, її зупинення, подовження і закриття, пункт

15.3. Основні види робіт:

15.3.26. Розміщення автомобільного газозаправного пункту:

- розпорядження районної у м.Києві державної адміністрації ;

- договір оренди земельної ділянки;

- висновок: СЄС;

Головного управління екологічної безпеки;

Головного управління МНС;

- дозвіл держнаглядохоронпраці;

- генплан або схема розміщення;

- ліцензія підрядної організації;

- чинний договір про сплату пайової участі у створенні соціальної та інженерно-транспортної інфраструктури міста Києва, виданним Головним управлінням економіки та інвестицій органу Київської мііської ради (Київської міської державної адміністрації).

Розділ XV. Порядок оформлення контрольної картки на тимчасове порушення благоустрою, її зупинення, картки на тимчасове порушення благоустрою, її зупинення, подовження і закриття, пункт

15.3. Основні види робіт:

15.3.26. Розміщення автомобільного газозаправного пункту:

- дозвіл на розміщення тимчасових споруд, виданий Департаментом містобудування та архітектури виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації).

- договір про сплату пайової участі у створенні соціальної та інженерно-транспортної інфраструктури міста Києва, виданий Департаментом економіки та інвестицій виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації).

 

 

 


Аналіз регуляторного впливу

до проекту рішення Київської міської ради «Про внесення змін до рішення Київської міської ради від 25 грудня 2008 року № 1051/1051 «Правила благоустрою міста Києва»

Цей аналіз регуляторного впливу розроблений на виконання вимог Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності" від 11.09.2003 № 1160/ІV та Методики проведення аналізу впливу регуляторного акта, затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від 11.03.2004р. № 308 та визначає правові і організаційні засади реалізації проекту рішення Київської міської ради «Про внесення змін до рішення Київської міської ради від 25 грудня 2008 року № 1051/1051 «Правила благоустрою міста Києва»

1.Визначення та аналіз проблеми, яку передбачається розв’язати шляхом державного регулювання.

Проект рішення розроблено у зв’язку з необхідністю виконання вимог законів України «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про регулювання містобудівної діяльності», «Про благоустрій населених пунктів», наказу Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України від 21.10.2011 № 244 «Про затвердження Порядку розміщення тимчасових споруд для провадження підприємницької діяльності», зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 22.11.2011 за № 1330/20068.

На сьогодні відсутній механізм розміщення автомобільних газозаправних пунктів (далі – АГЗП) як тимчасових споруд, хоча його існування вимагає необхідність упорядкування розміщення тимчасових споруд для підприємницької діяльності з метою розвитку і упорядкування ринку роздрібної торгівлі скрапленим вуглеводневим газом для заправки автомобілів у місті Києві.

В зв’язку з недосконалістю правових норм в «Правилах благоустрою міста Києва» в місті Києві встановлено понад трьохсот АГЗП, які розміщені без дозволу місцевого органу самоврядування. Це призводить до порушення правил розміщення тимчасових споруд.

З огляду на викладене розроблено проект рішення Київської міської ради «Про внесення змін до рішення Київської міської ради від 25 грудня 2008 року № 1051/1051 «Правила благоустрою міста Києва» (далі – проект рішення).

2. Цілі державного регулювання:

Цілями державного регулювання є:

- створення умов для виконання положень Порядку розміщення тимчасових споруд для провадження підприємницької діяльності, затвердженого наказом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України від 21.10.2011 № 244;

- забезпечення права суб’єктів господарювання на розташування тимчасових споруд для здійснення підприємницької діяльності (роздрібної торгівлі скрапленим газом шляхом розміщення автомобільного газозаправного пункту – АГЗП);

- дотримання передбачених законодавством норм та правил.

3. Визначення та оцінка прийнятих альтернативних способів досягнення цілей, аргументація переваг обраного способу

Альтернативними способами досягнення зазначених вище цілей є:

- залишення існуючої ситуації без змін;

- застосування ринкових механізмів;

- прийняття запропонованого проекту рішення.

Перший варіант є недоцільним, оскільки чинні нормативно-правові акти на рівні міста Києва мають розбіжності з діючим законодавством та з 01.01.2016 блокують виконання положень Закону України «Про благоустрій населених пунктів» в частині залучення пайової участі в утриманні об’єктів благоустрою населеного пункту від власників тимчасових споруд та отримання дозволу на розміщення тимчасових споруд, виданий Департаментом містобудування та архітектури виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації).

Другий варіант неможливо використати для досягнення цілей регулювання, оскільки ринкові механізми базуються на нормативно правовій базі, яка в даний час втратила силу, а це, в свою чергу, призводить до незаконного розміщення ТС на території м. Києва.

З огляду на зазначене, було обрано шлях врегулювання зазначених вище правовідносин шляхом прийняття рішення Київської міської ради «Про внесення змін до рішення Київської міської ради від 25 грудня 2008 року № 1051/1051 «Правила благоустрою міста Києва». 

4. Механізми і заходи, які забезпечать розв’язання проблеми шляхом прийняття запропонованого регуляторного акта.

Проектом рішення пропонується затвердити наступний механізм та заходи розв’язання проблеми:

- внести зміни до Правил благоустрою міста Києва, затверджених рішенням Київської міської ради від 25 грудня 2008 року №1051/1051, розділ XV. «Порядок оформлення контрольної картки на тимчасове порушення благоустрою, її зупинення, подовження і закриття», пункт 15.3. «Основні види робіт», підпункт 15.3.26. «Розміщення автомобільного газозаправного пункту» та підпункт 15.3.26 викласти в такій редакції: « дозвіл на розміщення тимчасових споруд, виданий Департаментом містобудування та архітектури виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації); договір про сплату пайової участі у створенні соціальної та інженерно-транспортної інфраструктури міста Києва, виданий Департаментом економіки та інвестицій органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації)».

5. Обґрунтування можливості досягнення визначених цілей у разі прийняття регуляторного акта.

Проект рішення спрямований на корегування порядку розміщення тимчасових споруд АГЗП для здійснення підприємницької діяльності на території м. Києва відповідно до вимог Закону України «Про благоустрій населених пунктів» та наказу Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України від 21.10.2011 № 244 «Про затвердження Порядку розміщення тимчасових споруд для провадження підприємницької діяльності», зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 22.11.2011 за № 1330/20068. У зв’язку з цим, можливість досягнення визначених цілей є високою.

Проект рішення не містить дискримінаційних або таких, що обмежують конкуренцію норм.

В результаті прийняття проекту регуляторного акта очікуються такі позитивні фактори, як:

забезпечення можливості розміщення АГЗП відповідно до вимог чинного законодавства;

розміщення, експлуатація та утримання АГЗП буде здійснюватися з врахуванням вимог щодо безпеки розміщення таких об’єктів в умовах міської забудови.

Контроль та нагляд Київської міської ради та виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) за додержанням вимог проекту рішення планується здійснювати постійно.

6. Визначення очікуваних результатів прийняття акта із застосування методу аналізу вигод та витрат.

Ухвалення проекту рішення матиме своїм наслідком створення належних умов для запровадження порядку розміщення тимчасових споруд автомобільних газозаправних пунктів для здійснення підприємницької діяльності на території м. Києва відповідно до вимог наказу Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України від 21.10.2011 № 244 «Про затвердження Порядку розміщення тимчасових споруд для провадження підприємницької діяльності», зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 22.11.2011 за № 1330/20068,

а також, буде забезпечено правове регулювання розміщення, експлуатації та утримання АГЗП на території міста Києва.

7. Обґрунтування строку дії регуляторного акта

Рішення є регуляторним нормативно-правовим актом, який діє на невизначене коло осіб, є загальнообов'язковим до застосування на території міста Києва. Строк дії регуляторного акта – постійний, з можливістю внесення до нього змін.

8. Визначення показників результативності регуляторного акта

Показником результативності акта стане:

- кількість укладених з суб’єктами господарювання договорів про подовження дії договорів пайової участі;

- розмір надходжень до державного та місцевих бюджетів і державних цільових фондів, пов'язаних з дією акта – передбачається надходження до бюджету міста Києва грошових коштів у вигляді оплати за договором щодо пайової участі в утриманні об'єкта благоустрою;

- кількість суб'єктів господарювання та/або фізичних осіб, на яких поширюватиметься дія акта – дія акту поширюється на суб’єктів господарювання, які здійснюють підприємницьку діяльність у сфері експлуатації АГЗП.

9. Заходи, за допомогою яких буде здійснюватися відстеження результативності регуляторного акта

Відстеження результативності регуляторного акта буде здійснюватись Департаментом містобудування та архітектури виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) .

Строки проведення відстеження: щорічно з дня набрання актом чинності.

Перейти до спискуВерсiя для друку