Проект рішення Київської міської ради «Про внесення змін до рішення Київської міської ради від 27 жовтня 2011 року № 384/6600 «Про затвердження Порядку видалення зелених насаджень на території міста Києва»

Повідомлення про оприлюднення

Відповідно до статей 9, 13 Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності» та з метою одержання зауважень і пропозицій від фізичних та юридичних осіб, їх об’єднань, Департамент міського благоустрою та збереження природного середовища виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) повідомляє про оприлюднення проекту регуляторного акта – рішення Київської міської ради «Про внесення змін до рішення Київської міської ради від 27 жовтня 2011 року № 384/6600 «Про затвердження Порядку видалення зелених насаджень на території міста Києва».

Головний розробник проекту: Департамент міського благоустрою та збереження природного середовища виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації).

Проект рішення розміщений в мережі Інтернет на офіційному Інтернет-порталі Київської міської державної адміністрації www.kievcity.gov.ua у розділі регуляторна діяльність.

Метою прийняття рішення є врегулювання питань у сфері видалення зелених насаджень.

Зауваження та пропозиції приймаються до Департаменту міського благоустрою та збереження природного середовища виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) у письмовому або в електронному вигляді за адресами:

  • поштова адреса: 03680, Київ, вул. Дегтярівська, 31, корпус 2, тел. 489-01-91; Департамент міського благоустрою та зберження природного середовища виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації);
  • e-mail: [email protected]

Проект

Відповідно до законів України «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про столицю України - місто-герой Київ», «Про благоустрій населених пунктів», «Про охорону навколишнього природного середовища», «Про регулювання містобудівної діяльності», Порядку видалення дерев, кущів, газонів і квітників у населених пунктах, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 01 серпня 2006 року № 1045, з метою збереження і відновлення зелених насаджень міста Києва Київська міська рада

ВИРІШИЛА:

1. Внести до рішення Київської міської ради від 27 жовтня 2011 року № 384/6600 «Про затвердження Порядку видалення зелених насаджень на території міста Києва» такі зміни:

1.1. У тексті рішення слова «Київради» замінити словами «Київської міської ради», слова «Головному управлінню земельних ресурсів» замінити словами «Департаменту земельних ресурсів», слова «Головному управлінню містобудування, архітектури та дизайну міського середовища» замінити словами «Департаменту містобування та архітектури», слова «Головним управлінням екології та охорони природних ресурсів» замінити словами «Департаментом міського благоустрою та збереження природного середовища».

1.2. Підпункт 4.1 пункту 4 рішення викласти у такій редакції:

«4.1. Кошти відновної вартості зелених насаджень сплачуються до спеціального фонду бюджету міста Києва без урахування ПДВ.».

1.3. Підпункт 6.1 пункту 6 рішення викласти у такій редакції:

«6.1. При підготовці документів щодо передачі (надання) земельних ділянок, на яких знаходяться зелені насадження, у користування або у власність із земель комунальної власності в місті Києві, перевіряти необхідність сплати відповідними суб'єктами, відновної вартості зазначених зелених насаджень або укладених охоронних договорів на зелені насадження, що знаходяться на земельній ділянці (крім випадків, передбачених Порядком видалення зелених насаджень на території міста Києва, затвердженим цим рішенням).».

2. Затвердити зміни до Порядку видалення зелених насаджень на території міста Києва, затвердженого рішенням Київської міської ради від 27 жовтня 2011 року № 384/6600, що додаються.

3. Додаток 2 до рішення Київської міської ради від 27 жовтня 2011 року № 384/6600 «Про затвердження Порядку видалення зелених насаджень на території міста Києва» викласти в новій редакції, що додається.

4. Офіційно оприлюднити це рішення в газеті Київської міської ради «Хрещатик».

5. Контроль за виконанням цього рішення покласти на постійну комісію Київської міської ради з питань екологічної політики.

Київський міський голова                                  В. Кличко

*******

ЗАТВЕРДЖЕНО
рішення Київської міської ради
_________________ №__________

Зміни
до Порядку видалення зелених насаджень на території міста Києва, затвердженого рішенням Київської міської ради від 27 жовтня 2011 року № 384/6600

1. Абзац другий пункту 3 виключити.

2. Абзац третій пункту 3 викласти в такій редакції:

«- будівництва об’єкта архітектури на підставі документів, визначених частиною першою статті 34 Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності;».

3. У тексті слова «Головне управління екології та охорони природних ресурсів виконавчого органу Київради» в усіх відмінках замінити словами «Департамент міського благоустрою та збереження природного середовища виконавчого органу Київської міської ради» у відповідних відмінках, слова «Головним управлінням цінової політики» замінити словами «Департаментом економіки та інвестицій», слова «земельних відносин, містобудування та архітектури» замінити словами «містобудування, архітектури та землекористування».

4. Пункт 5 викласти у такій редакції:

«5. Для видалення зелених насаджень заявник звертається до Департаменту (Центру) надання адміністративних послуг виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) з заявою про видалення зелених насаджень з доданням наступних документів:

доручення, в разі подання уповноваженою особою;

акт обстеження зелених насаджень;

рішення уповноваженого органу про відведення земельної ділянки (за наявності);

правовстановлюючий документ на земельну ділянку (державний акт, договір оренди) (за наявності);

розпорядження виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) про проведення реконструкції чи будівництва тощо (за наявності);

документ, що надає право на проведення будівельних робіт (за наявності);

схему розташування зелених насаджень, що підлягають видаленню;

черговий кадастровий план;

копію погодженого дендроплану (за наявності);

фотофіксацію зелених насаджень, які підлягають видаленню;

перспективу та аксонометрію об’єкта, який буде побудований на місці видалених зелених насаджень».

5. Абзац перший пункту 6 викласти у такій редакції:

Обстеження зелених насаджень, що підлягають видаленню здійснюється постійно діючою комісією з обстеження зелених насаджень м. Києва (далі - комісія) на підставі звернення, що подається заявником до Київського комунального об’єднання зеленого будівництва та експлуатації зелених насаджень міста «Київзеленбуд». Склад комісії затверджує Департамент міського благоустрою та збереження природного середовища виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації).».

6. Абзац третій пункту 6 викласти у такій редакції:

«До роботи в комісії в обов'язковому порядку залучаються представники заявника, власника земельної ділянки (користувача), компетентного органу, територіального органу Держекоінспекції, а у разі потреби - балансоутримувача території та комунального підприємства, що здійснює утримання зелених насаджень.».

7. Пункт 8 викласти в такій редакції:

«8. Акт обстеження зелених насаджень, що підлягають видаленню, складається комісією у чотирьох примірниках, з яких по одному примірнику надаються Державній екологічній інспекції в місті Києві, Департаменту міського благоустрою та збереження природного середовища виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації), заявнику та один залишається в комісії.

Акт обстеження зелених насаджень, що підлягають видаленню, дійсний протягом двох років від зазначеної в цьому акті дати обстеження зелених насаджень.».

8. Пункт 9 викласти в такій редакції:

«9. Заяву про видалення зелених насаджень з документами визначеними пунктом 5 Порядку, Департамент (Центр) надання адміністративних послуг виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) передає до Департаменту міського благоустрою та збереження природного середовища виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації).».

9. Пункт 10 викласти в такій редакції:

«10. Департамент міського благоустрою та збереження природного середовища виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) в п’ятиденний строк з моменту надходження документів з Департаменту (Центру) надання адміністративних послуг виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) готує проект розпорядження виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) про видалення зелених насаджень, в якому зазначаються дані про кількість зелених насаджень, що підлягають видаленню та сума відновної вартості зелених насаджень, що підлягають видаленню, та передає його на погодження до виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) в установленому порядку.».

10. Пункт 11 викласти в такій редакції:

«11. Виконавчий орган Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) у місячний строк після надходження зазначеного проекту приймає рішення про видалення зелених насаджень.

Копія рішення про видалення зелених насаджень видається заявнику (для оплати відновної вартості зелених насаджень, що підлягають видаленню) через Департамент (Центру) надання адміністративних послуг виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації).».

11. Підпункт 13.1 пункту 13 викласти в такій редакції:

«13.1. Сплата відновної вартості зелених насаджень не проводиться у випадках, передбачених пунктом 6 Порядку видалення дерев, кущів, газонів і квітників у населених пунктах, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 01 серпня 2006 року № 1045.». 

12. Доповнити пункт 13 підпунктом 13.3 в наступній редакції:

«13.3. Сплата штрафу за знищення або пошкодження зелених насаджень або інших об'єктів озеленення, передбаченого Кодексом України про адміністративні правопорушення та сплата шкоди, яка вираховується згідно постанови Кабінету Міністрів України від 08.04.1999 №559 «Про такси для обчислення розміру шкоди, заподіяної зеленим насадженням у межах міст та інших населених пунктів», не звільняє від сплати відновної вартості зелених насаджень, передбаченої пунктом 4.1 рішення.».

13. Пункт 14 викласти в такій редакції:

«14. Для отримання ордеру на видалення зелених насаджень заявник звертається з заявою до Департаменту (Центру) надання адміністративних послуг виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) та подає такі документи:

доручення, в разі подання уповноваженою особою;

копію розпорядження виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) про видалення зелених насаджень;

документ що підтверджує сплату відновної вартості зелених насаджень;

завірену належним чином копію договору на видалення зелених насаджень з організацією, яка має досвід робіт, відповідну техніку та фахівців в галузі здійснення комплексу робіт по озелененню, догляду за зеленими насадженнями та їх охороні і захисту.

Департамент міського благоустрою та збереження природного середовища виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) не пізніше наступного робочого дня з моменту надходження документів з Департаменту (Центру) надання адміністративних послуг виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) готує ордер на видалення зелених насаджень за зразком, затвердженим наказом Міністерства з питань житлово-комунального господарства України від 12.05.2009 № 127 «Про затвердження Методики визначення відновної вартості зелених насаджень» та передає його до Департаменту (Центру) надання адміністративних послуг виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) для видачі заявнику.».

14. Абзац другий підпункту 16.2.1 пункту 16 викласти в такій редакції:

«В охоронному договорі на зелені насадження передбачається, що у разі знищення або пошкодження зелених насаджень до ступеня припинення росту, у зв'язку із невиконанням умов договору утримувач сплачує відновну вартість зелених насаджень у сумі, розрахованій на момент повідомлення про пошкодження зелених насаджень (або виявлення таких пошкоджень уповноваженим органом) та штраф у розмірі 300 % відновної вартості зелених насаджень.».

15. Абзац п’ятий підпункту 16.2.1 пункту 16 викласти у такій редакції:

«Позапланові перевірки проводяться за наказом Департаменту міського благоустрою та збереження природного середовища виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) у разі наявності фактів порушення виконання охоронного договору на зелені насадження.».

16. Пункт 16.3 викласти у такій редакції:

«16.3. Департамент земельних ресурсів виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) при підготовці документів щодо передачі (надання) земельних ділянок, на яких знаходяться зелені насадження, у користування або у власність із земель комунальної власності в місті Києві, перевіряє необхідність сплати набувачем права власності (користування) на земельну ділянку, відновної вартості зелених насаджень або укладення охоронного договору на зелені насадження.».

17. У додатку 1 до Порядку видалення зелених насаджень на території міста Києва:

17.1. Слова «Головне управління екології та охорони природних ресурсів виконавчого органу Київради» в усіх відмінках замінити словами «Департамент міського благоустрою та збереження природного середовища виконавчого органу Київської міської ради» у відповідних відмінках.

17.2. В підпункті 6.1 пункту 6 цифри «150» замінити цифрами «300».

17.3. Пункт 10 викласти у такій редакції:

«10. Договір припиняється у разі:

- сплати відновної вартості зелених насаджень, які підлягають охороні відповідно до цього договору;

- закінчення строку дії договору оренди користувачем земельної ділянки, на якій знаходяться зелені насадження.».

17.4. Пункт 11 викласти у такій редакції:

«11. У разі відчуження утримувачем земельної ділянки або її частини, на якій знаходяться зелені насадження, що підлягають охороні відповідно до цього договору, цей договір діє до моменту його переукладання набувачем права власності на відчужувану земельну ділянку або її частину або сплати набувачем відновної вартості зелених насаджень.».

Київський міський голова                                В. Кличко


 

Аналіз регуляторного впливу

Цей аналіз регуляторного впливу розроблений відповідно до вимог законів України «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про столицю України – місто-герой Київ», «Про благоустрій населених пунктів», «Про охорону навколишнього природного середовища», «Про регулювання містобудівної діяльності», «Про прискорений перегляд регуляторних актів, прийнятих органами та посадовими особами місцевого самоврядування», «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності», Порядку видалення дерев, кущів, газонів і квітників у населених пунктах, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 01.08.2006 № 1045.

Головним розробником проекту рішення Київради «Про внесення змін до рішення Київської міської ради від 27 жовтня 2011 року № 384/6600 «Про затвердження Порядку видалення зелених насаджень на території міста Києва» є Департаменту міського благоустрою та збереження природного середовища.

1. Визначення та аналіз проблеми, яку пропонується розв’язати шляхом державного регулювання.

Дана сфера регулюється рядом нормативно-правових актів: «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про столицю України – місто-герой Київ», «Про благоустрій населених пунктів», «Про охорону навколишнього природного середовища», «Про регулювання містобудівної діяльності», «Про прискорений перегляд регуляторних актів, прийнятих органами та посадовими особами місцевого самоврядування», «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності», Порядком видалення дерев, кущів, газонів і квітників у населених пунктах, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 01.08.2006 № 1045.

2. Мета та цілі правового регулювання.

Зазначений регуляторний акт покликаний вирішити питання щодо процедури видалення зелених насаджень на земельних ділянках, що відведені під будівництво, реконструкцію та необхідністю приведення рішення Київської міської ради від 27.10.2011 № 384/6600 «Про затвердження Порядку видалення зелених насаджень на території міста Києва» у відповідність до вимог чинного законодавства України.

3. Альтернативи.

Чинне законодавство в даній сфері немає відповідних змін до актів органів місцевого самоврядування. Тому альтернативи запропонованому регуляторному акту відсутні.

4. Механізм та заходи для розв’язання проблеми.

Для розв’язання проблеми, зазначеної в розділі 1 цього аналізу, пропонуємо на сесії Київради прийняти рішення «Про внесення змін до рішення Київської міської ради від 27 жовтня 2011 року № 384/6600 «Про затвердження Порядку видалення зелених насаджень на території міста Києва».

5. Обґрунтування можливостей досягнення цілей.

Можливість досягнення цілей, передбачених в розділі 2 даного аналізу, у разі прийняття рішення «Про внесення змін до рішення Київської міської ради від 27 жовтня 2011 року № 384/6600 «Про затвердження Порядку видалення зелених насаджень на території міста Києва» є цілком реальною, з урахуванням норм чинного законодавства.

6. Очікувані результати прийняття запропонованого регуляторного акту.

Прийняття рішення дозволить вирішити питання щодо процедури видалення зелених насаджень на земельних ділянках, що відведені під будівництво, реконструкцію та приведенню рішення Київської міської ради від 27.10.2011 № 384/6600 «Про затвердження Порядку видалення зелених насаджень на території міста Києва» у відповідність до вимог чинного законодавства України.

7. Строк дії.

Безстроковий. При внесенні змін до чинного законодавства, які можуть, впливати на дію регуляторного акту, до нього будуть вноситись відповідні корективи.

8. Показники результативності.

Приведення рішення Київської міської ради від 27.10.2011 № 384/6600 «Про затвердження Порядку видалення зелених насаджень на території міста Києва» у відповідність до вимог чинного законодавства України.

9. Заходи відстеження результатів рішення.

Залучення суб’єктів підприємництва та громадськості до відстеження виконання цього проекту. Повторне відстеження результативності регуляторного акта буде здійснюватись через рік після набрання ним чинності, але не пізніше двох років з дня набрання чинності цим актом. Періодичні відстеження результативності регуляторного акта будуть здійснюватися раз на кожні три роки починаючи з дня закінчення заходів з повторного відстеження результативності цього акта.

Файл документа: Додаток 2 до рішення КМР 27.10.2011 N 384-6600 у новій редакції.zip

Перейти до спискуВерсiя для друку