Проект рішення Київської міської ради «Про визначення послуги з вивезення побутових відходів комунальною послугою, право на яку виборюється на конкурсних засадах»

Повідомлення про оприлюднення

Відповідно до статей 9, 13 Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності» та з метою одержання зауважень і пропозицій від фізичних та юридичних осіб, їх об’єднань, Департамент житлово-комунальної інфраструктури виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) повідомляє про оприлюднення проекту регуляторного акта – рішення Київської міської ради «Про визначення послуги з вивезення побутових відходів комунальною послугою, право на яку виборюється на конкурсних засадах».

Головний розробник проекту: Департамент житлово-комунальної інфраструктури виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації).

Проект рішення розміщено в мережі Інтернет на офіційному Інтернет-порталі Київської міської державної адміністрації www.kievcity.gov.ua у розділі регуляторна діяльність.

Метою прийняття рішення є забезпечення якісного та у повному обсязі надання послуг з вивезення побутових відходів, збільшення рівня оплати за окрему послугу у порівнянні з оплатою за послугу у складі послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій, охоплення послугами відносно збору і вивозу твердих побутових відходів (ТПВ), зокрема у приватному секторі та комерційних структур.

Зауваження та пропозиції приймаються до Департаменту житлово-комунальної інфраструктури виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) протягом 1 місяця у письмовому або в електронному вигляді за адресами:

  • Поштова адреса: 01001, м. Київ, вул. Велика Житомирська, 15а, тел. 279-29-21; Департамент житлово-комунальної інфраструктури виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації)
  • e-mail: [email protected]

 

Проект

Відповідно до статті 7, пункту 1 частини першої статті 13, частин другої та третьої статті 27 Закону України «Про житлово-комунальні послуги», статті 35-1 Закону України «Про відходи», постанови Кабінету Міністрів України від 16 листопада 2011 року № 1173 «Питання надання послуг з вивезення побутових відходів», пункту 9 Порядку формування тарифів на послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 01 червня 2011 року № 869 «Про забезпечення єдиного підходу до формування тарифів на житлово-комунальні послуги», Київська міська рада

ВИРІШИЛА:

1. Визначити послугу з вивезення побутових відходів комунальною послугою, право на яку виборюється на конкурсних засадах.

2. Делегувати повноваження організатора проведення конкурсу з визначення виконавця послуг з вивезення побутових відходів на території міста Києва виконавчому органу Київської міської ради (Київській міській державній адміністрації).

3. Виконавчому органу Київської міської ради (Київській міській державній адміністрації):

3.1. Провести конкурс з визначення виконавця послуг з вивезення побутових відходів на території міста Києва відповідно до Порядку проведення конкурсу на надання послуг з вивезення побутових відходів, затвердженому постановою Кабінету Міністрів України від 16 листопада 2011 року № 1173.

3.2. Після визначення виконавця послуг з вивезення побутових відходів на території міста Києва виключити цю послугу із структури тарифів на послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій.

4. Це рішення набирає чинності з дня його офіційного опублікування.

5. Контроль за виконанням цього рішення покласти на постійну комісію Київської міської ради з питань житлово-комунального господарства та паливно-енергетичного комплексу. 

Київський міський голова                                 В. Кличко


Пояснювальна записка

1. Обґрунтування необхідності прийняття рішення.

Проект рішення Київської міської ради підготовлено у зв’язку з необхідністю визначення послуги з вивезення твердих побутових відходів, як окремої комунальної послуги, право на яку виборюється на конкурсних засадах (далі – визначення послуги), оскільки є неповний рівень охоплення послугами відносно збору і вивозу твердих побутових відходів (далі – ТПВ), зокрема в приватному секторі, не контрольований рівень охоплення послугами відносно збору і вивозу ТПВ комерційних структур, відсутність контрольованої системи вивозу ремонтних і будівельних відходів, низький рівень оплати населення за надані послуги, недостатність роздільного збору ТПВ, а також створення конкуренції на ринку житлово-комунальних послуг.

2. Мета і шляхи її досягнення.

Забезпечення якісного та у повному обсязі надання послуг з вивезення побутових відходів. Збільшення рівня оплати за окрему послугу у порівнянні, коли послуга входила у послугу з утримання будинків і споруд та прибудинкової території.

3. Правові аспекти.

а) Закон України «Про місцеве самоврядування в Україні»;
б) Закон України «Про відходи»;
в) постанова Кабінету Міністрів України від 16 листопада 2011 року № 1173 «Питання надання послуг з вивезення побутових відходів»;
г) постанова Кабінету Міністрів України від 10 грудня 2008 року № 1070 «Про затвердження Правил надання послуг з вивезення побутових відходів».
д) постанова Кабінету Міністрів України від 01 червня 2011 року № 869 «Про забезпечення єдиного підходу до формування тарифів на житлово-комунальні послуги».

4. Фінансово-економічне обґрунтування

Реалізація проекту рішення не потребує додаткових матеріальних і фінансових витрат.

5. Позиція заінтересованих органів

Проект рішення буде погоджено з усіма необхідними органами у встановленому порядку.

6. Регіональний аспект

Проект рішення не впливає на розвиток адміністративно-територіальних одиниць.

7. Громадське обговорення

Проект рішення потребує громадського обговорення.

8. Прогноз результатів

Прийняття запропонованого рішення дозволить забезпечити якісне та у повному обсязі надання послуги з вивезення побутових відходів, а також збільшення рівня оплати за окрему комунальну послугу.

Доповідачі на пленарному засіданні Київської міської ради:

  • заступник голови Київської міської державної адміністрації П. Пантелеєв;
  • директор Департаменту житлово-комунальної інфраструктури І. Павлик

Аналіз регуляторного впливу

1. Визначення проблеми.

Проблема в необхідності визначення послуги з вивезення побутових відходів як окремої комунальної послуги, право на яку виборюється на конкурсних засадах (далі – визначення послуги), є неповний рівень охоплення послугами відносно збору і вивезення ТПВ, в першу чергу в приватному секторі, не контрольований рівень охоплення послугами відносно збору і вивезення ТПВ комерційних структур, відсутність контролюючої системи вивезення ремонтних і будівельних відходів, низький рівень оплати населенням за надані послуги, відсутність роздільного збору ТПВ, а також створення конкуренції на ринку житлово-комунальних послуг.

2. Очікувані результати прийняття регуляторного акта,очікувані витрати та вигоди.

У результаті прийняття даного регуляторного акту буде забезпечено: охоплення послугами відносно збору і вивезення ТПВ в приватному секторі, комерційних структурах, підвищення якості надання житлово-комунальних послуг. Впровадження даного регуляторного акта не передбачає матеріальних витрат. Даний регуляторний акт стосується визначення послуги з вивезення твердих побутових відходів як окремої комунальної послуги, право на яку виборюється на конкурсних засадах та вирішення питання проведення конкурсу.

 

 

Вигоди

Витрати

Органи місцевого самоврядування

створення конкурентного середовища, сприяння розвитку малого та середнього бізнесу, упорядкування вивезення ТПВ з території міста Києва

не передбачає витрат

Суб’єкти господарювання

виконання комплексу послуг з вивезення побутових відходів

не передбачає витрат

Громада

покращення якості надання послуг шляхом ефективної організації робіт з вивезення ТПВ; поліпшення санітарного стану території міста Києва

не передбачає витрат

3. Цілі державного регулювання.

Забезпечення вибору на конкурсних засадах суб’єкта господарювання – виконавця послуг, який зможе забезпечувати якісне збирання необхідних обсягів побутових відходів у місті Києві, розвиток конкуренції, можливе обмеження монополізму на ринку цих послуг.

4. Визначення альтернативних способів досягнення цілей.

1-й – без вирішення питання визначення послуги з вивезення побутових відходів як окремої комунальної послуги, право на яку виборюється на конкурсних засадах, мешканці міста залишаться без якісних послуг по вивезенню твердих побутових відходів;

2-й – при прийняті рішення стане можливим підвищення якості надання послуг щодо прибирання міста від сміття, зняття навантаження на навколишнє природне середовище і надасть можливість поліпшити санітарний стан території міста.

5. Механізми і заходи, які забезпечать розв’язання проблеми

Прийняття рішення надасть можливість забезпечити виконання вимог Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності».

Довести дане рішення через засоби масової інформації до відома мешканців міста.

6. Оцінка можливості впровадження та виконання вимог регуляторного акта залежно від ресурсів, якими розпоряджаються органи місцевого самоврядування, юридичні особи, які повинні впроваджувати або виконувати ці вимоги.

Вжиті заходи позитивно вплинуть на формування потенційно конкурентного ринку житлово-комунальних послуг, підвищення якості надання послуг з вивезення побутових відходів.

7. Обґрунтування строку чинності регуляторного акта

Акт приймається на необмежений строк і буде переглянутий у разі потреби.

8.Показники результативності регуляторного акта.

Основними показниками результативності регуляторного акту є збалансованість споживчого попиту та ринкової пропозиції з надання послуг з вивезення побутових відходів, а також підвищення рівня задоволеності мешканців міста та якості надання послуг.

9.Визначення заходів по відстеженню результативності регуляторного акта в разі його прийняття

Базове відстеження буде здійснено до дня набрання чинності цим регуляторним актом. Повторне відстеження – через 1 рік з дня набрання ним чинності.

Перейти до спискуВерсiя для друку