Проект рішення Київради «Про внесення змін до Порядку визначення обсягів пайової участі (внеску) власників тимчасових споруд торговельного, побутового, соціально-культурного чи іншого призначення для здійснення підприємницької діяльності, засобів пересувної дрібнороздрібної торговельної мережі, власників (користувачів) майданчиків для харчування біля стаціонарних закладів ресторанного господарства в утриманні об'єктів благоустрою міста Києва, затвердженого рішенням Київ ради від 24.02.2011 № 56/5443»

Повідомлення про оприлюднення

Відповідно до статті 9 Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності» виконавчий орган Київської міської ради (Київська міська державна адміністрація) повідомляє про оприлюднення з 14.03.2016 в мережі Інтернет за адресою: www.kievcity.gov.ua проекту рішення Київської міської ради «Про внесення змін до Порядку визначення обсягів пайової участі (внеску) власників тимчасових споруд торговельного, побутового, соціально-культурного чи іншого призначення для здійснення підприємницької діяльності, засобів пересувної дрібнороздрібної торговельної мережі, власників (користувачів) майданчиків для харчування біля стаціонарних закладів ресторанного господарства в утриманні об'єктів благоустрою міста Києва, затвердженого рішенням Київської міської ради від 24 лютого 2011 року №56/5443» (далі – проект) з метою одержання зауважень і пропозицій від фізичних і юридичних осіб, їх об’єднань.

Головним розробником проекту регуляторного акта є Департамент промисловості та розвитку підприємництва виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації).

Проект розроблено з метою спрощення процедури адміністрування сплати пайової участі (внеску) в утриманні об’єктів благоустрою м. Києва власниками засобів пересувної дрібнороздрібної торговельної мережі та об’єктів сезонної дрібнороздрібної торговельної мережі.

Проектом рішення, зокрема, передбачається визначення Департаменту промисловості та розвитку підприємництва виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) уповноваженим структурним підрозділом з питань організації залучення пайової участі (внеску) в утриманні об'єктів благоустрою міста Києва від власників засобів пересувної дрібнороздрібної торговельної мережі та об’єктів сезонної дрібнороздрібної торговельної мережі.

Зауваження та пропозиції до проекту просимо надсилати в письмовому або електронному вигляді на такі адреси:

  • поштова адреса: вул. Терещенківська, 11-А, м. Київ, 01004, Департамент промисловості та розвитку підприємництва виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації), тел. (факс) (044) 235-86-93, сall-центр (044) 15-51 або
  • електронна адреса: [email protected].

Зауваження та пропозиції до проекту від фізичних та юридичних осіб, їх об’єднань прийматимуться виконавчим органом Київської міської ради (Київською міською державною адміністрацією) протягом одного місяця з дня оприлюднення до 14.04.2016.


 

Проект

Відповідно до статті 30 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», статті 22 Закону України «Про столицю України - місто-герой Київ», Закону України «Про благоустрій населених пунктів», враховуючи наказ Міністерства зовнішніх економічних зв'язків і торгівлі України від 08 липня 1996 року № 369 «Про затвердження Правил роботи дрібнороздрібної торговельної мережі», зареєстрований в Міністерстві юстиції України 23 липня 1996 року за № 372/1397, ДСТУ 4281:2004 «Заклади ресторанного господарства. Класифікація», з метою вдосконалення порядку залучення пайової участі (внеску) власників засобів пересувної дрібнороздрібної торговельної мережі та об’єктів сезонної дріброноздрібної торнговельної мережі в утриманні об'єктів благоустрою міста Києва, Київська міська рада вирішила:

1. Внести зміни до Порядку визначення обсягів пайової участі (внеску) власників тимчасових споруд торговельного, побутового, соціально-культурного чи іншого призначення для здійснення підприємницької діяльності, засобів пересувної дрібнороздрібної торговельної мережі, власників (користувачів) майданчиків для харчування біля стаціонарних закладів ресторанного господарства в утриманні об'єктів благоустрою міста Києва, затвердженого рішенням Київської міської ради від 24 лютого 2011 року №56/5443 (у редакції рішення Київської міської ради від 04 вересня 2014 року №62/62), що додаються.

2. Внести до рішення Київської міської ради від 4 вересня 2014 року №62/62 «Про внесення змін до рішення Київської міської ради від 24 лютого 2011 року № 56/5443 «Про затвердження Порядку визначення обсягів пайової участі (внеску) власників тимчасових споруд торговельного, побутового, соціально-культурного чи іншого призначення для здійснення підприємницької діяльності, засобів пересувної дрібнороздрібної торговельної мережі в утриманні об'єктів благоустрою м. Києва та внесення змін до деяких рішень Київської міської ради» та деяких рішень Київської міської ради» такі зміни:

2.1. Пункт 3 після слів «Доручити Департаменту містобудування та архітектури виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації)» доповнити словами «і Департаменту промисловості та розвитку підприємництва виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації)».

2.2. Пункт 4 викласти в такій редакції:

«4. Встановити, що Департамент містобудування та архітектури виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) і Департамент промисловості та розвитку підприємництва виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) укладають в установленому порядку договори щодо пайової участі в утриманні об'єкта благоустрою, а саме:

4.1. Департамент містобудування та архітектури виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації):

4.1.1. З суб'єктами господарювання (власниками тимчасових споруд):

за умови наявності тимчасової споруди в матеріалах єдиної цифрової топографічної основи території міста Києва (станом на квітень 2013 року) (укладення таких договорів здійснюється до 31.01.2015);

при оформленні паспорта прив'язки тимчасової споруди відповідно до Комплексної схеми розміщення тимчасових споруд у місті Києві.

4.1.2. З суб'єктами господарювання (власниками (користувачами) майданчиків для харчування біля стаціонарних закладів ресторанного господарства).

4.2. Департамент промисловості та розвитку підприємництва виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації):

4.2.1. З суб'єктами господарювання (власниками засобів пересувної дрібнороздрібної торговельної мережі) відповідно до затвердженої у встановленому порядку схеми розміщення засобів пересувної дрібнороздрібної торговельної мережі.

4.2.2. З суб'єктами господарювання (власниками об'єктів сезонної дрібнороздрібної торговельної мережі) відповідно до затвердженої у встановленому порядку схеми розміщення об'єктів сезонної дрібнороздрібної торговельної мережі.».

3. Виконавчому органу Київської міської ради (Київській міській державній адміністрації) привести свої акти у відповідність до вимог цього рішення.

4. Це рішення набуває чинності з дня його офіційного оприлюднення.

5. Контроль за виконанням цього рішення покласти на постійну комісію Київської міської ради з питань торгівлі, підприємництва та регуляторної політики.

Київський міський голова                                   В. Кличко

*******

 

Додаток
до рішення Київської міської ради
від _________ № ________

Зміни
до Порядку визначення обсягів пайової участі (внеску) власників тимчасових споруд торговельного, побутового, соціально-культурного чи іншого призначення для здійснення підприємницької діяльності, засобів пересувної дрібнороздрібної торговельної мережі, власників (користувачів) майданчиків для харчування біля стаціонарних закладів ресторанного господарства в утриманні об'єктів благоустрою міста Києва, затвердженого рішенням Київської міської ради від 24 лютого 2011 року № 56/5443

1. Пункт 2.2. викласти у такій редакції:

«2.2. У всіх питаннях щодо організації залучення Пайової участі (внеску) в утриманні об'єктів благоустрою виконавчий орган Київської міської ради (Київська міська державна адміністрація) виступає в особі:

Департаменту містобудування та архітектури виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) (далі – Департамент містобудування та архітектури) (щодо організації залучення пайової участі (внеску) в утриманні об'єктів благоустрою від власників ТС і майданчиків для харчування біля стаціонарних закладів ресторанного господарства);

Департаменту промисловості та розвитку підприємництва виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) (далі – Департамент промисловості та розвитку підприємництва) (щодо організації залучення пайової участі (внеску) в утриманні об'єктів благоустрою від власників засобів пересувної дрібнороздрібної торговельної мережі та об’єктів сезонної дрібнороздрібної торговельної мережі).».

2. Пункт 2.4 після слів «засобів пересувної дрібнороздрібної торговельної мережі» доповнити словами «об’єктів сезонної дрібнороздрібної торговельної мережі».

3. У пункті 2.6:

в абзаці першому слова «до Департаменту» виключити.

слова «висновок державної санітарно-епідеміологічної експертизи, виданий уповноваженим підрозділом Державної санітарно-епідеміологічної служби України» виключити.

4. Абзац другий пункту 2.8 викласти у такій редакції:

«Усі заяви щодо укладення договору щодо пайової участі в утриманні об'єкта благоустрою підлягають обов'язковій реєстрації в системах електронного документообігу Департаменту містобудування та архітектури і Департаменту промисловості та розвитку підприємництва.».

5. У пункті 2.9:

в абзаці першому слова «за поданням Департаменту промисловості та розвитку підприємництва виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) та погодженням Департаменту і Департаменту міського благоустрою та збереження природного середовища виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації), затверджених в установленому порядку, Департамент» замінити словами «за поданням Департаменту промисловості та розвитку підприємництва та погодженням Департаменту містобудування та архітектури і Департаменту міського благоустрою та збереження природного середовища виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації), затверджених в установленому порядку, відповідний Департамент (Департамент містобудування та архітектури або Департамент промисловості та розвитку підприємництва)»;

в абзаці п’ятому після слова «Департаменті» доповнити словами «містобудування та архітектури»;

в абзаці одинадцятому слова «районна в місті Києві державна адміністрація надає до Департаменту» замінити словами «районна в місті Києві державна адміністрація надає до відповідного Департаменту (Департаменту містобудування та архітектури або Департаменту промисловості та розвитку підприємництва)».

в абзаці шістнадцятому після слова «Департаменту» доповнити словами «містобудування та архітектури»;

в абзаці вісімнадцятому слова «Департамент передає заяву та додані до неї документи» замінити словами «відповідний Департамент (Департамент містобудування та архітектури або Департамент промисловості та розвитку підприємництва) передає заяву та додані до неї документи».

6. В абзаці першому пункту 2.10 слова «Департамент протягом одного робочого дня» замінити словами «відповідний Департамент (Департамент містобудування та архітектури або Департамент промисловості та розвитку підприємництва) протягом одного робочого дня».

7. В абзаці чотирнадцятому пункту 2.11 слова «Департаментом здійснюється підготовка письмового повідомлення» замінити словами «відповідний Департамент (Департамент містобудування та архітектури або Департамент промисловості та розвитку підприємництва) здійснює підготовку письмового повідомлення».

8. Пункт 2.13 викласти в такій редакції:

«2.13. Умови сплати Пайової участі (внеску) в утриманні об'єктів благоустрою визначаються у договорі щодо пайової участі в утриманні об'єкта благоустрою між відповідним Департаментом (Департаментом містобудування та архітектури або Департаментом промисловості та розвитку підприємництва) та власником ТС, засобу пересувної дрібнороздрібної торговельної мережі, об’єкту сезонної дрібнороздрібної торговельної мережі чи власником (користувачем) майданчика для харчування біля стаціонарного закладу ресторанного господарства.».

9. У пункті 2.18 слова «здійснюється Департаментом. Департамент щомісячно надає до постійної комісії» замінити словами «відповідним Департаментом (Департаментом містобудування та архітектури або Департаментом промисловості та розвитку підприємництва), який щомісячно надає до постійної комісії».

10. В абзаці дев’ятому пункту 4.1 слова «подається Департаментом за погодженням» замінити словами «подається відповідним Департаментом (Департаментом містобудування та архітектури або Департаментом промисловості та розвитку підприємництва) за погодженням».

11. У преамбулі Договору щодо пайової участі в утриманні об'єкта благоустрою додатку 1 до Порядку визначення обсягів Пайової участі (внеску) власників ТС, засобів пересувної дрібнороздрібної торговельної мережі, майданчиків для харчування біля стаціонарних закладів ресторанного господарства в утриманні об'єктів благоустрою міста Києва після слів «Департамент містобудування та архітектури виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації)» доповнити словами «/або Департамент промисловості та розвитку підприємництва виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації)».

Київський міський голова                         В. Кличко


 

Аналіз впливу регуляторного акта

Проект рішення Київської міської ради проекту рішення Київської міської ради «Про внесення змін до Порядку визначення обсягів пайової участі (внеску) власників тимчасових споруд торговельного, побутового, соціально-культурного чи іншого призначення для здійснення підприємницької діяльності, засобів пересувної дрібнороздрібної торговельної мережі, власників (користувачів) майданчиків для харчування біля стаціонарних закладів ресторанного господарства в утриманні об'єктів благоустрою міста Києва, затвердженого рішенням Київської міської ради від 24 лютого 2011 року №56/5443» (далі – проект рішення) розроблено Департаментом промисловості та розвитку підприємництва виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації).

1. Визначення проблеми, яку передбачається розв'язати шляхом державного регулювання

Проект рішення розроблено відповідно до відповідно до статті 30 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», статті 22 Закону України «Про столицю України - місто-герой Київ», Закону України «Про благоустрій населених пунктів», враховуючи наказ Міністерства зовнішніх економічних зв'язків і торгівлі України від 08 липня 1996 року № 369 «Про затвердження Правил роботи дрібнороздрібної торговельної мережі», зареєстрований в Міністерстві юстиції України 23 липня 1996 року за № 372/1397, ДСТУ 4281:2004 «Заклади ресторанного господарства. Класифікація», та направлено на спрощення процедури сплати пайової участі (внеску) в утриманні об’єктів благоустрою м. Києва з метою спрощення процедури адміністрування сплати пайової участі (внеску) в утриманні об’єктів благоустрою м. Києва власниками засобів пересувної дрібнороздрібної торговельної мережі та об’єктів сезонної дрібнороздрібної торговельної мережі.

Проектом рішення передбачається заміна уповноваженого органу з питань адміністрування сплати пайової участі (внеску) в утриманні об’єктів благоустрою м. Києва власниками засобів пересувної дрібнороздрібної торговельної мережі та об’єктів сезонної дрібнороздрібної торговельної мережі, а саме: з Департаменту містобудування та архітектури на Департамент промисловості та розвитку підприємництва.

Департамент промисловості та розвитку підприємництва, зокрема, здійснює організацію розміщення засобів пересувної дрібнороздрібної торговельної мережі та об’єктів сезонної дрібнороздрібної торговельної мережі на території міста Києва та контроль за КП «Міський магазин», яке йому підпорядковане та проводить торги на право розміщення таких засобів і об’єктів торгівлі згідно з розпорядженням виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) від 02 квітня 2015 року № 300 «Про затвердження Порядку розміщення засобів пересувної дрібнороздрібної торговельної мережі та об’єктів сезонної дрібнороздрібної торговельної мережі в місті Києві», зареєстрованим в Головному територіальному управлінні юстиції у місті Києві 09 квітня 2015 року за №52/1163.

При цьому, за Департаментом містобудування та архітектури залишаються повноваження щодо організації залучення пайової участі (внеску) в утриманні об'єктів благоустрою від власників тимчасових споруд торговельного, побутового, соціально-культурного чи іншого призначення для здійснення підприємницької діяльності та майданчиків для харчування біля стаціонарних закладів ресторанного господарства.

2. Визначення цілей державного регулювання

Метою державного регулювання у випадку прийняття проекту рішення є спрощення процедури адміністрування сплати пайової участі (внеску) в утриманні об’єктів благоустрою м. Києва власниками засобів пересувної дрібнороздрібної торговельної мережі та об’єктів сезонної дрібнороздрібної торговельної мережі шляхом заміни уповноваженого органу з цих питань (з Департаменту містобудування та архітектури на Департамент промисловості та розвитку підприємництва).

3. Визначення та оцінка усіх прийнятних альтернативних способів досягнення зазначених цілей, аргументи щодо переваги обраного способу

Альтернативними способами досягнення зазначених вище цілей є:

  • залишення існуючої ситуації без змін;
  • застосування ринкових механізмів;
  • прийняття запропонованого проекту рішення.

Перший варіант є не дуже зручним для суб’єктів господарювання, оскільки для оформлення необхідних договорів, що дають право на розміщення засобів пересувної дрібнороздрібної торговельної мережі та об’єктів сезонної дрібнороздрібної торговельної мережі (а саме: договору щодо розміщення засобів пересувної дрібнороздрібної торговельної мережі та об'єктів сезонної дрібнороздрібної торговельної мережі відповідно до Порядку розміщення засобів пересувної дрібнороздрібної торговельної мережі та об'єктів сезонної дрібнороздрібної торговельної мережі в місті Києві, затвердженого розпорядженням виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) від 02 квітня 2015 року № 300 «Про затвердження Порядку розміщення засобів пересувної дрібнороздрібної торговельної мережі та об’єктів сезонної дрібнороздрібної торговельної мережі в місті Києві», зареєстрованим в Головному територіальному управлінні юстиції у місті Києві 09 квітня 2015 року за №52/1163, та договору щодо пайової участі в утриманні об'єкта благоустрою відповідно до рішення Київської міської ради від 24 лютого 2011 року N 56/5443 та пункту 4 рішення Київської міської ради від 04 вересня 2014 року N 62/62) їм необхідно звертатись в різні підрозділи виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації).

Другий варіант неможливо використати для досягнення цілей регулювання, оскільки ринковими механізмами неможливо визначати уповноважені структурні підрозділи виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) щодо залучення пайової участі в утриманні об’єктів благоустрою м. Києва.

З огляду на зазначене, було обрано шлях врегулювання зазначених вище правовідносин шляхом прийняття рішення Київської міської ради в редакції, що передбачає заміну уповноваженого органу з питань адміністрування сплати пайової участі (внеску) в утриманні об’єктів благоустрою м. Києва власниками засобів пересувної дрібнороздрібної торговельної мережі та об’єктів сезонної дрібнороздрібної торговельної мережі, а саме: з Департаменту містобудування та архітектури на Департамент промисловості та розвитку підприємництва.

4. Опис механізму, який пропонується застосувати для розв'язання проблеми та відповідні заходи

Проектом рішення, зокрема, передбачається заміна уповноваженого органу з питань адміністрування сплати пайової участі (внеску) в утриманні об’єктів благоустрою м. Києва власниками засобів пересувної дрібнороздрібної торговельної мережі та об’єктів сезонної дрібнороздрібної торговельної мережі, а саме: з Департаменту містобудування та архітектури на Департамент промисловості та розвитку підприємництва, зокрема шляхом:

- внесення відповідних змін до Порядку визначення обсягів пайової участі (внеску) власників тимчасових споруд торговельного, побутового, соціально-культурного чи іншого призначення для здійснення підприємницької діяльності, засобів пересувної дрібнороздрібної торговельної мережі, власників (користувачів) майданчиків для харчування біля стаціонарних закладів ресторанного господарства в утриманні об'єктів благоустрою міста Києва, затвердженого рішенням Київської міської ради від 24 лютого 2011 року №56/5443 (в редакції рішення Київської міської ради від 04 вересня 2014 року №62/62);

- внесення відповідних змін до рішення Київської міської ради від 4 вересня 2014 року № 62/62 «Про внесення змін до рішення Київської міської ради від 24 лютого 2011 року № 56/5443 «Про затвердження Порядку визначення обсягів пайової участі (внеску) власників тимчасових споруд торговельного, побутового, соціально-культурного чи іншого призначення для здійснення підприємницької діяльності, засобів пересувної дрібнороздрібної торговельної мережі в утриманні об'єктів благоустрою м. Києва та внесення змін до деяких рішень Київської міської ради» та деяких рішень Київської міської ради».

5. Обґрунтування можливості досягнення визначених цілей у разі прийняття регуляторного акта

Проект рішення спрямований на спрощення процедури адміністрування сплати пайової участі (внеску) в утриманні об’єктів благоустрою м. Києва власниками засобів пересувної дрібнороздрібної торговельної мережі та об’єктів сезонної дрібнороздрібної торговельної мережі шляхом заміни уповноваженого органу з цих питань (з Департаменту містобудування та архітектури на Департамент промисловості та розвитку підприємництва).

У зв’язку з цим, можливість досягнення визначених цілей є високою.

Контроль та нагляд Київської міської ради та виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) за додержанням вимог проекту рішення планується здійснювати постійно.

6. Визначення очікуваних результатів прийняття акта

Ухвалення проекту рішення матиме своїм наслідком спрощення процедури сплати пайової участі (внеску) в утриманні об’єктів благоустрою м. Києва під час сплати пайової участі (внеску) в утриманні об’єктів благоустрою м. Києва власниками засобів пересувної дрібнороздрібної торговельної мережі та об’єктів сезонної дрібнороздрібної торговельної мережі та загального процесу оформлення необхідних договорів щодо розміщення таких засобів і об’єктів торгівлі.

7. Обґрунтування запропонованого строку дії

Строк дії рішення не обмежується певним проміжком часу.

8. Визначення показників результативності акта

Показником результативності акта стане:

- кількість заяв щодо сплати у встановленому порядку пайової участі (внеску) в утриманні об’єктів благоустрою м. Києва, поданих власниками засобів пересувної дрібнороздрібної торговельної мережі та об’єктів сезонної дрібнороздрібної торговельної мережі;

- кількість укладених Департаментом промисловості та розвитку підприємництва з власниками засобів пересувної дрібнороздрібної торговельної мережі та об’єктів сезонної дрібнороздрібної торговельної мережі договорів про сплату пайової участі (внеску) в утриманні об’єктів благоустрою м. Києва;

- обсяг коштів, що будуть перераховані суб’єктами господарювання у вигляді пайової участі (внеску) до бюджету міста Києва.

9. Визначення заходів, за допомогою яких буде здійснюватися відстеження результативності акта

Контроль за дотриманням вимог, передбачених проектом рішення, здійснюватиме постійна комісія Київської міської ради з питань торгівлі, підприємництва та регуляторної політики та виконавчий орган Київської міської ради (Київська міська державна адміністрація).

Відстеження результативності проекту рішення здійснюватиметься на підставі порівняння статистичних даних за показниками, визначеними у пункті 8 цього аналізу. Оприлюднення результатів базового відстеження результативності регуляторного акту буде здійснено після одного року з дня набрання чинності проекту рішення.

Повторне відстеження результативності дії акта буде проведено через рік з дня видання регуляторного акта.

Періодичні відстеження результативності регуляторного акта будуть здійснюватися раз на кожні три роки, починаючи з дня закінчення заходів з повторного відстеження результативності цього акта.

Аналіз регуляторного впливу підготовлено Департаментом промисловості та розвитку підприємництва виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації).

Перейти до спискуВерсiя для друку