Зупинимо забруднення водойм!

Надмірне забруднення вітчизняних водойм забудова прибережних смуг, велика кількість гідроспоруд, що перекрили природню течію – всі ці фактори стримують самоочищення річок – Держекоінспекція України

13 липня 2016 р. відбулася прес-конференція «Екологічний стан водойм України. Причини та наслідки забруднення води та замору риби у річках».

У прес-конференції взяли участь: голова Державної екологічної інспекції України Андрій Заїка, голова Всеукраїнської екологічної Ліги Тетяна Тимочко, голова Асоціації рибалок України Олександр Чистяков, начальник відділу координації діяльності територіальних органів управління водних ресурсів Державного агентства водних ресурсів України Михайло Хорєв. Під час прес-конференції учасникам надано оперативну інформацію про ситуацію на річках у Чернігівській, Полтавській, Житомирській, Дніпропетровській, Черкаській, Сумській, Київській, Хмельницькій областях.

Розпочинаючи роботу прес-конференції, Андрій Заїка зауважив: - «Річки мають здатність до самоочищення, але в даний час цей процес відбувається дуже повільно. В основному це пов’язано з великою кількістю забруднюючих речовин, які потрапляють у воду. Зараз досить небезпечним фактором, що негативно впливає на самоочищення річок є замулення. Вирішення даної проблеми – проведення очистки витоків річок та дренажних каналів. Питання виділення коштів на такі природоохоронні заходи, входить до повноважень органів місцевого самоврядування, які повинні забезпечувати запобігання замулення річок. Щодо ситуації на річці Остер: станом на 13 липня за матеріалами гідрохімічних аналізів вод річки Остер поблизу смт. Козелець та міста Остер фіксується тенденція до стабілізації та підвищення вмісту розчиненого кисню близько 4 мгО2/дм3, що є достатнім та безпечним для нормалізації процесів життєдіяльності живих водних організмів. За іншими показниками складу та властивостей вод р. Остер, а саме по азоту амонійному, залізу загальному та фосфатах спостерігається поступове зниження концентрацій. Стан річки Десна залишається стабільним для відповідного періоду – гідрохімічні показники знаходяться у межах нормованих. Негативного впливу вод річки Остер на стан Десни не відбувається. Спостереження та кризовий моніторинг продовжуються».

Тетяна Тимочко під час свого виступу зазначила, що активісти Всеукраїнської екологічної ліги проводять постійний моніторинг та здійснюють громадську оцінку стану забруднення річок по всій території України. Скиди забруднюючих речовин у водойми спричинюють не лише масовий замор риби, страждають також дикі водоплавні птахи! На її думку, основними причинами критичної ситуації, яка склалася сьогодні з водними ресурсами, є:

  • систематичне забруднення поверхневих вод промисловими та побутовими стоками, третину яких скидають неочищеними або недостатньо очищеними;
  • незаконна забудова природоохоронних прибережних смуг;
  • необдумане будівництво численних малих і великих гідроспоруд на річках.

Все це у поєднанні з аномальною спекою та швидким нагріванням води в мілководних річках і спричинило екологічну катастрофу.

- Отруєння водойм, які відбуваються, сьогодні по всій країні, є цинічним злочином перед природою і людиною. Мізерність штрафів, ослаблений дворічним мораторієм на проведення перевірок природоохоронний контроль, кругова порука - ось складові збільшення кількості випадків вбивства природи - сказав Олександр Чистяков - Якщо говорити про річку Остер, то якої сили повинна бути отрута, щоб вбити в річці все живе? Чомусь всі мовчать, що після рясних дощів з полів могло змити всю хімію, якою їх обприскували. Пестициди - це «атомна бомба» для природного навколишнього середовища. Саме такої концентрації отрута могла викликати масову загибель в річці риби, раків, жаб. Та ж картина і з отруєнням річки Сула. Починаючи з Сумської області величезна пляма отрути - що складається з пестицидів до яких додалися каналізаційні скиди, рухаючись по Сулі знищило в ній всі водні живі організми.

До умов зберігання, застосування і утилізації пестицидів потрібно підходити максимально виважено і відповідальне. Всеукраїнською екологічною Лігою розроблений Законопроект, що регулює ці питання. Але, який місяць поспіль він вже знаходиться у Верховній Раді без розгляду, мабуть депутатам не до нього ...

А тим часом по країні котиться хвиля вбивства водойм.

Варто згадати річки Случ та Хомора в Житомирській області, місяць тому в них загинула не тільки риба, а й навіть качки і бобри!

Так само свіжа ще пам'ять, коли 2015 року підприємство мило тару після пестицидів, і всю цю отруту скинуло в столичну річку Коник, в результаті нічого живого в ній не залишилося. Збиток, нарахований рибінспекцією, склав 1 млн. 70 тис. грн.

На сьогодні у Чернігівській, Полтавській, Житомирській, Дніпропетровській, Черкаській, Сумській, Київській, Хмельницькій областях зафіксовані випадки замору риби у водоймах!

- Отруєння водойм носить не поодинокий характер, а набуває масовості. У 2015 році було отруєно все або майже все живе в 2 500 водоймах. Ми повинні виробити такі рішення і механізми, щоб надалі не могло статися подібного жаху – зазначили учасники прес конференції.

На їх думку основною причиною цього є недотримання існуючого природоохоронного законодавства. Через повне ігнорування Водного і Земельного Кодексу поля впритул підійшли до водойм. І це незважаючи на те, що Кодекси чітко визначають відстані природоохоронної берегової території, на якій заборонена будь-яка господарська діяльність.

Після дощів вся хімія з полів змивається у водойми. Так як часто у нас озера каскадного типу, цю отруєну воду нікуди подіти, і стоїть вона там роками.

По малих річках, зрошувальних і дренажних каналах вся хімія з полів потрапляє в водосховища. Вода в них сьогодні нагадує коктейль зі всієї таблиці Менделєєва. Солонуватість в Каховському, Кременчуцьке водосховище наблизилася до показників морських лиманів. Уже не поодинокі випадки появи в їх водах риби голки і навіть дрібних медуз.

Давно вже пора на законодавчому рівні зобов'язати місцеві ради винести в натуру природоохоронні прибережні території. Відповідний Законопроект сьогодні розробляється юристами Асоціації рибалок України, Національної Екологічної Ради та народними депутатами екологічного Комітету Верховної Ради.

В якості підсумку прес конференції учасники наголосили, що необхідно зробити на їх думку:

1. Розробити Карту-схему по областям, на якій вказати всі підприємства, розташовані поблизу водойм, що використовують у своїй господарській діяльності небезпечні хімікати (надалі необхідно перенести ці підприємства на відстань не менше одного кілометра від водойм);

2. Винести на розгляд Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи Законопроект, що посилює покарання і збільшує штрафи аж до кримінальної відповідальності за отруєння (морів і прісних водойм) - Кримінальний Кодекс ст.242 і 243;

3. Ініціювати проведення виїзного засідання Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи на березі однієї з отруєних річок .

****

Чому ці життєве важливі питання, від яких багато в чому залежить здоров'я нації в такому занедбаному стані? Учасники конференції прийшли до висновку:

1) мораторій на перевірки, введений Кабміном, якщо не знищив, то сильно підірвав систему природоохорони (економити на захисті навколишнього середовища, а так само на контролі над використанням природних ресурсів - це смерті подібно - прагнучі зекономити копійку сьогодні, ми можемо понести непоправні втрати в майбутньому);

2) у нас вже тривалий час відсутній екологічний контроль у регіонах, після того, як ліквідували обласні Управління Мінприроди. Їх функції передали Облдержадміністраціям. Передати - передали, а нормативно розробити і закріпити функції забули. Через це в регіонах ніхто не знає куди бігти і що робити. Потрібно нарешті розробити нормативні акти які дозволяють відділам при облдержадміністраціях повноцінно приступити до своїх обов'язків і почати охороняти та моніторити стан навколишнього природного середовища на регіональному рівні.

****

Україна – благословенна країна ! У нас 73 тисячі річок, 40 000 озер, 1 100 водосховищ, два моря. Але через чисто споживче ставлення до наших неосяжних водних просторів за роки Незалежності з карти країни зникли 10 тисяч малих річок.

Вже сьогодні в усьому світі гостро стоїть проблема з нестачі прісної води. За оцінками ООН, п'ята частина жителів планети (2,6 млрд.) не мають доступу до чистої питної води. У нас в країні ця проблема тож існує - майже 1/4 населення змушена користуватися привізною водою. Ми, займаємо перше місце в Європі за кількістю прісної акваторії, (1млн. 300 тис. га.), і в той же час вважаємося маловодною країною, тому що через забруднення наші водойми не придатні для забору з них питної води. Ми просто рубаємо сук, на якому сидимо!

Україні потрібна Нова Водна політика. Необхідно визнати прісну воду стратегічним державним ресурсом і підходити до її використання саме з цієї позиції - голова Асоціації рибалок України Олександр Чистяков

Перейти до спискуВерсiя для друку