Інформація Головного управління охорони здоров`я КМДА

В своїй діяльності постійно керується чинним законодавством України, зокрема: Законами України «Про засади внутрішньої і зовнішньої політики», «Про доступ до публічної інформації», «Про інформацію» та ін., якими визначено, зокрема, засади внутрішньої політики України у сферах розбудови державності, формування інститутів громадянського суспільства, порядок забезпечення права кожного на доступ до інформації суб’єктів владних повноважень, державні гарантії щодо надання безоплатної допомоги.

Консультативна робота Головного управління охорони здоров'я з громадськістю спрямована на обговорення актуальних питань реалізації державної політики та проектів нормативно-правових актів, які стосуються прав та інтересів широких верств населення, та визначені Порядком проведення консультацій з громадськістю з питань формування та реалізації державної політики, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 03.11.2010 № 996 «Про забезпечення участі громадськості у формуванні та реалізації державної політики» та реалізується шляхом залучення до цього процесу засобів масової інформації, інституцій громадянського суспільства, можливостей мережі Інтернет, на офіційних сайтах Київської міської державної адміністрації та Головного управління охорони здоров’я.

На офіційному Веб-сайті Головного управління охорони здоров'я (www.health.kiev.ua) та Веб-порталі Київської міської влади для населення міста розміщується та постійно поповнюється інформація щодо діяльності Головного управління охорони здоров'я та закладів охорони здоров`я, зокрема ходу реформування системи охорони здоров’я, окремих показників здоров`я та медичної допомоги населенню м. Києва за поточний та минулий рік, видатних дат та значних подій не тільки в медичній сфері, а і в житті столиці, організації та проведення масових оздоровчих заходів тощо.

Всі зусилля Головного управління охорони здоров`я спрямовані на підвищення рівня взаємодовіри та взаємодії у супільстві, забезпечення сприятливих умов для створення та функціонування інститутів громадянського суспільства, їх участі у прийнятті та реалізації управлінських рішень, сприянні благодійній діяльності, розвитку волонтерського руху тощо.

Даний напрямок роботи має особливо велике значення саме сьогодні, коли в місті здійснюється реформа системи охорони здоров'я відповідно до Закону України «Про порядок проведення реформування системи охорони здоров`я у Вінницькій, Дніпропетровській, Донецькій областях та місті Києві».

Протягом поточного періоду у Головному управлінні охорони здоров'я вжито заходів щодо інформаційної підтримки реформування охорони здоров`я в м. Києві, а саме: оновлено комунікаційний план супроводу експерименту з реформування та внесено зміни до Плану заходів інформаційного супроводу реформування охорони здоров'я м. Києва на 2012 рік з медіа-плануванням в частині розміщення інформації про досягнуті практичні результати в наданні первинної та екстреної медичної допомоги в комунальних засобах масової інформації, газеті «Здоров’я киян», на Веб-порталі Київської міської влади та на Веб-сайті Головного управління охорони здоров'я.

У Головному управлінні охорони здоров'я працює телефонна «гаряча лінія» (тел. 278-41-91), куди громадяни цілодобово можуть звертатися для роз'яснення мети та механізмів реалізації реформ як в Україні, так і у місті Києві зокрема, та для вирішення особистих питань стосовно медичного забезпечення. Звернення громадян ретельно опрацьовуються фахівцями Головного управління охорони здоров’я, а заявники отримують вичерпні роз’яснення та відповіді на порушені питання.

В колах медичної спільноти Києва обговорюється Закон України «Про порядок проведення реформування системи охорони здоров’я у Вінницькій, Дніпропетровській, Донецькій областях та м. Києві», проводиться обговорення етапів реформування системи охорони здоров’я та вивчається досвід проведення реформування в пілотних Дарницькому та Дніпровському районах столиці. Результатом проведених зустрічей стало делегування 24.04.2012 року представників лікувальних установ до Київської міської державної адміністрації для спільного вирішення нагальних питань, пов’язаних із реалізацією реформи та розробки столичного стандарту здоров’я. Основними темами обговорення під час зустрічі делегатів з головою Київської міської державної адміністрації О.Поповим стали питання розробки ефективних шляхів реалізації медичної реформи та впровадження столичного стандарту охорони здоров’я. Представники медичної галузі Києва звернулися до голови Київської міської державної адміністрації з пропозиціями щодо подальшої роботи за даним напрямком. Було запропоновано провести з’їзд за участю лікарів та представників Київської міської влади для визначення основного документу – хартії «столичного стандарту здоров’я», за яким буде реалізовуватись медична реформа у столиці.

Актуальні питання щодо подальшого реформування системи охорони здоров`я в місті Києві, зокрема ефективного менеджменту проведення медичної реформи в столиці, було обговорено 21 червня 2012 року у Дарницькому районі під час розширеного засідання Комітету з економічних реформ виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) з порядком денним: «Про хід реформування системи медичного обслуговування».

У засіданні брали участь голова Київської міської державної адміністрації О.Попов; члени Комітету з економічних реформ Київської міської державної адміністрації; представники Міністерства охорони здоров’я України; представники Ради Київської міської профспілки працівників охорони здоров`я; голови, заступники голів та начальники управлінь охорони здоров`я районних в місті Києві державних адміністрацій; керівники закладів охорони здоров`я міста Києва та представники засобів масової інформації.

За результатами проведеного засідання було затверджено головою Київської міської державної адміністрації О.Поповим Протокольне рішення № 4, яким визначено відповідальних виконавців та терміни виконання напрацьованих під час засідання завдань.

З початку впровадження вказаного вище Закону України започатковано проведення низки засідань «круглих столів» із залученням медичних працівників, представників засобів масової інформації, громадських організацій, мешканців столиці щодо суті, форм та мети реформування системи охорони здоров’я в м. Києві. Так, за звітний період за ініціативи Головного управління охорони здоров'я були проведені засідання «круглого столу» із залученням представників засобів масової інформації в Українському національному інформаційному агентстві «Укрінформ», під час яких обговорювались зазначені вище питання.

Під час засідань «круглих столів» велика увага була приділена профілактиці та лікуванню онко- та інфекційних захворювань; алко- та наркозалежності, суіцидальної поведінки у дітей та підлітків тощо.

У березні місяці 2012 року відбулась міжнародна зустріч за участю Головного управління охорони здоров'я, спрямована на вироблення політики і стратегії кризових комунікацій з надання та використання епідеміологічних даних.

За ініціативи Міністерства охорони здоров'я України та за участю Головного управління охорони здоров'я було проведено серію засідань «круглих столів» з питань кризових комунікацій під час співпраці із засобами масової інформації щодо профілактики та лікування інфекційної захворюваності.

Крім того, Головним управлінням охорони здоров'я проводиться постійна інформаційна робота з населенням щодо обговорення важливих питань державної політики, проектів нормативно-правових актів, які стосуються прав та інтересів громадян, реформування системи охорони здоров`я на місцевому рівні та окремих її галузей зокрема.

Так, на Веб-сайті Головного управління охорони здоров'я були оприлюднені для широкого обговорення проекти Концепцій реорганізації лабораторної та протитуберкульозної служб м. Києва.

На сьогодні фахівцями Головного управління охорони здоров`я здійснюється робота з опрацювання пропозицій до проекту Концепції реорганізації та реструктуризації протитуберкульозної служби м. Києва.

Головне управління охорони здоров’я продовжує практику запрошення представників інституцій громадянського суспільства для участі у нарадах у начальника та засіданнях колегій Головного управління охорони здоров’я. Слід зазначити, що голова Ради Київської міської профспілки працівників охорони здоров’я Л.Канаровська та голова Київського міського комітету Товариства Червоного Хреста України Н.Гусєва входять до персонального складу Колегії Головне управління охорони здоров`я виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації), затвердженого розпорядженням виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) від 11.03.2011 № 356 «Про створення колегії Головного управління охорони здоров`я виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації».

З метою спрямування та удосконалення колективно-договірного регулювання соціально-трудових відносин, розвитку соціального партнерства, реалізації конституційних прав і гарантій працівників та роботодавців галузі охорони здоров`я та досягнення злагоди у суспільстві між Головним управлінням охорони здоров`я та Київською міською профспілкою працівників охорони здоров`я у 2010 році було укладено Галузеву Угоду на 2010-2012 роки. Стан виконання зазначеного вище документу висвітлюється у засобах масової інформації.

Силами та засобами Головного управління охорони здоров`я (служби швидкої медичної допомоги, медицини катастроф та лікувально-профілактичними закладами, задіяними у проведенні чемпіонату з футболу ЄВРО-2012) здійснювалась робота щодо медичного забезпечення проведення чемпіонату з футболу ЄВРО-2012. Зазначена інформація в оперативному режимі висвітлювалась на Веб-сайті Головного управління охорони здоров'я.

Засобам масової інформації постійно надаються прес-релізи до Всесвітніх, Міжнародних оздоровчих днів, які, крім змістовної частини, містять корисну інформацію про роботу гарячих телефонних ліній, шкіл здоров’я, кабінетів довіри, клінік, дружніх до молоді тощо.

Завдяки повідомленням через муніципальні засоби масової інформації, веб-сайти Київського міського центру здоров’я (zdorov.com.ua), Головного управління охорони здоров’я (health.kiev.ua), офіційний веб-портал Київської міської влади (kmv.gov.ua) забезпечена належна соціальна реклама зазначених вище заходів з інформуванням населення щодо місця та часу проведення заходів та висвітленням у засобах масової інформації про їх результати.

Так, з метою привернення уваги суспільства щодо проблем раків шкіри було проведено дві Прес-конференції в агентстві Українське Незалежне Інформаційне Агенство Новин (УНІАН); підготовлено Прес-реліз із зазначених питань; здійснено виступи по телебаченню в програмах телекомпаній «Київ», студії «Громадська приймальня», «36,6»; підготовлено інформацію для газетних видань «Вечірній Київ» та «Здоров`я киян».

Перейти до спискуВерсiя для друку