До Всесвітнього Дня охорони навколишнього середовища на столичній акваторії пройшла масштабна антибраконьєрська акція «Всім світом!»

3 червня 2016 року відбулася антибраконьєрська акція - на воду столичної акваторії вийшли півтора десятка катерів рибальської громадськості разом з органами рибоохорони та водної міліції

Акція була приурочена до Всесвітнього Дня охорони навколишнього середовища !

- Ми вже шостий рік поспіль перед закінченням нересту проводимо показову антибраконьєрську акцію. Громадськість не тільки говорить про кричущі факти порушення природоохоронного законодавства, а й простягає руку допомоги правоохоронним і природоохоронним органам для спільного захисту наших водойм від браконьєрства - говорить глава Водно-моторного спортивного Клубу « Видубецький » Володимир Стріла .

З 1 квітня по 10 червня у риби нерестової період. Це трепетний і сокровенний час, від успішного проходження якого залежить чи буде в наших водоймах риба. Для того щоб зберегти вагітну ікринками рибу від браконьєрських сіток, на сьогодні дуже важливою є допомога з боку громадськості щодо захисту і охорони водойм .

З кожним роком факти браконьєрства ростуть. Якщо в 1991 році було затримано 19 000 рибних браконьєрів, то в 2015 році їх кількість зросла вже до 124 000.

- Основна причина такого зростання - це втрата віри в невідворотність покарання за скоєний злочин, а також мізерність штрафів за вбивство природи. Без участі суспільства жодна державна структура не в змозі повноцінно навести порядок на вітчизняних водоймах. Браконьєр - це злочинець! І тому боротися з цим потворним явищем потрібно Всім Світом! - каже голова Асоціації рибалок України, член Громадської ради при Київській міській державній адміністрації Олександр Чистяков. - Протистояння браконьєрському злу включає в себе цілий комплекс заходів .

І першочергове завдання - зробити заняття браконьєрством економічно невигідним . Для цього необхідно піднімати штрафи «до небес», щоб кожен браконьєр знав: взяв у руки сітку - йди продавати «хату», щоб виплатити штрафи і компенсацію за завдану природі шкоду. А якщо взяв електровудку, вибухонебезпечні і отруйні речовини, що несуть масову загибель всьому живому в водоймі, то такий злочин, однозначно, має трактуватися як кримінальний.

Крім цього, щоб вибити з під браконьєрства фінансовий фундамент, необхідно багаторазово збільшувати штрафи за торгівлю незаконно виловленою рибою . Якщо не буде збуту - браконьєрство втратить сенс.

В Україні 73 тисячі річок, 400 тисяч ставків, тисяча сто водосховищ, два моря. Всю цю величезну водну акваторію сьогодні охороняють 480 рибінспекторів. Питання багато це чи мало є недоречним... І тому, щоб відродити колишню риболовецьку славу наших водойм необхідна допомога всього суспільства.

Тож, якщо Ви стали свідком фактів порушення природоохоронного законодавства на водоймі, негайно повідомляйте про них за телефонами Гарячої Лінії, до правоохоронних або природоохоронних органів. Нагадуємо телефони і електронну адресу «гарячої лінії» Київрибоохорони:(097)508-88-51, (044)489-60-27, е-mail: [email protected]

03 червня о 10.00, п'ятнадцять човнів громадськості, катери Київрибоохорони і Лінійного відділу міліції в Київському річковому порту разом з представниками ЗМІ, вийшли в антибраконьєрський рейд по столичній акваторії .

Результат не змусив себе довго чекати. Фактично біля кожного дебаркадера або будівлі в затоках Дарницького району була поставлена ​​невелика сіточка. В межах дачного масиву Осокорки, біля 1 шлюзу, майже до всіх кладочок були прив'язані сітки або сіткові екрани - «телевізори». Чомусь багато хто думає, що природа, а річка і поготів, їм щось винна, і якщо вона не віддає їм рибу сама, то вони її візьмуть, при цьому, не гребуючи використовувати заборонені знаряддя лову. І що найцікавіше, чим багатша «хатинка» біля води, тим цинічніше, не соромлячись щодо кількості, і ні від кого не ховаючись, стоять сітки.

Всього за кілька годин рейду було вилучено: 6 сіток, 14 телевізорів, 3 раколовки і 2 павуки. До речі один з павуків перевершив за розмірами усі мислимі розміри, він був просто величезний. Щоб його підняти потрібні зусилля двох дорослих сильних людей .

- У нас не було наміру своїми діями підмінити роботу природоохоронних державних структур. Основна мета акції – звернути увагу суспільства на існуючу проблему. Не можна бути байдужим, коли на твоїх очах браконьєри знищують наші річки. Ми ні в якому разі не закликаємо до самостійних протиправних дій, з браконьєрами потрібно боротися тільки в правовому полі. Завдання громадськості виявити факт порушення, повідомити про нього в державні профільні структури і проконтролювати виконання ними своїх обов'язків - сказав глава громадської організації «Національний патріотичний Рух України» Михайло Ковальчук.

У свою чергу, голова Держрибагентства Ярема Ковалів, погодився з думкою, що знизити рівень браконьєрства допоможе незворотність і серйозність покарання. Сьогоднішні штрафи - дуже низькі, тому вони і не лякають порушників. Для вирішення проблеми Держрибагентство спільно з громадськістю вже підготувало проект закону про посилення відповідальності за порушення правил рибальства, він вже направлений до Верховної Ради. Проект закону передбачає кримінальну відповідальність за грубі порушення, за які раніше загрожувало виключно адміністративне покарання .

- За варварські методи знищення риби - електролови, промисел із застосуванням отруйних і вибухових речовин загрожуватиме позбавлення волі на строк від 2-х до 5-ти років. Штрафи за порушення правил рибальства також будуть підвищені в десятки разів. Впевнений, що виплативши такий штраф - кожен гарненько подумає перед тим , як знову порушувати закон, - зазначив Ярема Ковалів .

В Акції взяли участь: МСФК «Видубицький», Асоціація рибалок України, ВМК «Фрегат» , ГО «Спілка човнярів Київщини», Київрибохорона, Лінійний відділ міліції в Київському річковому порту.

Перейти до спискуВерсiя для друку