07 жовтня відбувся масштабний захід «Царська риба повертається у столичні води Дніпра»

В рамках Програми «За відновлення Київських водойм» 07.10.2016 в центрі Києва на набережній Гідропарку відбулося яскравий, масштабний захід з зариблення Дніпра.

Три роки поспіль через складну економічну ситуацію бюджетне фінансування зариблення вітчизняних водойм мінімальне. І тому для столичної акваторії дуже важлива допомога з боку позабюджетних і громадських організацій.

- Дніпро втратив власну течію - його перегородили дамбами, перетворивши в каскад водосховищ. Що тільки не потрапляє в його води разом з виробничими і побутовими стоками. По малих річках в водосховища стікає хімія, що дощами змивається з полів. Вода в водоймищах мінералізована понад усякі норми. Плюс до цього річка втратила власну течію і не в змозі змити все, що в неї потрапляє - вода в ній малопроточна, ці всі фактори сприяють розростанню водної рослинності. Сотні гектар столичної акваторії сьогодні покриті рослинністю - розповів голова Асоціації рибалок України, член Громадської ради при КМДА Олександр Чистяков. - Риб'ячі зграї дрібніють прямо на очах. Там, де раніше були природні нерестовища, сьогодні суцільний килим з водного горіха. У його заростях немає життя, так як він, в прямому сенсі, «випиває» весь розчинений у воді кисень. Для того щоб допомогти у відновленні популяції аборигенних видів риби, їм необхідно створити умови для самовідновлення. А де нереститися плотві, лящеві і щуку, якщо замість звичних нерестовищ суцільна рослинність?

За рекомендацією вчених-іхтіологів для природної біологічної меліорації 07 жовтня 2016 року в столичні води Дніпра було випущено більше 4 тонн молоді рослиноїдних видів риби (товстолоб, білий амур, короп).

- Ці риби, поїдаючи зайву водну рослинність, розчистять природні нерестовища, а також очистять воду, яку споживає Київ, - каже Олександр Чістяков. - Хоч це лише частина від рекомендованого вченими кількості щорічного зариблення рослиноїдних видів риби, але все одно початок покладено. Сьогодні Свято у Дніпра! І зробили його самі рибалки любителі, небайдужі кияни та природоохоронні громадські організації.

- Не забувайте, що на річках побудовано 1100 водосховищ. Дамби призводять до зникнення природних течій і накопичення в водах отруйних речовин. Оспіваний класиками Дніпро перестав бути могутнім – кажуть в громадській організації «Еко громада» - В 2015 році у водойми країни було скинуто близько 2 млрд. кубічний метрів стоків. З них одна третина – це неочищені або недостатньо очищені води. Тому ми і говоримо про серйозні загрози для водних ресурсів. І якщо їх не почати вирішувати, то незабаром про питну воду з наших річок можна буде забути.

ДОВІДКА Згідно із законодавством, за забруднення водойми загрожує штраф в розмірі до 136 грн, що ніяким чином не відлякує порушників. Штраф набагато менше, ніж оформлення всіх дозволів, будівництво очисних споруд тощо.

- Без істотного підвищення розмірів штрафів за порушення природоохоронного законодавства ситуацію не змінити і не врятувати навколишнє середовище - вважає голова Державної екологічної інспекції Андрій Заїка. - Штрафи, які сьогодні застосовуються, сміховинні і не зупиняють недобросовісний бізнес від забруднення наших водойм. Підприємствам простіше заплатити мізерний штраф, ніж будувати дорогі очисні споруди. Ми зараз розробляємо законопроект, посилюючи відповідальність і збільшуючи в рази штрафи за отруєння водойм. Сподіваємося, що це зможе, якщо не повністю, то істотно зупинити той вал порушень, який спостерігається сьогодні.

Але основною подією, якої так довго чекали кияни – випуск 1000 штук молоді стерляді (царської риби).

- Стерлядь – аборигенна риба Дніпра. У 30 роки її можна було зловити на вудку сидячи на Київській набережній. Стерлядь для багатьох рибалок є символом відродження Дніпра. Вони вірять: якщо повернеться в його води ця царська риба, значить, буде жити «широкий і могутній» оспіваний класиками Дніпро - сказав заступник голови державного Агентства рибного господарства України Андрій Кравченко.

У заході взяли участь діти-переселенці, учні 5-ї Київської школи, що знаходиться під патронатом Соціального Центру Української православної церкви Київського патріархату та особисто Святійшого Патріарха Філарета. Ці діти з нелегкою долею, які зіткнулися в свої юні роки з болем, загадавши своє потаємне бажання, змогли випустити «золоту рибку» в столичні води.

Під час зариблення, Національний еколого-натуралістичний Центр Міністерства освіти України провів реабілітаційний Зелений урок. У захоплюючій, ігровій формі викладачі Центру розповіли дітям про красу вітчизняної природи та мешканців наших річок. Його керівник Тамара Радченко зазначила, що нічого немає сильніше, ніж лікувальна сила природи. Дивлячись на дітей, які відтавали на очах, їх особи розцвітали, можна було в цьому переконатися. Тож, на набережній столичного Гідропарку лунав дитячий захоплений сміх.

У заході взяли участь: Агентство рибного господарства України, Новий Рибний Патруль, Державна екологічна інспекція України, КП «Плесо», Національний еколого-натуралістичний Центр Міністерства освіти України, Соціальний Центр Української православної церкви Київського патріархату, Національна Екологічна Рада України, Асоціація рибалок України, мережа магазинів «ВоблерОК», ГО «Еко громада», столичний рибальський ринок «Рибалка» (Бухара), рибальський Центр «Білі Камені», ТОВ «Фортуна ХХI», Громадська Рада при КМДА.

- Сьогодні, м'яко кажучи, не дуже благополучна ситуація з Дніпром. Можна до безкінечності обговорювати проблеми сидячи на кухні, але це нічого не змінить. А можна почати діяти. Пора зрозуміти, що це наша річка і нам її рятувати. Час вимагає, щоб кожен рибалка став відповідальним громадянином на своєму водоймищі. Нам всім разом потрібно взяти участь у порятунку нашої річки! - сказав директор ринку «Рибалка» Іван Крупський.

Цей захід з зариблення пройшов з ініціативи та за кошти громадськості. Мережа магазинів риболовних «ВоблерОК» і адміністрації легендарного столичного рибальського ринку «Рибалка» («Бухара») виділили кошти на закупівлю молоді рослиноїдних видів риби. Рибальський центр «Білі Камені» надав спеціалізовані машини для перевезення риби з черкаського рибоводного господарства. Асоціація рибалок України надала для зариблення столичної акваторії молодь стерляді вирощену на київському підприємстві «Фортуна ХХI».

Під час заходу була озвучена ініціатива громадської участі у відновленні наших водойм: - Асоціація рибалок України виступає з всеукраїнської ініціативою: пропонуючи, до всіх цінників рибальських товарів прикріпити червону етикетку з написом «+ 5%». Це означає, що всі кошти зібрані таким чином будуть направлятися на зариблення наших водойм. Рибалка не тільки повинен брати у природи, а й зобов'язаний рівноцінно давати їй. Для цих цілей потрібно створити спеціальний рибальський Фонд, який і буде протягом року акумулювати надходять на нього кошти.

Все буде прозоро, кожен зайшовши на сайт, зможе побачити щоденний рух цих коштів. Про введення такої ініціативи ведуться переговори зі столичними рибальськими магазинами. Дуже сподіваємося, що нашу ініціативу підхоплять у всіх регіонах країни - говорить Олександр Чистяков.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Перейти до спискуВерсiя для друку