Проект рішення Київської міської ради «Про внесення змін та доповнень до рішення Київської міської ради від 5 липня 2001 року № 444/1421 «Про створення спеціалізованого комунального підприємства «Київтелесервіс»

Повідомлення про оприлюднення

Відповідно до ст.ст. 9, 13 Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності» та з метою одержання зауважень і пропозицій від фізичних та юридичних осіб, їх об’єднань, Департамент транспортної інфраструктури виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) повідомляє про оприлюднення проекту регуляторного акта – рішення Київської міської ради «Про внесення змін та доповнень до рішення Київської міської ради від 5 липня 2001 року № 444/1421 «Про створення спеціалізованого комунального підприємства «Київтелесервіс».

Головний розробник проекту: Департамент транспортної інфраструктури виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації).

Проект рішення Київської міської ради «Про внесення змін та доповнень до рішення Київської міської ради від 5 липня 2001 року № 444/1421 «Про створення спеціалізованого комунального підприємства «Київтелесервіс» розміщений в мережі Інтернет за адресою : www.kievcity.gov.ua.

Зауваження та пропозиції приймаються протягом 1 місяця з 14.03.16. до 14.04.16. у письмовому або електронному вигляді за адресами:

Поштові адреси: 01030, м. Київ, вул. Леонтовича,6 – Департамент транспортної інфраструктури виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації); тел. 202 63 13, факс 202-63-33;

Електронна адреса: [email protected]


Проект

Відповідно до статті 60 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», пункту 2 частини першої статті 22 Закону України «Про столицю України - місто-герой Київ», Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності», Закону України «Про телекомунікації», Київська міська рада

ВИРІШИЛА:

1. Внести до рішення Київської міської ради від 5 липня 2001 року № 444/1421 «Про створення спеціалізованого комунального підприємства «Київтелесервіс» такі зміни та доповнення:

1.1. Пункт 4 викласти в наступній редакції:

«4. Доручити СКП «Київтелесервіс» здійснювати моніторинг та координацію розміщення суб’єктами господарювання телекомунікаційних мереж та обладнання у (на) об'єктах комунальної власності територіальної громади міста Києва, таких як: інженерні та інші споруди»;

1.2. Доповнити новими пунктами 5 та 6 наступного змісту:

«5. СКП «Київтелесервіс» здійснювати моніторинг та координацію розміщення суб’єктами господарювання телекомунікаційних мереж відповідно до Порядку утримання та експлуатації об’єктів телекомунікаційних мереж та обладнання у (на) інженерних та інших спорудах комунальної власності територіальної громади міста Києва, що затверджений цим рішенням.

6. Затвердити Порядок утримання та експлуатації об’єктів телекомунікаційних мереж та обладнання у (на) інженерних та інших спорудах комунальної власності територіальної громади міста Києва, згідно з додатком.».

У зв’язку з цим пункт 5 вважати пунктом 7 відповідно.

2. Це рішення офіційно оприлюднити шляхом публікування в газеті Київської міської ради «Хрещатик».

3. Контроль за виконанням цього рішення покласти на постійну комісію Київської міської ради з питань транспорту, зв’язку та реклами. 

Київський міський голова                                                 В. Кличко

*******

Додаток до
рішення Київської міської ради
___________ № ____________

Порядок
утримання та експлуатації об’єктів телекомунікаційних мереж та обладнання у (на) інженерних та інших спорудах комунальної власності територіальної громади міста Києва

1. Порядок видачі технічних умов на прокладання телекомунікаційних мереж на об’єктах транспортної інфраструктури, що належать до комунальної власності територіальної громади міста Києва

1.1. Технічні умови на прокладання телекомунікаційних мереж у (на) інженерних та інших спорудах, що належать до комунальної власності територіальної громади міста Києва (далі – Технічні умови), розробляються відповідно до статті 30 Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності».

1.2. Технічні умови видаються балансоутримувачами інженерних та інших спорудах, що належать до комунальної власності територіальної громади міста Києва.

1.3. Технічні умови видаються за заявою фізичної або юридичної особи, що має намір на прокладання телекомунікаційних мереж у (на) інженерних та інших спорудах, що належать до комунальної власності територіальної громади міста Києва.

1.4. Фізична або юридична особи, що має намір на прокладання телекомунікаційних мереж у (на) інженерних та інших спорудах, що належать до комунальної власності територіальної громади міста Києва, звертається із заявою на видачу технічних умов до СКП «Київтелесервіс».

До заяви додаються:

- Виписка з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань;

- Належним чином засвідчена копія установчих документів (для юридичних осіб);

- Копія ліцензії на заявлений вид діяльності;

- Копія повідомлення Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері зв’язку та інформатизації про включення до реєстру операторів, провайдерів телекомунікацій;

- Перелік робіт, які плануються до виконання та графік їх виконання;

- Адреса(и) об’єктів та схема прокладання телекомунікаційної мережі.

1.5. СКП «Київтелесервіс» протягом 1 робочого дня з моменту реєстрації такої заяви направляє її балансоутримувачу інженерних та інших спорудах для підготовки Технічних умов.

1.6. Балансоутримувач інженерних та інших спорудах протягом 3 робочих днів опрацьовує документи, що надійшли від СКП «Київтелесервіс», виконує обстеження місця для розміщення.

1.7. За результатами обстеження складається акт попереднього обстеження місць розміщення телекомунікаційного обладнання.

1.8. Після вивчення наданих документів, результатів попереднього обстеження заявнику надсилається рахунок на сплату послуг з підготовки Технічних умов.

1.9. У разі прийняття рішення про відмову балансоутримувач на наступний робочий день з дати складання акта попереднього обстеження, надає СКП «Київтелесервіс» письмову обгрунтовану відмову, яку останнє направляє заявнику.

1.10. Відмовити у видачі Технічних умов балансоутримувач має право у разі:

наявності простроченої понад 3 місяці заборгованості заявника за раніше отримані послуги;

якщо заявник упродовж 30 робочих днів після отримання листа про усунення недоліків, що були допущені раніше, не усунув їх та не повідомив про це балансоутримувачу;

відсутності вільного місця для прокладання телекомунікаційних мереж.

1.11. СКП «Київтелесервіс» протягом 10 робочих днів з моменту реєстрації заяви зобов’язане видати зацікавленій особі Технічні умови або надати обґрунтовану відмову у їх видачі.

1.12. Надані Технічні умови обліковуються у Журналі обліку виданих технічних умов на прокладання телекомунікаційних мереж.

1.13. Технічні умови є чинними до завершення будівництва об’єкта.

2. Порядок укладання договорів прокладання телекомунікаційних мереж на об’єктах транспортної інфраструктури, що належать до комунальної власності територіальної громади міста Києва

2.1. Право на користування інженерними та іншими спорудами, що належить до комунальної власності територіальної громади міста Києва (далі – Об’єкт) надається шляхом укладення Договору про розміщення, встановлення та експлуатацію телекомунікаційних мереж на інженерних та інших спорудах, що належать до комунальної власності територіальної громади міста Києва (далі – Договір).

2.2. Договір укладається між СКП «Київтелесервіс», балансоутримувачем інженерних та інших споруд, що належить до комунальної власності територіальної громади міста Києва та фізичною або юридичною особою, що має намір на прокладання телекомунікаційних мереж.

2.3. Для отримання права користування інженерними та іншими спорудами заявники звертаються до СКП «Київтелесервіс» з письмовою заявою.

2.4. СКП «Київтелесервіс» протягом 1 робочого дня з моменту реєстрації такої заяви направляє її балансоутримувачу для підготовки проекту Договору.

2.5. За результатами розгляду заяви балансоутримувач, протягом 5 робочих днів, надає СКП «Київтелесервіс» три примірники проекту Договору.

2.6. СКП «Київтелесервіс» протягом 1 робочого дня з моменту надходження підписаного балансоутримувачем та скріпленого печаткою проекту Договору направляє його заявникові для підписання.

2.7. Заявник протягом 20 календарних днів з дня отримання проекту підписує та скріплює печаткою, після чого передає два його примірники до СКП «Київтелесервіс».

2.9. Плата за надання в користування місця для одного кабелю в залежності від діаметра кабелю на мостах та мостових переходах, у тунелях метрополітену, колекторах за один місяць користування визначається за формулою:

О н.м. = В п х С кор х К вх х (S каб х 2 / S заг. дост) х (L каб / L заг. дост), де

О н.м. - оплата за надання місця для прокладання кабелю (у грн. без НДС);

В п - вартість майна, що використовується визначена експертним шляхом (грн.); (кабельних проходів на мостах та мостових переходах, у тунелях метрополітену, колекторах, жилих та нежилих будинках);

С кор – ставка за користування майном, визначена за користування нерухомим майном комунальної власності територіальної громади міста Києва (8 % для засобів зв'язку);

К вх - коефіцієнт входження для кабелю діаметром до 6 мм - 6; до 12 мм - 8; від 12 до 24 - 12, від 24 до 41 - 15; більше 41 - 20;

S каб - площа кабелю (мм 2);

S заг. дост - площа загальнодоступна для прокладання згідно з проектом на споруду (мм 2);

L каб - довжина кабелю для прокладання згідно з проектом (м);

L заг. дост - довжина кабельних проходів (м).

2.10. Плата за розміщення телекомунікаційних мереж та обладнання на інженерних та інших спорудах справляється щомісячно, на умовах попередньої оплати, згідно з умовами Договору та перераховується на поточний рахунок СКП «Київтелесервіс».

2.11. Сума отриманих СКП «Київтелесервіс» платежів, зменшена на суму податків, зборів (обов'язкових платежів), визначених законодавством, розподіляється таким чином:

- 50% - на формування цільового фонду СКП «Київтелесервіс», кошти якого використовуються згідно з кошторисом на фінансування робіт, пов'язаних з розвитком телекомунікаційних мереж територіальної громади міста Києва;

- 25% - підприємствам, установам, організаціям комунальної власності територіальної громади міста Києва - балансоутримувачам інженерних та інших споруд. Зазначені кошти спрямовуються на відшкодування витрат утримання місць розміщення телекомунікаційних мереж;

- 25% - залишаються у розпорядженні СКП «Київтелесервіс» і використовуються для здійснення статутної діяльності.

Київський міський голова                                  В.Кличко


Аналіз регуляторного впливу

Аналіз регуляторного впливу до проекту рішення Київської міської ради «Про внесення змін та доповнень до рішення Київської міської ради від 5 липня 2001 року № 444/1421 «Про створення спеціалізованого комунального підприємства «Київтелесервіс» розроблено відповідно статті 60 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», пункту 2 частини першої статті 22 Закону України «Про столицю України - місто-герой Київ», Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності», Закону України «Про телекомунікації».

 Проект розроблений Департаментом транспортної інфраструктури виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації).

1. Визначення проблеми, яку передбачається розв'язати шляхом державного регулювання

Проект рішення Київської міської ради «Про внесення змін та доповнень до рішення Київської міської ради від 5 липня 2001 року № 444/1421 «Про створення спеціалізованого комунального підприємства «Київтелесервіс» підготовлено з метою упорядкування розміщення, утримання та експлуатації об’єктів телекомунікаційних мереж та обладнання у (на) інженерних та інших спорудах комунальної власності територіальної громади міста Києва, підвищення ефективності використання об’єктів комунальної власності територіальної громади міста Києва та створення сприятливих умов надання телекомунікаційних послуг.

Наразі питання регулювання розміщення утримання та експлуатації об’єктів телекомунікаційних мереж та обладнання у (на) інженерних та інших спорудах комунальної власності територіальної громади міста Києва є актуальним. Це пояснюється тим, що набуває поширення та широкого розгалуження використання великого спектру мереж зв’язку, що охоплює мережі телебачення, Internet, телефонного зв’язку та інші мережі, що використовуються для надання фізичним та юридичним особам послуг зв’язку суб’єктами господарювання, які здійснюють свою діяльність на території міста Києва. Проте, на правовому рівні територіальної громади міста Києва дана сфера правовідносин не врегульована, а тому діяльність суб’єктів господарювання, що надають зазначені послуги та масове прокладання елекомунікаційних мереж та обладнання у (на) інженерних та інших спорудах комунальної власності територіальної громади міста Києва без відповідних на те підстав має негативний вплив.

Визначення порядку утримання та експлуатації об’єктів телекомунікаційних мереж та обладнання у (на) інженерних та інших спорудах комунальної власності територіальної громади міста Києва дозволить врегулювати відносини з фізичними та/або юридичними особами, що мають намір на прокладення телекомунікаційних мереж та надасть можливість створення сприятливих умов для ефективного надання споживачам телекомунікаційних послуг.

2. Визначення цілей державного регулювання

Метою державного регулювання у випадку прийняття проекту рішення є визначення порядку використання об’єктів права комунальної власності територіальної громади міста Києва при розміщенні, утриманні та експлуатації на них фізичними та/або юридичними особами об’єктів телекомунікаційних мереж та обладнання у (на) інженерних та інших спорудах комунальної власності територіальної громади міста Києва.

Основними цілями державного регулювання у зазначеній сфері є:

- регламентація діяльності розміщення, утримання та експлуатації об’єктів телекомунікаційних мереж та обладнання у (на) інженерних та інших спорудах комунальної власності територіальної громади міста Києва;

- вирішення неврегульованих проблем, що виникають в процесі розміщення, утримання та експлуатації об’єктів телекомунікаційних мереж та обладнання у (на) інженерних та інших спорудах комунальної власності територіальної громади міста Києва;

- забезпечення належного стану інженерних та інших споруд комунальної власності територіальної громади міста Києва, попередження їх пошкодження та погіршення стану шляхом неконтрольованого та несанкціонованого розміщення, утримання та експлуатації об’єктів телекомунікаційних мереж та обладнання на них;

- врегулювання правовідносин між балансоутримувачами інженерних та інших споруд, що належать до комунальної власності територіальної громади міста Києва та фізичними та/або юридичними особами, що мають намір на прокладення телекомунікаційних мереж;

- створення у правовому полі сприятливих умов для ефективного надання споживачам телекомунікаційних послуг.

3. Визначення та оцінка усіх прийнятних альтернативних способів досягнення зазначених цілей, аргументи щодо переваги обраного способу

Альтернативними способами досягнення зазначених вище цілей є:

- залишення існуючої ситуації без змін;

- прийняття запропонованого проекту рішення.

Перший варіант є недоцільним, з огляду на те, що порядок утримання та експлуатації об’єктів телекомунікаційних мереж та обладнання у (на) інженерних та інших спорудах комунальної власності територіальної громади міста Києва не встановлений на правовому рівні територіальної громади міста Києва, що призводить до безконтрольного розміщення таких об’єктів, яке зазвичай відбувається без дотримання технічних умов та створює суттєву загрозу виникненню аварійних ситуацій.

Другий варіант передбачає прийняття проекту рішення Київської міської ради «Про внесення змін та доповнень до рішення Київської міської ради від 5 липня 2001 року № 444/1421 «Про створення спеціалізованого комунального підприємства «Київтелесервіс», яким пропонується доручити спеціалізованому комунальному підприємству «Київтелесервіс» здійснювати моніторинг та координацію розміщення суб’єктами господарювання телекомунікаційних мереж відповідно до Порядку утримання та експлуатації об’єктів телекомунікаційних мереж та обладнання у (на) інженерних та інших спорудах комунальної власності територіальної громади міста Києва, що надасть можливість врегулювати відносини з фізичними та/або юридичними особами при розміщенні, утриманні та експлуатації об’єктів телекомунікаційних мереж та обладнання у (на) інженерних та інших спорудах комунальної власності територіальної громади міста Києва та надасть можливість створення сприятливих умов для ефективного надання споживачам телекомунікаційних послуг.

4. Опис механізму, який пропонується застосувати для розв'язання проблеми та відповідні заходи

Проектом рішення, зокрема, передбачається:

- доручити спеціалізованому комунальному підприємству «Київтелесервіс» здійснювати моніторинг та координацію розміщення суб’єктами господарювання телекомунікаційних мереж відповідно до Порядку утримання та експлуатації об’єктів телекомунікаційних мереж та обладнання у (на) інженерних та інших спорудах комунальної власності територіальної громади міста Києва;

- затвердити Порядок утримання та експлуатації об’єктів телекомунікаційних мереж та обладнання у (на) інженерних та інших спорудах комунальної власності територіальної громади міста Києва;

- визначити порядок укладення договорів на прокладення телекомунікаційних мереж та методику розрахунку плати за надання в користування місць для прокладання телекомунікаційних мереж у (на) інженерних та інших спорудах комунальної власності територіальної громади міста Києва.

5. Обґрунтування можливості досягнення визначених цілей у разі прийняття регуляторного акта

Проектом рішення передбачається затвердити Порядок утримання та експлуатації об’єктів телекомунікаційних мереж та обладнання у (на) інженерних та інших спорудах комунальної власності територіальної громади міста Києва, прийняття якого надасть можливість упорядкувати та вирішити неврегульовані проблеми, що виникають в процесі розміщення, утримання та експлуатації об’єктів телекомунікаційних мереж та обладнання у (на) інженерних та інших спорудах комунальної власності територіальної громади міста Києва, забезпечити належний стан інженерних та інших споруд комунальної власності територіальної громади міста Києва, попередити їх пошкодження та погіршення стану шляхом неконтрольованого та несанкціонованого розміщення, утримання та експлуатації об’єктів телекомунікаційних мереж та обладнання на них.

Контроль та нагляд Київської міської ради та виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) за додержанням вимог проекту рішення планується здійснювати постійно.

6. Визначення очікуваних результатів прийняття акта

Базові групи
інтересів

Вигоди

Витрати

Місцева влада

- вирішення неврегульованих проблем, що виникають в процесі розміщення, утримання та експлуатації об’єктів телекомунікаційних мереж та обладнання у (на) інженерних та інших спорудах комунальної власності територіальної громади міста Києва;

- упорядкування розміщення, утримання та експлуатації об’єктів телекомунікаційних мереж та обладнання у (на) інженерних та інших спорудах комунальної власності територіальної громади міста Києва;

- забезпечення належного стану інженерних та інших споруд комунальної власності територіальної громади міста Києва, попередження їх пошкодження та погіршення стану шляхом неконтрольованого та несанкціонованого розміщення, утримання та експлуатації об’єктів телекомунікаційних мереж та обладнання на них.

Відсутні

Суб`єкти підприємницької
діяльності

- встановлення чіткого порядку утримання та експлуатації об’єктів телекомунікаційних мереж та обладнання у (на) інженерних та інших спорудах комунальної власності територіальної громади міста Києва;

- врегулювання правовідносин між балансоутримувачами інженерних та інших споруд, що належать до комунальної власності територіальної громади міста Києва та фізичними та/або юридичними особами, що мають намір на прокладення телекомунікаційних мереж;

- прогнозування господарювання і витрат часу на процедуру оформлення документів, необхідних для прокладання телекомунікаційних мереж у (на) інженерних та інших спорудах комунальної власності територіальної громади міста Києва.

Витрати пов’язані з розробленням технічних умов на прокладання телекомунікаційних мереж та обладнання у (на) інженерних та інших спорудах комунальної власності територіальної громади міста Києва,

платою за надання в користування місця для прокладення телекомунікаційних мереж

Населення

- покращення благоустрою міста Києва;

- створення сприятливих умов для ефективного надання споживачам телекомунікаційних послуг.

Відсутні

7. Обґрунтування запропонованого строку дії

Строк дії рішення не обмежується певним проміжком часу.

8. Показники результативності регуляторного акту

Відстеження результативності дії зазначеного регуляторного акта передбачається за критеріями кількості укладених договорів на прокладання телекомунікаційних мереж на інженерних та інших спорудах комунальної власності територіальної громади міста Києва.

9. Визначення заходів, за допомогою яких буде здійснюватися відстеження результативності акта

Базове відстеження результативності регуляторного акта буде проведено до набрання чинності запропонованого проекту регуляторного акта або набрання чинності більшістю його положень.

Повторне відстеження результативності дії акта буде проведено через рік з дня видання регуляторного акта.

Періодичні відстеження результативності регуляторного акта будуть здійснюватися раз на кожні три роки, починаючи з дня закінчення заходів з повторного відстеження результативності цього акта.

Перейти до спискуВерсiя для друку