Дві тони безкультур'я: 02 липня в Києві пройшла природоохоронна акція «Приберемо заповідні острови»

Громадськість б'є на сполох: ландшафтний парк «Дніпровські острови» може перетворитися у велике несанкціоноване «заповідне» сміттєзвалище. Відповідальність за це «поділили» між собою відпочиваючі, які залишають після свого відпочинку на островах гори сміття і байдужість чиновників, що не бажають вирішувати цю проблему.

Наші острова потопають у смітті. Якщо прибережну територію хоч якось прибирають, то «руки» комунальних служб не дістають до островів. Природоохоронна громадськість не хоче миритися з таким станом справ, адже острова – це зелені легені столичної акваторії. Тому, вже сьомий рік поспіль проходить Акція «Приберемо заповідні острови». Метою Акції є поліпшення екологічного стану Київських островів, які входять до складу Регіонального ландшафтного парку «Дніпровські острови».

За час її проведення з островів вивезено десятки тонн сміття, встановлені сотні інформаційних табличок, постійно проводиться роз'яснювальна робота серед відвідувачів островів. За ці роки в Акції взяли участь тисячі небайдужих киян, сотні громадських організацій.

- Можна до нескінченності говорити про існуючу проблему. Я гордий, що беру участь в Акції поруч з людьми, які не говорять, а засукавши рукава, роблять, вирішуючи її, - каже заступник голови громадської організації «Європейське Співтовариство» Дмитро Денисов.

02 липня 2016 о 10.00 на воду столичної акваторії вийшли десятки яхт, катерів, човнів, щоб взяти участь у прибиранні столичних островів від сміття. Вже традиційно в Акції взяли участь представники громадських організацій, представники законодавчої та виконавчої влади України, відомі діячі науки і культури.

- Акція проходить сьомий рік поспіль і «вийшла» вже за межі столичної акваторії. Нашу ініціативу підхопили в інших регіонах. З кожним роком сміття на островах стає менше. Якщо на зорі Акції «Приберемо заповідні острови» в 2009 році тільки з одного острова біля моста імені Патона зібрали понад 8 тонн сміття, то сьогодні не більше двох тонн. Це показовий приклад, він підтверджує, що ми на правильному шляху, але зупинятися ще рано, - каже голова ГО ВМ СФК «Видубицький» Володимир Стріла.

Акція одночасно проходила на чотирьох столичних островах. Цей захід настільки соціально і актуально обґрунтований, що має надзвичайно великий відгук і підтримку з боку громадськості. Громадські організації, волонтери, небайдужі до болів свого міста кияни взяли участь в генеральному прибиранні островів. На воду вийшла ціла флотилія з 87 човнів, яхт, катерів.

Під час Акції поруч з островом Великий розташованого біля Південного моста пройшла регата крейсерських яхт Клубу в якій взяли участь маленькі яхтсмени. Десятки яхт під яскравими вітрилами в знак солідарності з учасниками Акції пройшли перед островом, на якому проходила прибирання. Приємно було дивитися, коли хлопчики й дівчатка з яхт махали в знак вітання. Виховувати шанобливе ставлення до природи потрібно змолоду.

Окрім цього, не могло не радувати, що поруч з волонтерами та громадськістю, наділи рукавички і взяли в руки мішки для сміття народні депутати і чиновники. Зіткнувшись віч-на-віч з проблемою столичних островів під час Акції, вони знайшли шлях щодо поліпшення екологічної обстановки на островах. Але особливо приємно, що на прибирання островів виходять цілими сім'ями. Малеча своїми руками прибирає острова від сміття, яке залишили дорослі. Діти наївно не розуміють, чому «чужі» тата і мами перетворюють їх дитячий пляж на «склад» горілчаних і пивних пляшок ...

Акція почалася з прес-конференції, на якій говорили про екологічні проблеми вітчизняних водойм, про незахищеність островів, про браконьєрство і незаконних гідронамивах, а також спроби захоплення і забудови прибережних територій.

- Регіональний ландшафтний парк «Дніпровські острови», який займає площу понад 1200 гектарів, був створений Київською міською радою ще у 2004 році. Організацію території парку і його зміст повинно здійснювати комунальне підприємство «Плесо», а фінансування – Київська міська державна адміністрація. Однак і донині рішення Київради не виконано, межі парку не встановлені, проект організації території та проект його змісту не розроблений, охоронне зобов'язання на КП «Плесо» не виписано, - сказав голова державної екологічної інспекції України Андрій Заїка.

Довідка: в регіональний ландшафтний парк «Дніпровські острови» входить 34 острова: Муромець, Лопухова, Долобецький, Венеціанський, Труханів, Жуків, Ольжин, Великий, Малий, Дикий, а також острови без назви .

- Все 34 київські острови заповідні - говорить голова Асоціації рибалок України, член Громадської ради при Київській міській державній адміністрації Олександр Чистяков. - Хоч і створено регіональний ландшафтний парк «Дніпровські острови», але до сих пір в ньому немає адміністрації і не створена юридична одиниця. Тобто, островами наразі ні хто не займається, ситуація пущена на самоплив. Але ж вони мають серйозне значення для всієї екосистеми Дніпра. Так само не можна переоцінити їх значення для міста і киян. Острови - це сімейний відпочинок. Але, якщо не пропагувати цивілізоване, дбайливе ставлення до природи, то острова потоне в смітті... Ще однією проблемою є територіальна незахищеність заповідників в межах міста, адже їх межі не винесені в натуру. Тому в минулому році під час Акції були встановлені межові охоронні знаки та інформаційні стенди регіонального ландшафтного парку «Дніпровські острови». На яких вказано статус кожного з островів, його розміри і дозволена на ньому рекреаційна діяльність. Дуже хочеться вірити, що завдяки цій Акції, нарешті до проблеми островів чиновники підійдуть комплексно.

- Проблема очевидна, і її треба вирішувати ще «вчора». На кожному столичному острові необхідно встановити контейнери для збору сміття. Біля них повинні бути пластикові пакети, щоб відпочиваючі могли «завантажити» залишки після відпочинку. Так само необхідно встановити таблички пропагують чистоту на островах. Київська міська рада, сподіваюся, з натхненням підтримає цю ініціативу. Подивіться, скільки людей вийшло, щоб зробити навколишній світ чистішим. Я вірю, що нам з киянами будь-яке завдання по плечу - говорить начальник управління екології та охорони природних ресурсів Департаменту міського благоустрою та природного середовища при КМДА Андрій Мальований.

Ну, а поки... Чого тільки не знайшли під час Акції на островах: рами від розкладних ліжок, банки з-під фарби, і навіть автомобільні покришки, які не зрозуміло як і для чого виявилися на острові. Але, звичайно ж, в основному в смітті переважали пластикові та скляні пляшки.

- Прикро коли знаходиш в піску уламки розбитого гранованого стакану або горілчаних пляшок. На островах відпочивають з дітьми. І при зустрічі з такими «знахідками» може статися трагедія. Адже на островах немає рятувальних і медичних служб. Тут відпочиваючі надані самі собі... - каже керівник громадської природоохоронної організації «Видубай - захист водойм і берегів» Віктор Вальченко. - Також не варто забувати про величезну шкоду, яку завдає природі пластик. Пластикова пивна пляшка розкладається в природному середовищі до чотирьохсот років, виділяючи при цьому отруйні канцерогени, які вбивають все живе навколо. Карати гривнею недбайливих відпочивальників, які залишають після себе гори сміття, поки не вдається. Та й штрафи мізерні...

Не варто забувати і про несанкціоновані звалища, які залишає після себе «бізнес». Питання про забудову берегової території приватними «хатинками» і всякого роду кафетеріями сьогодні дуже актуальне. Незважаючи, що водний і земельний кодекси чітко регламентують відстань прибережної природоохоронної території, на якій категорично заборонена будь-яка господарська діяльність, крім рекреації, береги наших річок забудовуються з блискавичною швидкістю.

Приватні паркани звужують наш життєвий простір, позбавляючи нас доступу до водойм. Якщо так піде і далі, то ми будемо жити в якихось резерваціях, оточені приватними будівлями. На жаль, боротися з цим в правовому полі досить проблематично і малоефективно, нарікає Андрій Заїка. Безумовно, серйозною проблемою сьогодні залишаються невеликі штрафи і суми збитку за порушення природоохоронного законодавства. Наприклад, за діючими методиками нарахування за самовільне заняття 1 кв.м. земель лісового фонду сума збитків становить - 4,83 грн; - природно-заповідного фонду - 21,90 грн; прибережно-захисної смуги - 63 коп. Тобто, наприклад, за самовільне зайняття 10 соток прибережної смуги на острові Труханів налічується штраф в сумі 630 грн.

За кілька годин роботи на острові Малому, або, як його називають в народі острів «Любові», зібрали 315 мішків сміття. Директор човнової станції Віктор каже, що для того щоб вивозити сміття після таких Акцій, які проводяться два рази на рік, човнярі самостійно виготовили довгу човен підвищеної місткості . Сміття з островів вивозиться на «велику землю», де його забирає транспорт комунального підприємства «Плесо».

- На жаль, коштів ледь вистачає на прибирання закріплених за нашим підприємством локацій ( це переважно зони відпочинку і пляжі ). Острови нам офіційно не передані. Без створення єдиної адміністрації і без узгодження Проекту організації території - мальовничі дніпровські острови приречені.

Якщо оцінювати ситуацію з нашими островами тверезо, то вона плачевна - розповідає заступник генерального директора КП «Плесо» Олександра Борисова. - Якщо ми не хочемо, щоб унікальні зелені зони на акваторії Дніпра, включаючи заповідні ділянки, перетворилися в несанкціоновані звалища, необхідно негайно брати ситуацію під контроль і наводити на них порядок. У свою чергу, наше комунальне підприємство готове спільно з громадськістю встановити майданчики для акумуляції сміття в одному місці, а також здійснювати регулярний візуальний моніторинг островів. І якщо де-небудь обстановка буде тривожною, будемо бити на сполох і організовувати масштабні суботники. Вважаю безцінною ініціативу Акції «Приберемо заповідні острови». Від імені нашого Комунального підприємства вітаю всіх учасників Акції та всіх киян з Днем Дніпра !

- Такі Акції по гостро необхідні всій країні . Якщо не ми, то ніхто не звільнить нашу землю від сміття. Йде своєрідна війна людини з побутовим і виробничим сміттям. І, на жаль, в цій сутичці «непотріб» перемагає. Вдумайтеся, в Україні 6 % від усієї території - це заповідники, а сміттєзвалища займають понад 7 %. І процес насування відходів на життєву територію людини триває. Якщо його не зупинити ми скоро задихнемося в горах сміття. Необхідно терміново шукати на державному рівні ефективні методи щодо безпечної переробки сміття. Адже майже весь світ від такої переробки отримує користь, як для енергетики, так і для навколишнього середовища! – підсумовує голова Асоціації рибалок України Олександр Чистяков .

У цьому році в Акції взяли участь: ГО «Спілка човнярів Київщини», ВМСФК «Видубицький», ВМСФК «Фенікс», ГО «Видубай - захист водойм і берегів»; ВМСФК «Фрегат»; Національна екологічна Рада України; Екологічна Всеукраїнська Ліга; ВГО «Асоціація рибалок України»; Громадська рада при КМДА; ГО «Еко громада; ГО «Союз ветеранів АТО», Національно-патріотичний рух України; ГО «Європейське Співтовариство»; НВО «Зелена Аптека»; Державна екологічна інспекція України; Комунальне підприємство «Плесо»; Лінійний відділ ГУМВС України в порту м Київ.

Прес-служба Асоціації рибалок України

Перейти до спискуВерсiя для друку