Проект рішення Київської міської ради «Про затвердження порядків, що регламентують питання управління майном комунальної власності територіальної громади міста Києва»

Повідомлення про оприлюднення

Відповідно до статті 9 Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності» виконавчий орган Київської міської ради (Київська міська державна адміністрація) повідомляє про оприлюднення з 15.03.2016 на офіційному інтернет-порталі Київської міської державної адміністрації за адресою: www.kievcity.gov.ua (в розділі «Регуляторна діяльність»/«Оприлюднення проектів регуляторних актів») проекту рішення Київської міської ради «Про затвердження порядків, що регламентують питання управління майном комунальної власності територіальної громади міста Києва» (далі – проект) з метою одержання зауважень і пропозицій від фізичних і юридичних осіб, їх об’єднань.

Головним розробником проекту регуляторного акта є Департамент комунальної власності м. Києва виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації).

Проект рішення розроблено з метою врегулювання процедури списання зношеного, непридатного до подальшого використання, майна комунальної власності, яке не може бути відчужене, закріплення основних засобів на праві господарського відання чи оперативного управління за підприємствами, установами та організаціями комунальної власності територіальної громади міста Києва, виявлення, обліку та зберігання безхазяйного майна, прийняття цього майна до комунальної власності міста Києва та подальшого розпорядження ним, а також набуття майна до комунальної власності територіальної громади міста Києва.

Зауваження та пропозиції до проекту просимо надсилати в письмовому або електронному вигляді на такі адреси:

  • поштова адреса: вул. Хрещатик, 10, м. Київ, 01001, Департамент комунальної власності м. Києва виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації), тел./факс (044) 202-61-51, сall-центр (044) 15-51 або
  • електронна адреса: [email protected].

Зауваження та пропозиції до проекту від фізичних та юридичних осіб, їх об’єднань прийматимуться виконавчим органом Київської міської ради (Київською міською державною адміністрацією) протягом одного місяця з дня оприлюднення до 15.04.2016.


 

Проект

Відповідно до частини 1 статті 26, частини 5 статті 60 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», статті 327 Цивільного кодексу України, статті 135 Господарського кодексу України та пункту 6 наказу Державного казначейства, Міністерства економіки України «Про затвердження Типової інструкції про порядок списання матеріальних цінностей з балансу бюджетних установ», з метою вдосконалення системи управління майном, що належить до комунальної власності територіальної громади міста Києва, Київська міська рада

ВИРІШИЛА:

1. Затвердити Порядок списання основних засобів з балансів підприємств, установ та організацій комунальної власності територіальної громади міста Києва (нова редакція), згідно з додатком 1.

2. Затвердити Порядок закріплення основних засобів на праві господарського відання чи оперативного управління за підприємствами, установами та організаціями комунальної власності територіальної громади міста Києва, згідно з додатком 2.

3. Затвердити Порядок виявлення, обліку та зберігання безхазяйного майна, прийняття цього майна до комунальної власності міста Києва та подальшого розпорядження ним, згідно з додатком 3.

4. Затвердити Порядок набуття майна до комунальної власності територіальної громади міста Києва, згідно з додатком 4.

5. Визнати таким, що втратило чинність, рішення Київської міської ради від 19 липня 2005 року № 816/3391 «Про затвердження Порядку списання основних засобів з балансів підприємств, установ та організацій комунальної власності територіальної громади міста Києва».

6. Офіційно оприлюднити це рішення у газеті Київської міської ради «Хрещатик».

7. Це рішення набуває чинності з дня його офіційного оприлюднення.

8. Контроль за виконанням цього рішення покласти на постійну комісію Київради з питань власності.

Київський міський голова                   В. Кличко


 

Аналіз регуляторного впливу

1. Визначення проблеми, яку передбачається розв’язати шляхом державного регулювання.

Застосування порядків, що регламентують питання управління майном комунальної власності територіальної громади міста Києва, дозволить врегулювати процедури закріплення основних засобів на праві господарського відання чи оперативного управління за підприємствами, установами та організаціями комунальної власності територіальної громади міста Києва, виявлення, обліку та зберігання безхазяйного майна, прийняття цього майна до комунальної власності міста Києва та подальшого розпорядження ним, а також набуття майна до комунальної власності територіальної громади міста Києва.

Крім того, зміни у законодавстві, які відбулись протягом терміну дії Порядку списання основних засобів з балансів підприємств, установ та організацій комунальної власності територіальної громади міста Києва, затвердженого рішенням Київської міської ради від 19.07.2005 № 816/3391, потребують відповідного відображення.

У зв'язку з тим, що механізми управління майном комунальної власності територіальної громади міста Києва були врегульовані виключно рішеннями Київської міської ради та чинним законодавством, пропонується проект рішення, яким затверджуються конкретизовані порядки дій.

2. Цілі державного регулювання.

Метою прийняття запропонованого проекту рішення є спрощення та конкретизація дій, уніфікація підходів до оформлення документів, пов’язаних з управлінням майна комунальної власності територіальної громади міста Києва, прискорення процедур та оптимізація процесів оформлення документації.

3. Визначення та оцінка альтернативних способів досягнення зазначених цілей.

Альтернатива запропонованому регуляторному акту відсутня.

4. Механізм та заходи, що пропонуються для розв’язання проблеми.

Проектом рішення пропонується затвердити порядки списання основних засобів з балансів підприємств, установ та організацій комунальної власності територіальної громади міста Києва, закріплення основних засобів на праві господарського відання чи оперативного управління за підприємствами, установами та організаціями комунальної власності територіальної громади міста Києва, виявлення, обліку та зберігання безхазяйного майна, прийняття цього майна до комунальної власності міста Києва та подальшого розпорядження ним, а також набуття майна до комунальної власності територіальної громади міста Києва, враховуються зміни, які відбулись у законодавстві.

5. Можливості досягнення визначених цілей у разі прийняття регуляторного акту.

Прийняття рішення про затвердження порядків дозволить забезпечити виявлення, облік та прийняття безхазяйного майна до комунальної власності територіальної громади міста Києва, набуття майна, закріплення на праві господарського чи оперативного управління за підприємствами, установами та організаціями комунальної власності, а також списання зношеного, непридатного до подальшого використання, майна, яке не може бути відчужене.

6. Визначення очікуваних результатів прийняття актів.

Прийняття запропонованого проекту рішення дозволить спросити процедуру, а також скоротити час на підготовку та оформлення документів, необхідних для:

  • виявлення, обліку та прийняття безхазяйного майна до комунальної власності територіальної громади міста Києва;
  • набуття майна до комунальної власності міста Києва;
  • закріплення майна комунальної власності територіальної громади міста Києва на праві господарського чи оперативного управління за підприємствами, установами та організаціями комунальної власності;
  • списання зношеного, непридатного до подальшого використання, майна комунальної власності, яке не може бути відчужене.

7. Обґрунтування запропонованого строку дії акта.

Строк дії регуляторного акта не обмежений.

8. Визначення показників результативності акта.

Застосування порядків дозволить підвищити ефективність використання майна комунальної власності територіальної громади міста Києва та призведе до збільшення надходжень до бюджету міста Києва, що дозволить виконати планові показники, визначені у відповідних рішеннях Київської міської ради про бюджет на відповідний рік.

Крім того буде спрощено та прискорено процес оформлення відповідної документації щодо майна комунальної власності територіальної громади міста Києва.

9. Визначення заходів, за допомогою яких буде здійснюватися відстеження результативності регуляторного акта в разі його прийняття.

Залучення суб’єктів підприємництва та громадськості до відстеження виконання цього проекту.

Базове, повторне та періодичне відстеження результативності цього рішення будуть здійснюватися у строки та у спосіб, що визначені ст.10 Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності».

Доповідач на пленарному засіданні Київської міської ради – директор Департаменту комунальної власності м. Києва Гудзь Андрій Анатолійович.

Перейти до спискуВерсiя для друку