Проект рішення Київської міської ради «Про затвердження Порядку видачі дозволів на порушення об’єктів благоустрою або відмови в їх видачі, переоформлення, видачі дублікатів, анулювання дозволів у місті Києві»

Повідомлення про оприлюднення

Відповідно до ст.ст. 9, 13 Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності» та з метою одержання зауважень і пропозицій від фізичних та юридичних осіб, їх об’єднань, Департамент міського благоустрою та збереження природного середовища виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) повідомляє про оприлюднення проекту регуляторного акта – рішення Київської міської ради «Про затвердження Порядку видачі дозволів на порушення об’єктів благоустрою або відмови в їх видачі, переоформлення, видачі дублікатів, анулювання дозволів у місті Києві».

Головний розробник проекту: Департамент міського благоустрою та збереження природного середовища виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації).

Проект рішення розміщений в мережі Інтернет на офіційному Інтернет-порталі Київської міської державної адміністрації www.kievcity.gov.ua у розділі регуляторна діяльність.

Метою прийняття рішення є регулювання механізму одержання дозволів на порушення об’єктів благоустрою, або відмови в їх видачі, переоформлення, видачі дублікатів, анулювання дозволів у місті Києві.

Зауваження та пропозиції до проекту рішення від фізичних та юридичних осіб, їх об’єднань прийматимуться Департаментом міського благоустрою та збереження природного середовища виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) протягом одного місяця з дня оприлюднення у письмовому або в електронному вигляді за адресами:

  • поштова адреса: 03680, Київ, вул. Дегтярівська, 31, корпус 2, Департамент міського благоустрою та збереження природного середовища виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації);
  • e-mail: [email protected] 

 

Проект

Відповідно до частини третьої статті 26-1 Закону України «Про благоустрій населених пунктів», постанови Кабінету Міністрів України від 30 жовтня 2013 року № 870 «Про затвердження Типового порядку видачі дозволів на порушення об’єктів благоустрою або відмови в їх видачі, переоформлення, видачі дублікатів, анулювання дозволів», з метою встановлення процедури видачі дозволів на порушення об’єктів благоустрою або відмови в їх видачі, переоформлення, видачі дублікатів, анулювання дозволів у місті Києві Київська міська рада

ВИРІШИЛА:

1. Затвердити Порядок видачі дозволів на порушення об’єктів благоустрою або відмови в їх видачі, переоформлення, видачі дублікатів, анулювання дозволів у місті Києві, що додається.

2. Офіційно оприлюднити це рішення в газеті Київської міської ради «Хрещатик».

3. Контроль за виконанням цього рішення покласти на постійну комісію Київради з питань житлово-комунального господарства та паливно-енергетичного комплексу.

Київський міський голова                                  В. Кличко

*****

Затверджено
рішення Київської міської ради
_________________№___________

ПОРЯДОК
видачі дозволів на порушення об’єктів благоустрою або відмови в їх видачі, переоформлення, видачі дублікатів, анулювання дозволів у місті Києві

1. Цей Порядок встановлює процедуру видачі дозволів на порушення об’єктів благоустрою (далі - дозвіл) або відмови в їх видачі, переоформлення, видачі дублікатів, анулювання дозволів у місті Києві.

2. Дія цього Порядку поширюється на юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців, що здійснюють порушення об’єктів благоустрою, пов’язане з проведенням земляних та/або ремонтних робіт.

3. Дозвіл не вимагається, якщо земляні та/або ремонтні роботи проводяться:

особами, які мають документ, що посвідчує право власності або право користування земельною ділянкою, у тому числі право земельного сервітуту;

у рамках підготовчих або будівельних робіт, право на проведення яких оформлене в установленому законодавством порядку.

4. Дозвіл видається Департаментом міського благоустрою та збереження природного середовища виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) на підставі письмової заяви та доданих до неї документів, що подається відповідною юридичною особою чи фізичною особою - підприємцем (або їх уповноваженим представником) до Департаменту (Центру) надання адміністративних послуг апарату виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації), за формою згідно з додатком 1.

4.1. Для отримання дозволу подається до Департаменту (Центру) надання адміністративних послуг виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) заява юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців, що здійснюють порушення об’єктів благоустрою, пов’язане з проведенням земляних та/або ремонтних робіт.

4.2. Для переоформлення, анулювання або видачі дубліката дозволу подаються до Департаменту (Центру) надання адміністративних послуг виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) заява та дозвіл або його дублікат (крім випадку видачі дубліката у зв’язку з втратою). Зазначений перелік документів є вичерпним.

4.3. Не переоформлений в установлений строк дозвіл є недійсним.

4.4. Під час переоформлення дозволу проведення робіт не зупиняється.

4.5. Строк дії дубліката дозволу не може перевищувати строку дії, зазначеного у втраченому або пошкодженому дозволі.

4.6. При наявності вищезазначених обставин рішення про анулювання дії дозволу приймається лише після:

відновлення об’єкта благоустрою або внесення виконавцем робіт або їх замовником на рахунок власника (балансоутримувача) об’єкта коштів необхідних для такого відновлення (вказана умова не поширюється на випадки, коли виконавець не приступив до виконання робіт);

прийняття уповноваженим представником власника об’єктів благоустрою переданого об’єкта благоустрою (його частини) від виконавця робіт (замовника) та складання відповідного акту.

5. Видача дозволу, його переоформлення, видача дубліката та анулювання дозволу здійснюються на безоплатній основі. Форма дозволу наведена у додатку 2.

6. Дозвіл видається на проведення робіт, перелік яких наведено у додатку 3 до даного Порядку.

Строк дії дозволу визначається з урахуванням умов проведення робіт і не може перевищувати один рік.

Виконання робіт по закінченню терміну вказаного в дозволі (без продовження дозволу) – заборонено. Роботи вважаються самовільними і негайно припиняються. Порушник несе відповідальність згідно чинного законодавства.

7. Дозвіл видається протягом 10 робочих днів з дня реєстрації заяви.

8. Департамент міського благоустрою та збереження природного середовища виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) веде реєстр дозволів.

9. Відмова у видачі дозволу видається заявнику в письмовій формі з відповідним обґрунтуванням у строк, передбачений для видачі дозволу.

Підставою для відмови у видачі дозволу є невідповідність поданих документів вимогам законодавства. Відмову у видачі дозволу може бути оскаржено в установленому порядку.

10. У разі коли у строк, установлений пунктом 7 цього Порядку, не видано дозвіл або відмову в його видачі, право проведення на об’єкті благоустрою робіт виникає на десятий робочий день з дня закінчення зазначеного строку та вважається, що дозвіл видано.

11.Роботи з усунення наслідків аварій на об'єктах благоустрою розпочинаються негайно з обов'язковим подальшим оформленням дозволу в порядку, визначеному законодавством протягом однієї доби.

12. Проведення земляних та/або ремонтних робіт без одержання дозволу вважається самовільним і тягне за собою відповідальність згідно чинного законодавства України, крім випадку зазначеному у пункті 11 Порядку.

13. Підставою для переоформлення дозволу є передача права проведення на об’єктах благоустрою робіт іншій особі або зміна найменування юридичної особи чи прізвища, ім’я, по батькові фізичної особи - підприємця та/або їх місцезнаходження.

Переоформлення дозволу здійснюється за процедурою, передбаченою частиною восьмою статті 4-1 Закону України «Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності».

Не переоформлений в установлений строк дозвіл є недійсним.

Під час переоформлення дозволу проведення робіт не зупиняється.

14. Підставою для видачі дубліката дозволу є втрата або пошкодження дозволу. Дублікат дозволу видається за процедурою, встановленою частиною дев’ятою статті 4-1 Закону України «Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності».

15. Дозвіл може бути анульовано Департаментом міського благоустрою та збереження природного середовища виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) у разі:

подання особою, яка отримала дозвіл, заяви про його анулювання та оригіналу дозволу або його дубліката;

наявності відомостей про припинення юридичної особи або підприємницької діяльності фізичної особи - підприємця, що отримали дозвіл.

Департамент міського благоустрою та збереження природного середовища виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) у разі анулювання дозволу вносить відповідну інформацію до реєстру дозволів.

16. У разі анулювання дозволу за заявою особи, яка отримала дозвіл, така особа може отримати новий дозвіл відповідно до вимог цього Порядку.

17. Отримання дозволу не звільняє юридичних осіб, фізичних осіб - підприємцем від необхідності дотримання вимог законодавства України, в даній сфері регулювання та Правил благоустрою міста Києва, затверджених рішенням Київської міської ради від 25 грудня 2008 року № 1051/1051.

18. Особи, які виконують земляні та/або ремонтні роботи несуть відповідальність згідно зі статтею 152 Кодексу України про адміністративні правопорушення у зв’язку з:

проведенням земляних та/або ремонтних робіт без одержання згідно з цим Порядком дозволу, крім випадку зазначеному у п.7 Порядку;

несвоєчасним відновленням благоустрою після завершення виконання земляних робіт;

неякісним утриманням тимчасового покриття або несвоєчасним відновленням постійного покриття, зеленої зони.

Сплата штрафу не звільняє особу від обов’язку відновлення пошкоджених об’єктів благоустрою.

Київський міський голова                               В. Кличко


 

Аналіз регуляторного впливу

Цей аналіз регуляторного впливу розроблений відповідно до вимог законів України «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про столицю України – місто-герой Київ», «Про благоустрій населених пунктів», «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності», Типового порядку видачі дозволів на порушення об’єктів благоустрою або відмови в їх видачі, переоформлення, видачі дублікатів, анулювання дозволів та місце їх проведення, затвердження, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 30 жовтня 2013 року № 870.

Головним розробником проекту рішення Київради «Про затвердження Порядку видачі дозволів на порушення об’єктів благоустрою або відмови в їх видачі, переоформлення, видачі дублікатів, анулювання дозволів у місті Києві» є Департамент міського благоустрою та збереження природного середовища виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації).

1. Визначення та аналіз проблеми, яку пропонується розв’язати шляхом державного регулювання.

Дана сфера регулюється рядом нормативно-правових актів: «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про столицю України – місто-герой Київ», «Про благоустрій населених пунктів», «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності», Типовим порядком видачі дозволів на порушення об’єктів благоустрою або відмови в їх видачі, переоформлення, видачі дублікатів, анулювання дозволів та місце їх проведення, затвердження, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 30 жовтня 2013 року № 870.

Пунктом 7 Типового порядку видачі дозволів на порушення об’єктів благоустрою або відмови в їх видачі, переоформлення, видачі дублікатів, анулювання дозволів та місце їх проведення, затвердження, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 30 жовтня 2013 року № 870 визначено, що Порядок видачі дозволів або відмови в їх видачі, переоформлення, видачі дублікатів, анулювання дозволів затверджується рішенням відповідної сільської, селищної, міської ради на підставі цього Типового порядку.

Враховуючи зазначене, Департаментом міського благоустрою та збереження природного середовища було підготовлено проект рішення Київської міської ради «Про затвердження Порядку видачі дозволів на порушення об’єктів благоустрою або відмови в їх видачі, переоформлення, видачі дублікатів, анулювання дозволів у місті Києві».

2. Мета та цілі правового регулювання.

Зазначений регуляторний акт підготовлений відповідно до Типового порядку видачі дозволів на порушення об’єктів благоустрою або відмови в їх видачі, переоформлення, видачі дублікатів, анулювання дозволів з метою затвердження Порядку видачі дозволів на порушення об’єктів благоустрою або відмови в їх видачі, переоформлення, видачі дублікатів, анулювання дозволів у місті Києві.

Положеннями проекту рішення встановлюється правове регулювання механізму одержання дозволів на порушення об’єктів благоустрою, або відмови в їх видачі, переоформлення, видачі дублікатів, анулювання дозволів у місті Києві.

3. Альтернативи.

Законодавство в даній сфері немає відповідних актів органів місцевого самоврядування. Тому альтернативи запропонованому регуляторному акту відсутні.

4. Механізм та заходи для розв’язання проблеми.

Для розв’язання проблеми, зазначеної в розділі 1 цього аналізу, пропонуємо на сесії Київської міської ради прийняти рішення «Про затвердження Порядку видачі дозволів на порушення об’єктів благоустрою або відмови в їх видачі, переоформлення, видачі дублікатів, анулювання дозволів у місті Києві».

5. Обґрунтування можливостей досягнення цілей.

Можливість досягнення цілей, передбачених в розділі 2 даного аналізу, у разі прийняття рішення «Про затвердження Порядку видачі дозволів на порушення об’єктів благоустрою або відмови в їх видачі, переоформлення, видачі дублікатів, анулювання дозволів у місті Києві» є цілком реальною, з урахуванням норм чинного законодавства.

6. Очікувані результати прийняття запропонованого регуляторного акту.

Прийняття даного рішення визначить порядок видачі дозволів на порушення об’єктів благоустрою, відмови в їх видачі, переоформлення, видачі дублікатів та анулювання дозволів у місті Києві.

7. Строк дії.

Безстроковий. При внесенні змін до чинного законодавства, які можуть, впливати на дію регуляторного акту, до нього будуть вноситись відповідні корективи.

8. Показники результативності.

Затвердження Порядку видачі дозволів на порушення об’єктів благоустрою або відмови в їх видачі, переоформлення, видачі дублікатів, анулювання дозволів у місті Києві, що визначить механізм їх видачі.

9. Заходи відстеження результатів рішення.

Залучення суб’єктів підприємництва та громадськості до відстеження виконання цього Проекту. Повторне відстеження результативності регуляторного акта буде здійснюватись через рік після набрання ним чинності, але не пізніше двох років з дня набрання чинності цим актом. Періодичні відстеження результативності регуляторного акта будуть здійснюватися раз на кожні три роки починаючи з дня закінчення заходів з повторного відстеження результативності цього акта.

Повторне та періодичні відстеження результативності регуляторного акта будуть здійснюватися згідно з планами заходів та графіками по відстеженню, які затверджуються розробником цього регуляторного акта.

Файл документа: Додатки до Порядку видачі дозволів на порушення.doc

Перейти до спискуВерсiя для друку