Зростає стурбованість громадськості за стан дитячого телерадіомовлення

Голова Комісії з освіти і науки Марина Бурмака взяла участь у роботі круглого столу із питань дитячого телерадіомовлення та захисту дітей від впливу негативної інформації, що відбувся 22-го грудня.

Цей захід був спільно організований Національною радою України з питань телебачення і радіомовлення, Громадською радою при Національній раді та МГО «Інтерньюз-Україна».

Метою круглого столу було визначено аналіз стану дитячого телерадіомовлення за минулий рік, окреслення шляхів вирішення питань щодо захисту дітей від негативного впливу інформації та визначення завдань на рік 2012-й.

За словами Голови Національної ради В. Манжосова, тематичні моніторинги програмного наповнення вітчизняних телерадіокомпаній часто засвідчують формальне виконання умов ліцензій, якість дитячих програм і час мовлення також потребують корегування. Тож позитивні практики захисту дітей, що давно існують у світі, мають запрацювати і в Україні.

У своєму вітальному слові до учасників Уповноважений Президента України з прав дитини Юрій Павленко висловив велике занепокоєння тим фактом, що сучасні діти постійно перебувають під деструктивним впливом інформаційних потоків через телебачення, яке висвітлює переважно трагічні події, негативну поведінку людей, тим самим пропагує вседозволеність та безкарність. Зрозуміло, що телевізійні програми і фільми не завжди дають точні враження про те, яким є життя насправді. У результаті, формують у дітей хибні уявлення та переконання.

Питання, які обговорювалися на круглому столі, викликали чимало дискусій серед учасників – медіа-експертів, представників телеканалів, психологів, юристів та інших фахівців.

Як зазначила Марина Бурмака, стала динаміка до зникнення з телерадіопростору дитячого мовлення та засилля низькопробного інформаційного продукту (як вітчизняного, так і зарубіжного виробництва) вимагають скоординованості та консолідації зусиль влади і громадськості у пошуку дієвих шляхів захисту дітей від негативного впливу ЗМІ. Тільки спільна наполеглива діяльність у цьому напрямку може спонукати комерційні ЗМІ ставити на перше місце виховання дітей, а не приватні корпоративні інтереси.

Родзинкою заходу стали виступи директора Конотопської дитячої телерадіоорганізації «Кон-такт» Сумської обл. Аліни Іващенко та голови правління Дитячого телевізійного агентства з Хмельницька Олени Белкот. Усі присутні відмітили високий фаховий рівень передач, створених дітьми, їх змістовність та виховне значення.

За підсумками роботи ухвалено резолюцію круглого столу:

1. Сформувати Міжвідомчу робочу групу щодо створення національної системи позначок для захисту дітей від негативного телевізійного змісту.

2. Національній раді − призначити перевірки телерадіоорганізацій на основі результатів тих моніторингів, які були оприлюдненні під час круглого столу, із застосуванням відповідних санкцій до порушників.

Перейти до спискуВерсiя для друку