Проект рішення Київської міської ради «Про затвердження Міської цільової програми «Управління об’єктами комунальної власності територіальної громади міста Києва на 2016-2018 роки»

Повідомлення про оприлюднення

Відповідно до статті 9 Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності» виконавчий орган Київської міської ради (Київська міська державна адміністрація) повідомляє про оприлюднення з 15.03.2016 на офіційному інтернет-порталі Київської міської державної адміністрації за адресою: www.kievcity.gov.ua (в розділі «Регуляторна діяльність»/«Оприлюднення проектів регуляторних актів») проекту рішення Київської міської ради «Про затвердження Міської цільової програми «Управління об’єктами комунальної власності територіальної громади міста Києва на 2016-2018 роки» (далі – проект) з метою одержання зауважень і пропозицій від фізичних і юридичних осіб, їх об’єднань.

Головним розробником проекту регуляторного акта є Департамент комунальної власності м. Києва виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації).

Проект рішення розроблено у зв’язку із необхідністю забезпечення прозорості прийняття управлінських рішень щодо комунального майна територіальної громади міста Києва, що досягається чітко визначеними у програмі цілями і завданнями, на досягнення яких витрачаються бюджетні кошти, підвищенням рівня контролю за фінансово-господарською діяльністю комунальних підприємств, установ та організацій.

Зауваження та пропозиції до проекту просимо надсилати в письмовому або електронному вигляді на такі адреси:

  • поштова адреса: вул. Хрещатик, 10, м. Київ, 01001, Департамент комунальної власності м. Києва виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації), тел./факс (044) 202-61-51, сall-центр (044) 15-51 або
  • електронна адреса: [email protected].

Зауваження та пропозиції до проекту від фізичних та юридичних осіб, їх об’єднань прийматимуться виконавчим органом Київської міської ради (Київською міською державною адміністрацією) протягом одного місяця з дня оприлюднення до 15.04.2016.


 

Проект

Відповідно до пункту 22 частини першої статті 26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», враховуючи рішення Київської міської ради від 29 жовтня 2009 року № 520/2589 «Про Порядок розроблення, затвердження та виконання міських цільових програм у місті Києві», з метою ефективного використання майна комунальної власності територіальної громади міста Києва, Київська міська рада

ВИРІШИЛА:

1. Затвердити Міську цільову програму «Управління об’єктами комунальної власності територіальної громади міста Києва на 2016-2018 роки» (далі – Програма), що додається.

2. Визначити Департамент комунальної власності м. Києва виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) відповідальним виконавцем та головним розпорядником коштів з реалізації Програми.

 3. Співвиконавцям Програми забезпечити виконання заходів Програми та інформувати Департамент комунальної власності м. Києва виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) про хід і результати виконання заходів Програми щоквартально до 15 числа місяця, наступного за звітним періодом.

4. Департаменту комунальної власності м. Києва виконавчого органу Київської міської ради (Київській міській державній адміністрації):

4.1. Забезпечити реалізацію Програми.

4.2 Подавати звіти про хід і результати виконання Програми щоквартально до 01 числа місяця, що настає за звітним періодом, Департаменту економіки та інвестицій виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації), Департаменту фінансів виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації), постійній комісії Київської міської ради з питань бюджету та соціально-економічного розвитку та постійній комісії Київської міської ради з питань власності.

5. Виконавчому органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) при формуванні проектів бюджетів м. Києва на 2016-2018 роки враховувати, в межах можливості дохідної частини міського бюджету, потребу у видатках на здійснення заходів з реалізації Програми.

6. Контроль за виконанням цього рішення покласти на постійну комісію Київської міської ради з питань бюджету та соціально-економічного розвитку та постійну комісію Київської міської ради з питань власності.

Київський міський голова                         В. Кличко


Пояснювальна записка

1. Обґрунтування необхідності прийняття рішення

Проект рішення Київської міської ради «Про затвердження Міської цільової програми «Управління об’єктами комунальної власності територіальної громади міста Києва на 2016-2018 роки» підготовлено у зв’язку із необхідністю забезпечення прозорості прийняття управлінських рішень щодо комунального майна територіальної громади міста Києва, що досягається чітко визначеними у програмі цілями і завданнями, на досягнення яких витрачаються бюджетні кошти, підвищенням рівня контролю за фінансово-господарською діяльністю комунальних підприємств, установ та організацій. Враховуючи фінансово-економічну кризу, суттєве зростання ринкової вартості нерухомого майна та вартості енергоносіїв, питання ефективного та раціонального використання майна територіальної громади міста стає особливо актуальним.

Проект Міської цільової програми «Управління об’єктами комунальної власності територіальної громади міста Києва на 2016-2018 роки» був схвалений розпорядженням виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) від 03.12.2015 № 1175 «Про схвалення Міської цільової програми «Управління об’єктами комунальної власності територіальної громади міста Києва на 2016-2018 роки».

2. Мета і шляхи її досягнення

Метою прийняття даного проекту рішення є затвердження Міської цільової програми «Управління об’єктами комунальної власності територіальної громади міста Києва на 2016-2018 роки», яка забезпечить дієвий контроль за використанням комунального майна по цільовому призначенню, вчасне нарахування орендної плати, її стягнення та перерахування її частини до бюджету міста, виконанням комунальними підприємствами фінансових планів з метою недопущення їх збиткової діяльності, скорочення кількості підприємств, що знаходяться у стадії припинення, ліквідації або реорганізації.

3. Правові аспекти

Проект рішення Київської міської ради «Про схвалення проекту Міської цільової програми «Управління об’єктами комунальної власності територіальної громади міста Києва на 2016-2018 роки» підготовлено відповідно статті 27 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» та враховуючи рішення Київської міської ради від 29 жовтня 2009 року № 520/2589 «Про Порядок розроблення, затвердження та виконання міських цільових програм у місті Києві».

Реалізація проекту не потребує внесення змін до чинних актів та визнання актів такими, що втратили чинність.

4. Фінансово-економічне обґрунтування

 Реалізація даного проекту рішення потребує матеріальних витрат з боку місцевого бюджету. 

5. Позиція заінтересованих органів

 Предмет даного проекту рішення Київської міської ради не стосується інтересів інших органів.

6. Регіональний аспект

Прийняття цього проекту рішення Київської міської ради дасть можливість затвердити Міську цільову програму «Управління об’єктами комунальної власності територіальної громади міста Києва на 2016-2018 роки».

7. Громадське обговорення

Проект рішення не потребує проведення консультацій з громадськістю, оскільки не стосується кола питань, щодо яких відповідно до Порядку проведення консультацій з громадськістю з питань формування та реалізації державної політики, затвердженого постановою кабінету Міністрів України від 03 листопада 2010 року № 996, в обов’язковому порядку проводяться консультації з громадськістю.

8. Прогноз результатів

Прийняття даного проекту рішення «Про Міську цільову програму «Управління об’єктами комунальної власності територіальної громади міста Києва на 2016-2018 роки» сприятиме забезпеченню прозорості прийняття управлінських рішень щодо комунального майна територіальної громади міста Києва, що досягається чітко визначеними у програмі цілями і завданнями, на досягнення яких витрачаються бюджетні кошти, підвищенню рівня контролю за фінансово-господарською діяльністю комунальних підприємств, установ та організацій.

Доповідач на пленарному засіданні Київської міської ради – Директор Департаменту комунальної власності м. Києва Гудзь Андрій Анатолійович.


Аналіз регуляторного впливу

1. Визначення проблеми, яку передбачається розв’язати шляхом державного регулювання.

Необхідність розроблення програми зумовлена забезпеченням прозорості прийняття управлінських рішень щодо комунального майна територіальної громади міста Києва (далі – комунальне майно), що досягається чітко визначеними у Програмі цілями і завданнями, на досягнення яких витрачаються бюджетні кошти, підвищенням рівня контролю за фінансово-господарською діяльністю комунальних підприємств, установ та організацій територіальної громади міста Києва (далі – комунальні підприємства, установи та організації).

Актуальним є встановлення безпосереднього зв'язку між виділенням бюджетних коштів та результатами їх використання, що досягається застосуванням програмно-цільового методу у бюджетному процесі.

Крім того, необхідність розроблення програми зумовлена новим Положенням про оренду майна територіальної громади міста Києва, затвердженим рішенням Київської міської ради від 21 квітня 2015 року №415/1280, яке передбачаєсуттєві зміни у порядку передачі майна в оренду та змінює ставки орендної плати.

Нині, враховуючи фінансово-економічну кризу, суттєве зростання ринкової вартості нерухомого майна та енергоносіїв, питання ефективного та раціонального використання майна територіальної громади міста стає особливо актуальним.

В основуПрограми покладені положення Стратегії сталого розвитку «Україна – 2020», схваленої Указом Президента України від 12 січня 2015 року № 5/2015, плану заходів з виконання Програми діяльності Кабінету Міністрів України та Стратегії сталого розвитку «Україна-2020» у 2015 році, затвердженого розпорядженням Кабінету Міністрів України від 04 березня 2015 року № 213-р, впровадження сучасних технологій міського управління у місті Києві.

2. Цілі державного регулювання.

Метою прийняття запропонованого проекту рішення є забезпечення прозорості прийняття управлінських рішень щодо комунального майна територіальної громади міста Києва, що досягається чітко визначеними у програмі цілями і завданнями, на досягнення яких витрачаються бюджетні кошти, підвищенням рівня контролю за фінансово-господарською діяльністю комунальних підприємств, установ та організацій.

 3. Визначення та оцінка альтернативних способів досягнення зазначених цілей.

Альтернатива запропонованому регуляторному акту відсутня.

4. Механізм та заходи, що пропонуються для розв’язання проблеми.

Проектом рішення пропонується затвердити Міську цільову програму «Управління об’єктами комунальної власності територіальної громади міста Києва на 2016-2018 роки» (далі – Програму).

5. Можливості досягнення визначених цілей у разі прийняття регуляторного акту.

Прийняття рішення про затвердження Програми дозволить забезпечить дієвий контроль за використанням комунального майна по цільовому призначенню, вчасне нарахування орендної плати, її стягнення та перерахування її частини до бюджету міста, виконанням комунальними підприємствами фінансових планів з метою недопущення їх збиткової діяльності, скорочення кількості підприємств, що знаходяться у стадії припинення, ліквідації або реорганізації.

6. Визначення очікуваних результатів прийняття актів.

Прийняття запропонованого проекту рішення дозволить забезпечити прозорість прийняття управлінських рішень щодо комунального майна територіальної громади міста Києва, що досягається чітко визначеними у програмі цілями і завданнями, на досягнення яких витрачаються бюджетні кошти, підвищення рівня контролю за фінансово-господарською діяльністю комунальних підприємств, установ та організацій.

7. Обґрунтування запропонованого строку дії акта.

Строк дії регуляторного акта не обмежений.

 8. Визначення показників результативності акта.

Реалізація Програми дозволить підвищити ефективність використання майна комунальної власності територіальної громади міста Києва та призведе до збільшення надходжень до бюджету міста Києва, що дозволить виконати планові показники, визначені у відповідних рішеннях Київської міської ради про бюджет на відповідний рік.

9. Визначення заходів, за допомогою яких буде здійснюватися відстеження результативності регуляторного акта в разі його прийняття.

Залучення суб’єктів підприємництва та громадськості до відстеження виконання цього проекту.

Базове, повторне та періодичне відстеження результативності цього рішення будуть здійснюватися у строки та у спосіб, що визначені ст.10 Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності».

Доповідач на пленарному засіданні Київської міської ради – директор Департаменту комунальної власності м. Києва Гудзь Андрій Анатолійович.

Доповідач на пленарному засіданні Київської міської ради – Директор Департаменту комунальної власності м. Києва Гудзь Андрій Анатолійович.

Файл документа: Програма Управління об’єктами комунальної власності+Додатки.zip

Перейти до спискуВерсiя для друку