Звіт про роботу Громадської ради при КМДА за 2011 рік

Громадська рада при КМДА обрана у складі 222 осіб на Установчих зборах представників інститутів громадянського суспільства м.Києва 3-го березня 2011 року на виконання постанови Кабінету Міністрів України № 996 від 3 листопада 2010 року «Про забезпечення участі громадськості у формуванні та реалізації державної політики».

Персональний склад Громадської ради було затверджено розпорядженням Київської міської державної адміністрації від від 15 квітня 2011 року № 564.

На першому засіданні новоствореної ради 20 квітня 2011 року було обрано керівні органи Громадської ради при КМДА: голова Громадської ради, чотири заступники голови, а також затверджено 29 постійних комісій та обрано їх голів.

На другому засіданні 19 травня 2011 року ухвалено Положення та Регламент Громадської ради, затверджено склад правління у кількості 34 особи (голова ГР та заступники голови, 29 голів постійних комісій). Також учасниками засідання взято за основу проект плану роботи ГР на 2011 рік та прийнято рішення про винесення його на обговорення (опублікування на сайті) для внесення доповнень та поправок. Відповідальність за формування планів роботи постійних комісій лягла на голів комісій.

Таким чином була створена організаційна структура, яка забезпечує в цілому функціональність Громадської ради при КМДА.

Після створення структури ГР, розподілу обов`язків у травні була підготовлена і підписана головою Київської міської державної адміністрації Олександром Павловичем Поповим та головою Громадської ради Вірою Вадимівною Сиротою Декларація про принципи взаємодії та напрямки діяльності Громадської ради та КМДА. Одним із головних її пунктів визначено необхідність налагодження системного діалогу КМДА з громадськістю міста, підвищення якості підгототовки рішень з важливих питань життєдіяльності столиці з урахуванням громадської думки, створення умов для участі громадян у виробленні й ухваленні нормативно-правових актів з питань, що потребують проведення консультацій з громадськістю.

Основним завданням підписаної декларації є налагодження дієвого зворотного зв`язку з громадськістю шляхом акумулювання звернень та пропозицій киян щодо важливих питань життєдіяльності столиці, вироблення рекомендацій Громадської ради керівництву КМДА на основі моніторингу та узагальнення звернень і пропозицій громадськості столиці.

Найбільш значимим та масштабним аспектом діяльності ГР стало обговорення Стратегії розвитку міста Києва до 2025 року. Керівництво та члени ГР взяли участь у публічному обговоренні проекту Стратегії, яке відбулося в Колонній залі КМДА 31 травня 2011 року. Після цього Стратегію розвитку міста Києва до 2025 року члени ГР обговорювали по напрямках діяльності в комісіях, проводили громадські обговорення в колективах, зустрічі з киянами тощо. Кияни внесли ряд конкретних пропозицій до розділів проекту «Стратегії розвитку Києва до 2025 року» щодо розвитку різних галузей столичного господарства, а саме: економічний розвиток, приватне підприємство та інвестиції, транспорт, інженерна інфраструктура, комунальне господарство, екологія та безпека довкілля, освіта, здоровий киянин, соцзахист та безпека, ринок праці і зайнятість, туризм тощо.

19 вересня 2011 року в Колонній залі КМДА за участю голови Київської міської державної адміністрації Олександра Попова секретаря Київської міської ради Галини Гереги, голови Громадської ради при КМДА Віри Сироти та членів ГР відбулося громадське обговорення проекту Стратегії розвитку Києва до 2025 року. Також в обговоренні взяли участь перший заступник голови КМДА Олександр Мазурчак, заступники голови КМДА Руслан Крамаренко, Олександр Пузанов, представники районів, громадських рад при райдержадміністраціях та керівники структурних підрозділів КМДА

Остаточне затвердження Стратегії відбулося в листопаді в НСК «Олімпійський» за участю широкого загалу представників інститутів громадянського суспільства, міської влади та районних державних адміністрацій, керівників промислових підприємств, установ та організацій, засобів масової інформації.

Починаючи з квітня, Громадською радою:

− проведено 3 засідання Громадської ради;

− проведено 7 засідань правління;

– підготовлено і направлено 90 звернень до органів виконавчої влади столиці.

Регулярно працює більшість постійних комісій.

Голови цих комісій за напрямками їх діяльності розробляють інвестиційні проекти; обговорюють законопроекти та важливі рішення міської влади; проводять громадський моніторинг дотримання у Києві вимог чинного законодавства і в різних сферах; направляють у державні інстанції та органи виконавчої влади відповідним чином оформлені та попередньо вивчені запити та звернення громадських організацій, колективів та окремих громадян і контролюють їх проходження та виконання; беруть участь у парламентських та загальноміських слуханнях, акціях та інших заходах, які організовують інші інститути громадянського суспільства, а в деяких з них виступають ініціаторами та організаторами.

Основні питання, що вивчалися Комісіями Громадської ради протягом року:

Узагальнення діяльності комісій з питань містобудування та архітектури Громадських рад при РДА м. Києва.

Концепція розвитку Дарницького району (презентована під час громадських слухань «Стратегія розвитку Києва до 2025 року»).

Програма реформування ОСН, у т.ч. необхідність збільшення повноважень ОСН з метою підвищення ефективності їх роботи у м. Києві.

Співпраця Комісії з питань національностей та релігій Громадської ради та Всеукраїнської профспілки працівників-мігрантів в Україні щодо сприяння забезпеченню законних прав та інтересів нац. меншин.

Внесення змін та доповнень до санітарно-екологічної програми КМДА «Відходи виробництва та споживання — у господарський обіг».

Розробка проекту «Основних положень промислової політики м. Києва на 2012-2025 роки» − спільно з фахівцями Київської Торгово-Промислової палати.

Співпраця Громадської ради з КМДА у вирішенні нагальних проблем Дитячої картинної галереї («Шоколадного будиночка»).

Спільне напрацювання із комунальними ЗМІ шляхів активізації інформатизації населення щодо забезпечення захисту моральних засад, підвищення медіакультури населення, популяризації здорового способу життя.

Підтримка рішення Київської міської ради «Про врегулювання питання реалізації алкогольних, слабоалкогольних напоїв, тютюнових виробів у місті Києві».

Проведення громадського моніторингу дотримання у м. Києві вимог чинного законодавства у сфері реклами.

Проведення громадського моніторингу особливостей функціонування наркологічних лікарень, розміщених біля навчальних закладів Києва.

Пошук шляхів активізації у навчальних закладах м. Києва розвитку життєвих навичок та формування морально-духовних якостей дітей та молоді, популяризації здорового способу життя, із залученням учнівського та студентського самоврядування.

Обговорення столичного стандарту освіти.

Участь у парламентських слуханнях «Сучасне становище суспільної моралі в Україні, проблеми і перспективи, та стан дотримання законодавства в цій сфері».

Підтримка рішення Київської міської ради «Про врегулювання питання реалізації алкогольних, слабоалкогольних напоїв, пива та тютюнових виробів в місті Києві».

Співпраця з «Всеукраїнським альянсом сприяння проведенню Чемпіонату Європи з футболу в Україні» підтримки проектів Альянсу та допомога в їх реалізації.

Співпраця з Фан-клубом «Динамо»(Київ), щодо розробки проекту «Кодексу моральної поведінки українського вболівальника».

Проведення екскурсій для дітей на стадіоні «Динамо» ім. В.Лобановського та у музей ФК «Динамо» (Київ).

Реалізація проекту «За руку з кумиром».

Проект «Стратегії розвитку транспорту та транспортної інфраструктури міста Києва до 2025 року».

«Програма вдосконалення організації дорожнього руху та його безпеки на період 2012-2014 р. в м. Києві».

Обговорення законопроекту про внесення змін до Сімейного кодексу (щодо питання позашлюбних сімей).

Підготовка матеріалів до довідника «Як отримати публічну інформацію у м. Києві

Питання практичної організації прийому громадян у приймальнях ГР та роботи зі зверненнями у ГР при КМДА.

Відкриття офісу «Соціального центру «Перспектива» на Лісовому масиві м. Києва.

Напрацювання пропозицій до проекту Порядку висвітлення роботи ГР при КМДА у комунальних засобах масової інформації.

Обговорення Меморандуму про партнерство між Кабінетом Міністрів України та Координаційною радою голів громадських рад регіонів України.

Підготовка та публікація у бюлетені Кабінету Міністрів України статті з актуальних питань діяльності ГР при ОВВ «Як нам навчити Громадську раду?».

Співпраця Комісії з охорони здоров’я Громадської ради КМДА у вирішенні нагальних проблем з Головним управлінням охорони здоров’я м.Києва.

Спільне напрацювання з Київським міським центром «Здоров’я» Головного управління охорони здоров’я м.Києва шляхів активізації інформованості населення, в першу чергу молоді, з профілактики туберкульозу, ВІЛ/СНІДу, інших інфекційних захворювань, популяризації здорового способу життя.

Запровадження у м.Києві нової системи забезпечення людей, хворих на цукровий діабет цукрознижуючими препаратами та засобами самоконтролю діабету.

Питання щодо проблеми залучення молодих інвалідів до суспільно активного життя .

Вивчення громадської думки щодо реформування і функціонування системи охорони здоров’я столиці.

Реалізація міської цільової комплексної програми КМДА «Соціальне партнерство» на 2011-2015 роки».

Проект комплексної міської цільової Програми «Київ без сиріт» на 2012-2015 роки.

Мобілізація громадської ініціативи у благоустрої м. Києва.

Розгляд та підтримка проекту рішення «Про деякі питання здійснення підприємницької діяльності в тимчасових спорудах», який виносився на розгляд сесії Київської міської ради 29.12.2012 року .

Розгляд звернення ініціативної групи ринку «Фермер» щодо проблемної ситуації, яка склалася, та формування пропозицій щодо її усунення.

Вивчення питання стихійної торгівлі біля станції метро «Героїв Дніпра» та надання пропозицій щодо заходів, які мають бути вжиті для врегулювання зазначеного питання.

Представники Громадскої ради брали участь у заходах міської влади:

Засідання Круглого столу з питань запровадження нових тарифів на житлово-комунальні послуги та послуги з утримання будинків та прибудинкових територій.

Засідання Круглого столу «Картка киянина: якій їй бути».

Семінар за участю Управління цінової політики при КМДА з представниками УЖГ щодо роз’яснення Постанови Кабміну від 01.06.2011 № 869 «Про забезпечення єдиного підходу до формування тарифів на житлово-комунальні послуги».

Засідання Круглого столу «Стан, причини та шляхи подолання «тіньових» трудових відносин».

Засідання КМТСЕР «Про стан заборгованості на КП «Київпастранс».

Засідання КМТСЕР з питання «Про організацію харчування учнів загальноосвітніх закладів комунальної власності».

Щомісячні засідання Київського міжвідомчого координаційного штабу з питань безпеки та правопорядку, який очолює Голубченко А.К.

Засідання Київського міжвідомчого координаційного штабу з питань безпеки та правопорядку, на якому розглядалися питання у сфері безпеки та правопорядку, виявлених в процесі відкриття НСК «Олімпійський», щодо підготовки тестового матчу.

Громадське обговорення у форматі круглого столу, присвячене концептуальним підходам у питанні поводження з твердими побутовими відходами в м. Києві.

Спільно з Київською міською державною адміністрацією та самостійно Комісіями Громадської ради було проведено заходи:

Загальноміська Акція «Прибери своє місто», в рамках якої відбулось прибирання підводної та прибережної зони річки Дніпро в Гідропарку.

Зустріч, присвячена існуючим проблемам у театрі та кіно з актором театру та кіно Олександром Клаунінгом.

Спільно з головними спеціалістами відділу контролю за якістю продовольчих товарів управління по захисту прав споживача в м. Києві, і представниками комісії по захисту прав споживача Громадської ради при КМДА було проведено планову перевірку в супермаркеті Екомаркет в Оболонському районі за адресою Рокосовського, 1, де виявлено ряд порушень з продажу неякісних і прострочених товарів та неправильного їх фасування. Було зроблено контрольну закупку даної продукції з подальшим описом і складанням протоколу.

Спільно з головними спеціалістами відділу контролю за якістю продовольчих товарів управління по захисту прав споживачів в м. Києві і представниками комісії по захисту прав споживачів Громадської ради при КМДА було розглянуто скаргу щодо продажу неякісного цукру в магазині ФОП Грінченко з виїздом до даного магазину. При огляді партії цукру, на який було подано скаргу, було виявлено суттєві недоліки: відсутність інформації про виробника, дату виготовлення і фасувальника даної продукції, а також неприємний запах. По даному факту було складено акт з приписом про повернення коштів позивачу і повернення всієї партії цукру даного постачальнику.

Семінар «Координація діяльності органів самоорганізації населення з Громадською радою при КМДА».

Круглий стіл «Влада та громада: формуємо імідж Києва разом».

Круглий стіл «Вплив засобів масової інформації на дітей та підлітків: стан та перспективи».

Акція Комісії з питань курортів та туризму по приведенню в належний вигляд Лінії оборони міста Києва для подальшого прокладення туристичних маршрутів.

Заходи по виявленню продажу алкогольних та слабоалкогольних напоїв біля навчальних закладів, а саме шкіл м. Києва та в інших заборонених місцях.

Представники Постійної комісії з питань транспорту та зв’язку ГР при КМДА, спільно з представниками ВГО «Українське таксі», Київської професійної спілки таксистів, ПП «Плай» (Служба «Еліт-таксі»), ПП «Аспект-Транссервіс» проаналізували ринок таксомоторних перевезень в м. Києві та розробили низку заходів щодо приведення роботи таксомоторного транспорту столиці у відповідність до європейських стандартів. Підсумковий документ затверджений на засіданні Постійної комісії та переданий на розгляд Голови КМДА О. Попова.

Акція «Спортивне містечко» в Деснянському районі міста Києва 13 вересня 2011 року.

Відвідування Дитячого будинку «Віночок» у місті Яготин 19 грудня 2011 року та започаткування проекту «Чемпіонат Євро-2012 назустріч дітям-сиротам» з підтримки ГУ з питань підготовки та проведення чемпіонату Євро-2012.

Зустріч з представником Федерації футболу м. Києва 26 грудня 2011 року, під час якої був розроблений план спільної співпраці з Комісією з питань підготовки та проведення чемпіонату Євро-2012 Громадської ради при КМДА.

10. Круглий стіл, присвячений Всесвітньому Дню психічного здоров’я.

11. Міський захід, присвячений 50-річчю патронажної служби Червоного Хреста України з участю представників влади, управлінь та закладів охорони здоров’я та соціального захисту, депутатів Київради, інших громадських організацій.

12. Загальноміський захід, присвячений Всесвітньому Дню діабету – 11 листопада 2011 року.

13. Міська інформаційно-профілактична акція на базі аптек КП «Фармація» щодо раннього виявлення діабету у населення – 14-19 листопада 2011 року.

14. Відкриття у м.Києві шести шкіл медико-соціальної адаптації хворих на цукровий дібет.

15. Загальноміський захід, присвячений Всесвітньому Дню боротьби з ВІЛ/СНІДом «Свічкова хода – 2011».

За підсумком вищевказаної діяльності, до структурних підрозділів Київської міської державної адміністрації було направлено звернення:

− до голови КМДА Попова О.П. з наступними пропозиціями: виготовити нормативні документи щодо земельного відведення з уточненням меж прибудинкової території; врахувати при формуванні бюджету міста на 2012 рік дотації по заробітній платі двірників, яка є складовою тарифу на утримання прибудинкової території; обладнати всі будинки комунальної власності лічильниками теплової енергії, холодної та гарячої води; запровадити економічні механізми для суб'єктів природних монополій щодо надання переваги в реалізації теплової енергії, послуг з постачання холодної та гарячої води по приладах обліку, а не по нормативах.

− до голови КМДА Попова О.П. щодо розгляду Програми «Київ без сиріт» на 2012-2015 роки та підтримки її реалізації територіальною громадою м. Києва.

− до ГУ внутрішньої політики та зв’язків з громадськістю − про створення при Київській міській державній адміністрації Громадської колегії з питань захисту суспільної моралі.

− до ГУ з питань захисту прав споживачів − про посилення контролю за дотриманням у зовнішній рекламі Києва етичних норм та чинного законодавства у сфері суспільної моралі.

− до ГУ контролю за благоустроєм − про спільне з громадськістю доопрацювання питання створення інституту громадських інспекторів.

− до ГУ освіти і науки − про залучення громадськості для розробки програм та заходів з формування культури бережного відношення до навколишнього середовища; про необхідність проведення опитування школярів з метою визначення рівня негативного впливу ЗМІ на психіку дітей та молодь; про спільну організацію проведення протягом І-го кварталу 2012 року у школах м. Києва тематично-виховної години на тему: «Чи може мені зашкодити жорстокість інших людей?».

− до ГУ з питань підготовки та проведення фінальної частини чемпіонату з футболу Євро-2012 − про сприяння ініціативам громадськості щодо формування позитивного іміджу міста Києва.

− до управління преси та інформації − про спільне з Громадською радою та столичними комунальними ЗМІ опрацювання можливості запровадження щотижневих телерадіопрограм та рубрик у газетах «Моральний вчинок».

− до Головного управління охорони здоров»я м.Києва щодо проведення спільного круглого столу з питань реформування галузі охорони здоров»я та її первинної ланки медико-санітарної допомоги.

− до Головного управління освіти та науки КМДА щодо участі фахівців-медиків Червоного Хреста м.Києва в підготовці та навчанні волонтерів навичкам надання першої медичної допомоги в рамках підготовки та проведення в м.Києві фінальної частини чемпіонату з футболу «Євро-2012».

− до Міністра соціальної політики України Тігіпка С.Л. від Комісії з питань національностей та релігій Громадської ради при КМДА щодо спрощення процедури оперативної легалізації трудових мігрантів, які прибули в Україну з сусідніх держав.

Крім структурних підрозділів Київської міської державної адміністрації, Комісіями Громадської були залучені до вивчення актуальних питань життєдіяльності представники громадськості столиці:

музичного театру «Мала опера»,

Національної оперети,

молоді актори недержавних театрів,

єврейського театру на Подолі,

Спілки художників України,

Публічної бібліотеки ім. Лесі Українки,

Національної медичної бібліотеки,

Дитячої картинної галереї «Шоколадний Будиночок»,

Національної експертної Комісії з питань захисту суспільної моралі,

Національного Інституту стратегічних досліджень при Президентові України,

штабу ГУ МВС України у м. Києві,

кримінальної міліції у справах дітей ГУ МВС України у м. Києві,

Інституту соціальної і політичної психології НАПН України,

Інституту післядипломної педагогічної освіти Київського університету імені Бориса Грінченка,

Міжнародного Інституту Глибинної Психології,

Інституту урології НАМН України,

Всеукраїнської Асоціації сексологів та андрологів України,

Інституту психології ім. Г.Костюка НАПН України,

програми «Онляндія – безпека дітей в Інтернеті».

Діяльність постійних комісій Громадської ради поширюється практично на всі сфери життєдіяльності міста, які так чи інакше зачіпають інтереси киян. Значних зусиль потребує робота зі зверненнями громадян, які почали надходити з самого початку заснування ГР. Так, профільні комісії розглянули зверення:

Комісія з питань регуляторної політики та підприємництва (голова Андрій Єрмак) сприяла вирішенню питання незаконного закриття оптового овочевого ринку «Фермер».

Комісія з питань правового забезпечення правової експертизи, сприяння у боротьбі з корупцією, взаємодії з судами, правоохоронними органами та органами юстиції (голова – Руслан Бортнік) допомогла Товариству Червоного Хреста залишити за собою право власності на адмінбудинок.

Скаргу мешканців центральної частини міста, які обурювались закриттям амбулаторії сімейної медицини по вул.Трьохсвятительській, 7, розглянули в комісії з питань охорони здоров»я (голова Ніна Гусєва).

Проблеми мешканці Бортничів, які просили заборонити продаж алкогольних напоїв уночі, та мешканців вул.Курчатова з подібною проблемою – комісія з питань захисту прав споживачів (голова Олександр Зінченко).

Багато мешканців Києва висловлювали невдоволення закриттям бюветів. Це питання було взято під особливий контроль Громадської ради при КМДА. За розпорядженням голови КМДА вже в цьому році кияни зможуть споживати екологічно та генетично чисту воду з 150 бюветів. У місті розроблена комплексна програма «Питна вода» на 2012-2020 роки, якою передбачено реконструкцію діючих та будівництво нових бюветних комплексів.

Громадська рада зайняла позицію сполучної ланки між киянами і керівництвом КМДА. Впродовж року ми сприяли налагодженню системного діалогу КМДА з громадськістю міста, допомагали в підготовці рішень з важливих питань життєдіяльності столиці з урахуванням громадської думки чи ініційованих самими киянами, організовували та проводили регулярні зустрічі та консультації представників влади з громадськістю. Було опрацьовано та запроваджено механізм взаємодії керівництва Громадської ради і голови КМДА. До того ж ми не обмежувалися опрацюванням та поданням звернень та пропозицій громадськості керівництву міста, а здійснювали контроль за їх розглядом та виконанням.

Але в процесі роботи виявилися й деякі недоліки. Слід зауважити, що протягом звітного періоду практично не проводилися громадські експертизи та громадські антикорупційні експертизи проектів нормативно-правових актів КМДА. Не було з боку міської влади запропоновано механізм розгляду таких документів у постійних комісіях Громадської ради, що негативно позначилося на самому процесі проведення консультацій зі столичною громадськістю. Також недостатньо використовувалися на практиці різноманітні публічні форми проведення консультацій з громадськістю.

За час діяльності ми переконалися, що виконання на практиці багатьох положень постанови КМУ № 996 є проблематичним. Болісно вирішується питання матеріально-технічного забезпечення діяльності громадських рад, яке відповідно до постанови КМУ № 996 покладено на місцеві бюджети. Їх же наповнюють наші податки. І тому платники податків не розуміють, навіщо утримувати ще одну структуру за рахунок бюджету.

Від громадських рад України надходить багато нарікань на недосконалість самої постанови. Є інформація, що готуються зміни до неї, а також нові регламентні документи з цього питання в Адміністрації Президента України.

Бажає кращого і взаємодія Громадської ради при КМДА та столичної влади. За такий короткий термін, не маючи досвіду, ми на практиці побачили, які механізми сприяють і допомагають у роботі, а які є недосконалими і їх треба доопрацювати.

Та попри всі недоліки Громадська рада має значний потенціал, який на практиці побачила міська адміністрація, кияни і ми з вами. Перед нами стоять важливі завдання щодо подальшої розробки механізмів та процедур для повноцінної участі громадськості в процесі прийняття рішень міською владою.

Перейти до спискуВерсiя для друку