Звіт про періодичне відстеження результативності розпорядження виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) від 08 травня 2012 року № 741 «Про регулювання цін на продовольчі товари»

1.Вид та назва регуляторного акта

Розпорядження виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) від 08 травня 2012 року № 741 «Про регулювання цін на продовольчі товари».

2. Назва виконавця заходів з відстеження результативності

Департамент економіки та інвестицій виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації)

3. Цілі прийняття акта

Метою прийняття розпорядження виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) від 08 травня 2012 року № 741 «Про регулювання цін на продовольчі товари» є використання в повному обсязі повноважень, наданих постановою Кабінету Міністрів України від 25 грудня 1996 року № 1548 «Про встановлення повноважень органів виконавчої влади та виконавчих органів міських рад щодо регулювання цін (тарифів)» шляхом встановлення для всіх суб’єктів господарювання:

- граничних рівнів рентабельності виробництва борошна пшеничного вищого, першого та другого сорту, борошна житнього та хліба, який виробляється за простою рецептурою (борошно, сіль, дріжджі та вода), а також хліба і хлібобулочних виробів для діабетиків;

- граничних торговельних (постачальницько-збутових) надбавок на основні продовольчі товари за встановленим переліком;

- декларування зміни оптово-відпускних цін на основні продовольчі товари за встановленим переліком.

Для забезпечення умов для прозорості формування оптово-відпускних та роздрібних цін та стабілізації цінової ситуації на споживчому ринку основних продовольчих товарів.

4. Строк виконання заходів з відстеження

травень 2016 року - липень 2016року

5. Тип відстеження

Періодичне

6. Методи одержання результатів відстеження

Під час проведення періодичного відстеження дії нормативно-правового акта застосовувався статистичний метод одержання результатів відстеження.

7. Дані та припущення, на основі яких було проведено відстеження результативності, а також способи одержання даних

Відстеження результативності зазначеного регуляторного акта здійснювалось шляхом опрацювання даних моніторингу Державної служби статистики України та районних у місті Києві державних адміністрацій на території яких знаходяться суб’єкти господарювання, які провадять діяльність з виробництва та/або реалізації основних продовольчих товарів, на які запроваджено державне регулювання цін про середній рівень цін.

8. Кількісні та якісні значення показників результативності акта

За даними моніторингу Державної служби статистики України індекс споживчих цін на товари та послуги у червні 2016 року в порівнянні з груднем 2015 року по м. Києву склав 103,5% (по Україні - 104,9%), а у червні 2016 року порівняно з травнем 2016 року по м. Києву склав 99,7% (по Україні – 99,8%), що призвело до зростання роздрібних цін на основні продовольчі товари, в тому числі щодо яких запроваджено державне регулювання цін. Таке зростання, в першу чергу, зумовлено відсутністю державного регулювання закупівельних цін на продукцію тваринницького та сільськогосподарського виробництва і той факт, що місто Київ не відноситься до сільськогосподарського регіону.

Зміни в економіці, а саме: зростання тарифів на електроенергію та комунальні послуги, ріст мінімальної заробітної плати, транспортних витрат тощо, призвели до зростання витрат суб’єктів господарювання на реалізацію продуктів харчування. Разом з тим, оскільки таки витрати регулюються шляхом встановлення рівня надбавок у відсотках до оптової ціни виробника (митної вартості), збільшення оптових цін виробників (митної вартості), в свою чергу, забезпечує відшкодування витрат реалізаторів, що постійно зростають.

При цьому відсутність скарг з боку реалізаторів продовольчих товарів свідчить про обґрунтованість запровадженого державного регулювання.

9. Оцінка результатів реалізації акта та ступеня досягнення визначення цілей

Реалізація регуляторного акта запровадила систему регулювання цін на основні продовольчі товари, посилила дієвість та прозорість формування роздрібних цін на продовольчі товари, перелік яких визначено постановою Кабінету Міністрів України від 25.12.96 № 1548.

Ступінь досягнення визначених цілей є високим, оскільки в зазначеному розпорядженні було досягнуто цілі прийняття акта та приведено його у відповідність до постанови Кабінету Міністрів України від 25 грудня 1996 року № 1548.

На підставі результатів періодичного відстеження результативності дії нормативно-правового акта можна зробити висновок про його результативність.

Перейти до спискуВерсiя для друку