Фестиваль «Дитячі серця - чисті джерела!»

Природа і діти - найважливіші питання, від яких залежить доля сучасного світу. Вони потребують нашої турботи і любові. Чим дбайливіше ми будемо ставитися до них, тим світліше стане майбутнє всього людства. Недбале ставлення до природи здатне послужити фактором ряду катаклізмів, а не надана вчасно тяжкохворій дитині допомога, може мати фатальні наслідки. У наш непростий час складно вирішити всі існуючі проблеми помахом чарівної палички - багато що залежить тільки від нас.

- «Досить говорити! Давайте закатаємо рукава і зробимо!» - каже Дмитро Денисов, голова громадської організації «Європейське суспільство» - «це наші діти, і ми за них у відповіді».

Для дітей, які побороли або продовжують боротися зі страшними онкологічними хворобами 1 червня 2016 року в столичному Гідропарку на озері Берізка пройшов Фестиваль «Дитячі серця - чисті джерела». Знаменним є те, що Фестиваль відбувся в Міжнародний День Захисту Дітей.

Деяких з цих дітей хвороба зробила інвалідами. Для багатьох фестиваль - єдина можливість виїхати на природу, яку вони бачили тільки з вікон лікарняних палат. У заході взяли участь діти з Києва, Донецька і Луганська, що знаходяться на лікуванні в столичному Онкологічному Центрі.

- «Шостий рік поспіль ми проводимо на цьому озері фестиваль», - розповів голова Асоціації рибалок України Олександр Чистяков. – «Радує, що сьогодні цю ініціативу підхопили і в інших областях. Наше з вами завдання - простягнути руку допомоги хворим дітям, щоб знали і відчували - вони не самотні. Подивіться, як ці діти радіють кожному ковтку свіжого повітря, кожному промінцю сонця. Адже для багатьох поїздка на природу - вперше в житті, а такий яскравий захід і поготів».

На фестивалі був присутній священик отець Євгеній. Він закликав не здаватися хворобам. Тільки життєлюбством, силою волі і духу можна перемогти недугу. Святий отець освятив і благословив захід.

- «Фізичний біль можна подолати, він тимчасовий, а ось душевні травми залишають рубець на все життя. Саме завдяки такому заходу діти відчули чудодійну лікувальну силу природи. Подивіться на ці обличчя, вони осяяні посмішкою, а значить діти стали на шлях зцілення і повернення до нас. Дякую організаторам за таку своєчасну і потрібну акцію!» - підкреслив отець Євгеній.

Зараз розпочато і успішно реалізовується Програма «По відновленню Київських водойм». В її рамках під час Фестивалю «Дитячі серця - чисті джерела» пройшла Акція із зариблення столичного озера Берізка в Гідропарку. А найбільш зворушливим є той момент, що рибку з великою надією на здійснення самого заповітного бажання, в води озера випустили діти з непростою долею. Цього разу Асоціація рибалок України привезла більше тонни різнокольорового китайського коропа Коі.

- «Короп Коі є унікальним у своєму роді, адже це єдина риба, яку прирівняли до домашніх вихованців. Він розрізняє голос господаря, харчується з рук людини. Фактично всеїдний і невибагливий до умов утримання. Він може жити в акваріумі або в декоративному парковому ставку. Короп Коі визнаний довгожителем серед риб. У Китаї є Коі, якому 227 років. За забарвленням йому немає рівних. Відомо більше 70 колірних комбінація забарвлення Коі, але сертифіковані лише 18. Перед тим як потрапити у водойму, короп Коі проходить 6 селекційних відборів - розповів Володимир Ващенко, заступник голови Асоціації рибалок України.

Коли наповнили верейки коропом, було відчуття, що берег озера став світлішим від яскравості забарвлення риби.

- «Кожна дитина на цьому заході має не просту долю. Багато страждань і болю вони встигли відчути в свої юні роки. Сьогодні кожен з них зміг згадати своє найпотаємніше бажання «золоту рибку», випускаючи її в озеро - сказав глава Еко Громади Валентин Рак. -  «Хвора дитина - біль всієї країни. Допомога потрібна щодня. Такі заходи допомагають звернути увагу на цю життєво важливу проблему. Не залишайтеся байдужими! Віримо, що разом нам вдасться побудувати країну здорових і щасливих дітей.

Так на позитиві і емоційному підйомі була здійснена безцінна допомога столичному озеру, і зроблений не менш важливий внесок у зцілення дитячих сердець, що б'ються в надії на чудо.

Краєзнавці Всеукраїнської екологічної Ліги провели в цікавій, ігровій формі Зелений урок, який розкрив для дітей незвичайну за красою вітчизняну природу. Еко ігри викликали посмішки та дзвінкий сміх дітей. А це означає, що організатори домоглися поставленої мети і спілкування на природі принесло свої результати. Під керівництвом педагогів Екологічної Варти діти навчилися плести макраме в національному стилі. Все косички дівчат і зап'ястя хлопців загорілися українською символікою. Це додало ще більшої патріотичності розповідями про рідну природу.

Іхтіолог Наталя з Києврибоохорони Агентства рибного господарства України познайомила дітей з багатим водним світом вітчизняних водойм, розповівши про видах риб і їх звички. Мета Зеленого Уроку було закликати до бережного ставлення до природних багатств рідного краю.

Співробітники КП «Плесо» розповіли про столичні водойм і Правилах безпеки на воді, що, безсумнівно, з приходом літа і відкриттям пляжного сезону дуже актуально. Під час заходу діти брали участь в захоплюючих конкурсах, в яких не було ні першого, ні останнього місць. Всі учасники отримали пам'ятні призи.

Діти із захопленням розглядали і гладили тварин невеликого зоопарку на березі озера: в'єтнамську свинку Нюшка і чубатих курей. Але улюбленцем став кінь Орлик і ослик Коля. Всі бажаючі змогли на них покататися. Орлик, немов відчуваючи важливість своєї місії, з ніжністю облизував дитячі долоньки.

Програма Фестивалю була дуже насиченою. Юні наїзниці з Кінного театру «Кураж» продемонстрували запаморочливі трюки в національному козацькому стилі. Дух захоплювало дивлячись на складні акробатичні елементи.

Гончарі постаралися навчити дітей ліпити з глини посуд і цікаві фігурки.

Художники провели з дітьми майстер класи.

В заході взяв участь народний дитячий хор. Знайомі й улюблені пісні підспівували всі присутні.

На завершення Свята на природі всіх учасників чекала смачна, навариста, рибальське юшка (з риби, придбаної в магазині). Адже в водоймі Риба-Друг! Риба-їжа в магазині!

- «Я сам батько, і тому з особливою увагою ставлюся до проблем дітей. Іноді, щоб допомогти їм, всього лише потрібно приділити трохи свого часу для спілкування і підтримки ... ми не повинні чекати від когось чогось, адже держава - це ми з Вами. За допомогою таких необхідних ініціатив, ми досягнемо значно більшого. Потрібно робити максимум того, що ми можемо! - сказав голова Асоціації рибалок України Олександр Чистяков – «Такі реабілітаційні заходи несуть глибокий соціальний характер. А сьогодні в цей непростий у всіх відношеннях час для нашої країни, на жаль, багато дітей виявилися «сам на сам» зі своїми проблемами. Простягнути руку допомоги - адже це так просто! І Фестиваль «Дитячі серця - чисті джерела» це продемонстрував на ділі! Щастя, любові, тисячу разів ЗДОРОВ'Я, всім дітям країни!

Організатори заходу: Національна екологічна Рада України; Всеукраїнська екологічна Ліга; Асоціація рибалок України;Міжнародний благодійний фонд «Україна. Воля. Життя»; БФО «Соціальне партнерство»; «Світ молоді»; Громадська рада при КМДА; ГО «Еко громада»; НВО «Зелена Аптека»; Київрибоохорона; КП «Плесо»

Перейти до спискуВерсiя для друку