Інформація щодо закупiвлi солi для столиці за завищеними цiнами не відповідає дійсності – КК «Київавтодор»

Інформація щодо закупiвлi солi для столиці за завищеними цiнами, яка поширюється засобами масової інформації і соціальними мережами, не відповідає дійсності. Про це повідомили в КК «Київавтодор».

За інформацією, що поширюється в ЗМІ та соцмережах, столичні дорожні підприємства за результатами вiдкритих конкурсних торгiв уклали договори та замовили сiль у постачальника ТОВ «Костанза», який начебто не має транспортного, торговельного й виробничого обладнання, товарних і трудових ресурсів для виконання договору.

Варто зазначити, що комунальні шляхово-експлуатаційні підприємства, які є самостійними юридичними особами, упродовж серпня-вересня 2016 року дійсно здійснили закупівлю згідно Закону України «Про здійснення державних закупівель» через вiдкритi конкурснi торги. Участь у таких торгах можуть брати будь-які підприємства рiзних форм власностi, якi виявили зацікавленість до виставленої на відкритті торги пропозиції. Відповідно до Закону України «Про здійснення державних закупівель» переможець торгiв був обраний за найнижчою ціною серед пропозицій учасників торгiв, якi були допущені до оцiнки.

Щодо укладених рамкових угод у серпні 2016 року, то переможці торгів – ТОВ «Торговий Дім Артемсіль», ТОВ «Торговий дім Укрснабресурс» та ТОВ «К-2» Інвестмент» – відмовились постачати сіль за цінами договору та шляхово-експлуатаційні підприємства були змушені повторно проводити конкурсні торги.

На жаль, відповідно до переліку природних монополій, затвердженого Антимонопольним комітетом України, Державне підприємство «Артемсiль», яке є єдиним в Україні постачальником солі, з незрозумілих причин не входить до складу тих самих суб’єктів природних монополій. I саме цей факт не дає можливості підприємствам проводити процедуру прямої закупiвлi у ДП «Артемсiль» шляхом проведення переговорної процедури, змушуючи купувати сiль на звичайних вiдкритих конкурсних торгах.

Також учасники та переможці відкритих конкурсних торгів, які відмовились виконувати взяті на себе зобов’язання, розриваючи договори і не виконуючи своїх обіцянок (інколи навіть не повертаючи авансів), не несуть жодної відповідальності та не вносяться до відповідного «офіційного чорного списку». У зв’язку з цим, державні та комунальні підприємства залишаються сам на сам із проблемою, через відсутність постачання солі мають складнощі з виконанням виробничих завдань, змушені поглиблюватися в довгострокові судові справи тощо.

Зазначимо, що станом на 6 лютого 2017 року ТОВ «Костанза» виконала умови всіх контрактів на сто відсотків і столичними дорожніми підприємствами заготовлено сiль у повному обсязі.

Вказані факти наявно демонструють безпідставність звинувачень на адресу шляхово-експлуатаційних підприємств, які входять до складу комунальної корпорації «Київавтодор», і підозр щодо неспроможності переможця відкритих конкурсних торгів виконати умови договорів.

Перейти до спискуВерсiя для друку