Громадська рада при КМДА проводить моніторинг організації оздоровлення дітей у дитячих таборах відпочинку з денним перебуванням на базі навчальних закладів освіти міста Києва у червні 2016 року

Члени комітету з питань освіти і науки Громадської ради при КМДА взяли участь у громадському моніторингу організації відпочинку дітей у пришкільних таборах.

Цього року на базі навчальних закладів міста Києва працювало 80 загальних таборів відпочинку в яких відпочивало близько 5700 дітей.

Підсумки моніторингу. Кількість дітей в таборі – в середньому по Києву від 40 до 70 осіб. Вартість однієї путівки складає 676 грн. Сюди входить: харчування – 30,60 грн в день, господарчі витрати – 3,00 грн в день і  культурно-виховні витрати – 4,00 грн в день.

Додатково школяру потрібно мати: ліжко, постільну білизну, рушники, мило, туалетний папір, питну воду.

Всі табори мають плани заходів на період відпочинку. В планах передбачено роботу гуртків, проведення конкурсів та спортивних ігор. Але чогось особливо цікавого побачити нам не довелось. Звичайний відпочинок дітей у пришкільному таборі.

Фізичне навантаження при організації відпочинку, на наш погляд, дуже  незначне. Хотілося щоб діти не менше ніж 4-5 годин проводили на вулиці, займаючись рухливими та цікавими іграми.

У більшості шкіл активно організована робота мовних таборів. Але це інший відпочинок. Хоча діти практично ті самі. Вони у більшості своїй відпочивають одночасно у двох таборах. У звичайному таборі діти мають три разове харчування, дотримуються певного розпорядку дня з обов’язковим денним відпочинком, а в мовному таборі  школярі навчаються, мають змогу безкоштовно удосконалити свої знання та навички з іноземних мов. Це практично ті самі уроки іноземної мови. Цього року в Києві працювало 124 мовних таборів.

Загалом діти з якими ми спілкувались під час моніторингу задоволені перебуванням у таборі. Батьки хотіли б щоб відпочинок дітей був повністю безкоштовним.

Про висновок проведення моніторингу говорить голова комітету з питань освіти і науки Громадської ради при КМДА Катерина Шестакова: «Відпочинок у  пришкільних таборах набуває нових форм, відходять у минуле стереотипи піонерських таборів. Сьогодні в Києві на період червнь-серпнь створюється безліч приватних дитячих таборів відпочинку з денним перебуванням дітей. Вони набагато цікавіше організовують дозвілля дітей. Можливо необхідно об’єднати зусилля і створити на базі більшості київських шкіл табори відпочинку залучивши на конкурсній основі громадські організації, приватних осіб, підприємців. Вирішити  питання надання їм приміщення, можливості харчуватися у шкільній їдальні.  Нові підходи самостійно не прийдуть до наших шкіл, треба допомогти започаткувати  такий підхід. А почати треба з проведення громадського обговорення  відпочинку дітей  літом у місті».

Перейти до спискуВерсiя для друку