Проект рішення Київської міської ради «Про затвердження Положення про порядок встановлення сервітутів для суб’єктів господарювання в галузі зв’язку та інформаційних технологій»

Повідомлення про оприлюднення

Відповідно до ст.ст. 9, 13 Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності» та з метою одержання зауважень і пропозицій від фізичних та юридичних осіб, їх об’єднань, Департамент транспортної інфраструктури виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) повідомляє про оприлюднення проекту регуляторного акта – рішення Київської міської ради «Про затвердження Положення про порядок встановлення сервітутів для суб’єктів господарювання в галузі зв’язку та інформаційних технологій».

Головний розробник проекту: Департамент транспортної інфраструктури виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації).

Проект рішення Київської міської ради «Про затвердження Положення про порядок встановлення сервітутів для суб’єктів господарювання в галузі зв’язку та інформаційних технологій» розміщений в мережі Інтернет за адресою : www. kievcity.gov.ua/

Зауваження та пропозиції приймаються протягом 1 місяця з 14.03.16. до 14.04.16. у письмовому або електронному вигляді за адресами:

Поштові адреси: 01030, м. Київ, вул. Леонтовича,6 – Департамент транспортної інфраструктури виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації); тел. 202 63 13, факс 202-63-33;

Електронна адреса: [email protected]


Проект

Відповідно до статей 142, 143 Конституції України, статті 402 Цивільного кодексу України, статті 60 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», статей 18, 22 Закону України «Про столицю України – місто-герой Київ», статті 10 Закону України «Про телекомунікації», з метою підвищення ефективності використання об’єктів комунальної власності територіальної громади міста Києва та створення сприятливих умов для ефективного надання послуг населенню в сфері телекомунікацій, Київська міська рада

ВИРІШИЛА:

1. Затвердити Положення про порядок встановлення сервітутів для суб’єктів господарювання в галузі зв’язку та інформаційних технологій, згідно додатку 1 до цього рішення.

2. Затвердити примірний договір про встановлення земельного сервітуту згідно додатку 2 до цього рішення.

3. Підприємствам, установам та організаціям привести у відповідність до Положення, затвердженого згідно пункту 1 цього рішення, взаємовідносини, предметом яких є прокладання та експлуатація телекомунікаційних мереж на землях, що перебувають у комунальній власності територіальної громади міста Києва.

4. Це рішення Київської міської ради офіційно оприлюднити в газеті Київської міської ради «Хрещатик».

5. Контроль за виконанням цього рішення покласти на постійну комісію Київської міської ради з питань транспорту зв’язку реклами.

Київський міський голова                            В. Кличко


Аналіз регуляторного впливу

Аналіз регуляторного впливу до проекту рішення Київської міської ради «Про затвердження Положення про порядок встановлення сервітутів для суб’єктів господарювання в галузі зв’язку та інформаційних технологій» розроблено відповідно до статей 142, 143 Конституції України, статті 402 Цивільного кодексу України, статті 60 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», статтей 18, 22 Закону України «Про столицю України – місто-герой Київ», статті 10 Закону України «Про телекомунікації».

 Проект розроблений Департаментом транспортної інфраструктури виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації».

1. Визначення проблеми, яку передбачається розв'язати шляхом державного регулювання

Проект рішення Київської міської ради «Про затвердження Положення про порядок встановлення сервітутів для суб’єктів господарювання в галузі зв’язку та інформаційних технологій» підготовлено з метою упорядкування розміщення телекомунікаційних мереж на земельних ділянках комунальної власності територіальної громади міста Києва, підвищення ефективності використання об’єктів комунальної власності територіальної громади міста Києва, уніфікованого підходу до умов надання доступу суб’єктам господарювання, які здійснюють діяльність у сфері телекомунікацій до об’єктів комунальної власності територіальної громади міста Києва, створення сприятливих умов для ефективного надання споживачам телекомунікаційних послуг.

Визначення механізму встановлення земельних сервітутів на земельні ділянки, що належать територіальній громаді міста Києва, дозволить врегулювати відносини з суб’єктами господарювання, що мають намір прокладати та/або експлуатують телекомунікаційні мережі на вказаних земельних ділянках та надасть можливість створення сприятливих умов для ефективного надання споживачам телекомунікаційних послуг.

Разом з тим, метою прийняття даного рішення є збільшення обсягів надходжень до міського бюджету за рахунок плати за сервітутне користування земельними ділянками територіальної громади міста Києва

2. Визначення цілей державного регулювання

Основними цілями державного регулювання у зазначеній сфері є:

- визначення механізму встановлення земельних сервітутів на земельні ділянки, що належать територіальній громаді міста Києва та встановлення уніфікованого підходу до умов надання доступу суб’єктам господарювання, які здійснюють діяльність у сфері телекомунікацій до об’єктів комунальної власності територіальної громади міста Києва;

- вирішення неврегульованих проблем, що виникають в процесі розміщення телекомунікаційних мереж на земельних ділянках комунальної власності територіальної громади міста Києва;

- створення у правовому полі сприятливих умов для ефективного надання споживачам телекомунікаційних послуг;

- зменшення кількості самовільно зайнятих земельних ділянок, що належать територіальній громаді міста Києва;

- збільшення надходжень до бюджету міста Києва за рахунок плати за сервітутне користування земельними ділянками територіальної громади міста.

3. Визначення та оцінка усіх прийнятних альтернативних способів досягнення зазначених цілей, аргументи щодо переваги обраного способу

Альтернативними способами досягнення зазначених вище цілей є:

- залишення існуючої ситуації без змін;

- прийняття запропонованого проекту рішення.

Перший варіант є недоцільним,з огляду на те, щопорядок встановлення сервітутів для суб’єктів господарювання в галузі зв’язку та інформаційних технологій не встановлений на правовому рівні територіальної громади міста Києва, що унеможливлює процес управління земельними ресурсами міста та призводить до таких негативних наслідків, як самовільне зайняття земельних ділянок, використання земельних ділянок не за цільовим призначенням, а також розміщення телекомунікаційних мереж на земельних ділянках комунальної власності територіальної громади міста Києва без відповідних на те підстав.

Другий оптимальний варіант передбачає прийняття проекту рішення Київської міської ради «Про затвердження Положення про порядок встановлення сервітутів для суб’єктів господарювання в галузі зв’язку та інформаційних технологій», яким визначено механізм встановлення земельних сервітутів на земельні ділянки, що належать територіальній громаді міста Києва, який дозволить врегулювати відносини з суб’єктами господарювання, що мають намір прокладати та/або експлуатують телекомунікаційні мережі на вказаних земельних ділянках та надасть можливість створення сприятливих умов для ефективного надання споживачам телекомунікаційних послуг.

4. Опис механізму, який пропонується застосувати для розв'язання проблеми та відповідні заходи

Проектом рішення, зокрема, передбачається:

- затвердити Положення про порядок встановлення сервітутів для суб’єктів господарювання в галузі зв’язку та інформаційних технологій;

- затвердити примірний договір про встановлення земельного сервітуту;

- підприємствам, установам та організаціям привести у відповідність до Положення взаємовідносини, предметом яких є прокладання та експлуатація телекомунікаційних мереж на землях, що перебувають у комунальній власності територіальної громади міста Києва.

5. Обґрунтування можливості досягнення визначених цілей у разі прийняття регуляторного акта

Проектом рішення передбачається затвердження Положення про порядок встановлення сервітутів для суб’єктів господарювання в галузі зв’язку та інформаційних технологій, прийняття якого надасть можливість упорядкувати розміщення телекомунікаційних мереж на земельних ділянках комунальної власності територіальної громади міста Києва, підвищити ефективність використання об’єктів комунальної власності територіальної громади міста Києва, надасть можливість визначення уніфікованого підходу до умов надання доступу суб’єктам господарювання, які здійснюють діяльність у сфері телекомунікацій до об’єктів комунальної власності територіальної громади міста Києва, створення у правовому полі сприятливих умов для ефективного надання споживачам телекомунікаційних послуг, зменшення кількості самовільно зайнятих земельних ділянок, що належать територіальній громаді міста Києва та збільшення надходжень до бюджету міста Києва за рахунок плати за сервітутне користування земельними ділянками територіальної громади міста.

Контроль та нагляд Київської міської ради та виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) за додержанням вимог проекту рішення планується здійснювати постійно.

6. Визначення очікуваних результатів прийняття акта

Базові групи
інтересів

Вигоди

Витрати

Місцева влада

- встановлення уніфікованого підходу до умов надання доступу суб’єктам господарювання, які здійснюють діяльність у сфері телекомунікацій до об’єктів комунальної власності територіальної громади міста Києва;

- вирішення неврегульованих проблем, що виникають в процесі розміщення телекомунікаційних мереж на земельних ділянках комунальної власності територіальної громади міста Києва;

- упорядкування розміщення телекомунікаційних мереж на земельних ділянках комунальної власності територіальної громади міста Києва;

- збільшення обсягів надходжень до міського бюджету за рахунок плати за сервітутне користування земельними ділянками територіальної громади міста Києва.

Відсутні

Суб`єкти підприємницької

діяльності

- встановлення чіткої процедури встановлення сервітуту для прокладання та експлуатації телекомунікаційних мереж;

- передбачуваність дій місцевої влади;

- прогнозування господарювання і витрат часу на процедуру оформлення документів, необхідних для встановлення сервітуту;

- узаконення прав користування земельними ділянками територіальної громади міста Києва, які фактично перебувають у користуванні суб’єктів господарювання.

Витрати пов’язані з розробленням технічної документації із землеустрою щодо встановлення меж частини земельної ділянки, на яку поширюється право сервітуту, реєстрацією договорів сервітуту, платою за земельний сервітут

Населення

- покращення благоустрою міста Києва;

- створення сприятливих умов для ефективного надання споживачам телекомунікаційних послуг.

Відсутні

7. Обґрунтування запропонованого строку дії

Строк дії рішення не обмежується певним проміжком часу.

8. Показники результативності регуляторного акту

Відстеження результативності дії зазначеного регуляторного акта передбачається за такими критеріями:

- розміру надходжень до місцевого бюджету;

- кількості укладених договорів про встановлення земельного сервітуту для прокладання та експлуатації телекомунікаційних мереж.

9. Визначення заходів, за допомогою яких буде здійснюватися відстеження результативності акта

Базове відстеження результативності регуляторного акта буде проведено до набрання чинності запропонованого проекту регуляторного акта або набрання чинності більшістю його положень.

Повторне відстеження результативності дії акта буде проведено через рік з дня видання регуляторного акта.

Періодичні відстеження результативності регуляторного акта будуть здійснюватися раз на кожні три роки, починаючи з дня закінчення заходів з повторного відстеження результативності цього акта.

Файл документа: Положення про порядок встановлення сервітутів + Додатки.doc

Перейти до спискуВерсiя для друку