«Відродимо славетний Дніпро!» У Всесвітній день водних ресурсів - 22 березня 2017 року в центрі Києва на Набережній Гідропарку відбувся яскравий, масштабний захід з зариблення Дніпра

Три роки поспіль через складну економічну ситуацію бюджетне фінансування зариблення вітчизняних водойм мінімально. І тому так важливодля столичної акваторії допомога з боку позабюджетних і громадських організацій.

- Дніпро втратив власну течію - його перегородили дамбами, перетворивши в каскад водосховищ. Що тільки не потрапляє в його води разом з виробничими і побутовими стоками. По малих річках в водосховища стікає хімія, що змивається дощами з полів. Вода в водосховищах понад усякі норми мінералізована. А солоність води в тому ж Кременчуцькому водосховищі наблизилася до морських лиманів. Це призвело до того, що нерідкі випадки коли в рибальські сітки потрапляє дрібна медуза, а зустріч з рибою-голкою стала звичайним явищем. Всі ці фактори говорять, що екосистема водоймища під впливом зовнішніх факторів змінюється. Плюс до цього, річка, втративши власну течію не в змозі змити все, що в неї потрапляє. Вода в водосховищах малопроточна, а це сприяє розростанню водної рослинності. Сотні гектар столичної акваторії сьогодні покриті нею - розповів голова Асоціації рибалок України Олександр Чистяков - Риб'ячі зграї рідіють прямо на очах. Там, де раніше були природні нерестовища, сьогодні суцільний килим з водного горіха. У його заростях життя немає, так як він, в прямому сенсі, «випиває» весь розчинений у воді кисень. Для того щоб допомогти у відновленні популяцій аборигенних видів риби, їм необхідно створити умови для самовідтворення. А де нереститися плотві, лящеві і щукі, якщо замість звичних нерестовищ суцільна рослинність?

За рекомендацією вчених для природної біологічної меліорації 22 березня 2017 було випущено понад 5 тонн молоді рослиноїдних видів риби (товстолобик, білий амур, короп).

- Ці риби, поїдаючи зайву водну рослинність, розчистять природні нерестовища, а також очистять воду, яку споживає Київ, - сказала іхтіолог Київського рибоохоронної Патруля Наталія Опанасюк - Сьогодні зариблення проходить дворічками. А це означає, що ця підрощена молодь вже не по зубам хижакам і її виживання в Дніпрі буде 100%. І хоч це лише частина від рекомендованої вченими кількості щорічного зариблення рослиноїдних видів риби, але все одно початок покладено. Сьогодні Свято у Дніпра! І зробили його самі рибалки любителі, небайдужі кияни та природоохоронні громадські організації.

Кошти на зариблення надав Фонд охорони навколишнього природного середовища України.

- Я з дитинства захоплююся спортивною рибалкою. Ловлю за принципом: «Зловив - Відпусти!». Тому не з чуток знаю, що відбувається з вітчизняними водоймами. Дуже боляче бачити на що перетворюються колись рибні річки, заростають озера та знищуються зелені ліси. Хочеться допомогти. Тому ми з однодумцями, яким небайдуже наше майбутнє створили Міжнародну благодійну організацію «Фонд охорони навколишнього природного середовища України». Діяльність Фонду є абсолютно прозорою. На сайті ми будемо звітуватись за кожну витрачену гривню - в якому розмірі прийшли кошти і куди вони згодом направлені - каже співзасновник та президент Фонду Павло Литвинов. – Рибалки, мисливці та небайдужі до нашого довкілля хочуть допомогти і Фонд надає можливість зробити це із максимальною користю, а саме акумулювати кошти благодійників та спрямувати їх на вирішення найгостріших екологічних проблем. Сьогодні наше перше зариблення. Може бути, воно не таке масштабне, як хотілося б, але воно щире, від душі. І проводимо ми його, символічно, в центрі нашої столиці! Найближчим часом проведемо ще низку зариблень у всіх регіонах України і, зокрема слід зазначити, що плануємо проводити зариблення в тому числі видами риб, які внесені до Червоної книги України. Зараз, разом із фахівцями, розробляємо де вони пройдуть та їх графік. У цьому році маємо на меті провести ще зариблення Кременчуцького, Каховського водосховищ, а так само Дельти Дніпра і річок Дунай, Дністер, Західний та Південний Буг, карпатських річок. Але на цьому діяльність фонду не обмежується. Нам небайдужі всі питання пов”язані з єкологією, довкіллям, відтворенням живих та неживих природніх ресурсів, флори та фауни, їх збереженням, раціональним використанням та інше. Ми віримо, що робимо правильну, потрібну справу. Фонд – це наша спільна турбота про майбутнє!  Приєднуйтесь!

Велика спеціалізована машина для перевезення риби «MАN», що надана Центром сімейної риболовлі «Білі Камені» привезла на Набережну Гідропарка більше 5 тонн риби (коропа, товстолобика, білого амура).

- Знаєте, як то кажуть «з миру по нитці - голому сорочка». Так і тут всі хто хотів і міг допомогти, допомогли. Наша організація займається риборозведенням і перевезенням риби. Тому наш внесок в цю спільну справу - доставка риби - сказав Сергій Тонконоженко - з гордістю можу сказати, що в цьому ми не підвели, і риба доставлена ​​за 300 кілометрів з Черкаського риборозплідного підприємства знаходиться у відмінному стані.

- В останні роки відчувається явна недостача якісного зарибка всередині Київської області. Коли він потрібен його везуть з інших областей. Це не правильно. Київська область має сама забезпечувати себе молоддю різних видів риби. Саме з цією метою Департамент агропромислового розвитку і приступив до створення Концепції та Програми розвитку рибництва в області. Водойм у нас багато, але більшість з них використовується не за призначенням. Тому ми почали інвентаризацію всіх водойм - сказав директор Департаменту Сергій Шупик - Завдання Обласної Адміністрації знайти ефективних і дбайливих господарів кожній водоймі. При правильному, цивілізованому використанні своїх водних ресурсів Київська область може вийти в лідери по країні в рибництві. Це дозволить більш продуктивно і в великих масштабах підійти до відновлення риб'ячих зграй Київського і Канівського водосховищ, а так же наповнити полиці столиці і області доступною і екологічно чистої рибою і рибним продуктом власного виробництва.

На заході були присутні чиновники різних структур та рангів. Треба відмітити, що Київський рибоохоронний Патруль Державного Агентства рибного господарства України оказав неоцінену допомогу, щоб це зариблення пройшло в правовому руслі. Своєчасно була зібрана Комісія по нагляду за вселенням риби, та перевірки всіх необхідних для цього документів. Зариблення - це серйозний і відповідальний захід. Адже у відкрите природне середовище випускаються вселенців. Тому зарибок повинен бути абсолютно здоровим, він зобов'язаний пройти ветеринарний контроль.

- У 2017 році Держрибагентство сконцентрує свої зусилля на розвиток рибного фермерства у нас в країні - повідомив перший заступник голови Агентства рибного господарства України Володимир Фалей - У світовому вилові риби в 2016 році частка фермерської риби - 52%, а в Україні вона - всього 25%. При цьому наша держава має найбільшу площу прісноводних акваторій в Європі. Ми бачимо колосальний потенціал для розвитку вітчизняного рибництва. Нам потрібно прагнути до того, щоб стати в цій галузі світовим лідером. Останні три роки були непростими для нашої економіки, тому відновлення рибного ресурсу було мінімально. Дякую громадськості за акумуляцію коштів і організацію такого заходу, воно життєве важливо сьогодні для наших водойм. Ситуація в цьому році буде значно вирівняна. Завдяки наполегливості Держрибагентства і ініціативи профільної громадськості Міністерством аграрної політики та продовольства України та Урядом була підтримана програма зариблення та відтворення на 2017 рік. У цьому році з держбюджету виділено на селекцію і відновлення рибного ресурсу 40 млн. грн. Дуже хочеться сподіватися, що ці, може бути поки недостатні, але такі потрібні кошти допоможуть почати відновлювати риб'ячі популяції, що в свою чергу забезпечить стале використання водних біоресурсів.

Дійсно сьогодні у найбільшої річки України - Дніпра маса проблем, а все через нерозумну, та часом і злочинну господарську діяльність останніх десятиліть. Це незаконна забудова прибережної території, несанкціоновані побутові та виробничі сливи і стоки, багаторічне не виконання меліоративних робіт з розчищення руселмалих річок та безліч інших питань, які впливають на життя і оздоровлення головної водної артерії країни.

- Не забувайте, що на річках побудовано 1 100 водосховищ. Дамби призводять до зникнення природних течій і накопичення в водах отруйних речовин. Оспіваний класиками Дніпро перестав бути могутнім – каже керівник відділу розвитку ГО "Еко Громада" Валентин Рак - В 2016 році в водойми країни було скинуто близько 2 млрд. куб. м стоків. З них одна третина - це неочищені або недостатньо очищені води. Тому ми і говоримо про серйозні загрози для водних ресурсів. І якщо їх не почати вирішувати, то незабаром про питну воду з наших річок можна буде забути. Наша організація займається відновленням вмираючих київських водойм. На сьогодні в пілотному Проекті знаходиться 29 водних об'єктів. Серце радіє, коли бачиш плоди своєї праці, коли з заболоченій ями після копіткої системної роботи виходить прекрасна водойма з чистою джерельною водою, адже для кожного киянина озера - це блакитні легені столиці.

ДОВІДКА. Згідно із законодавством, за забруднення водойми загрожує штраф в розмірі до 136 грн., Що не відлякує порушників. Штраф набагато менше, ніж оформлення всіх дозволів, будівництво очисних споруд тощо.

- Без істотного підвищення розмірів штрафів за порушення природоохоронного законодавства ситуацію не змінити і не врятувати навколишнє середовище - вважає в.о. голови Державної екологічної інспекції України Ігор Яковлєв - Штрафи, які сьогодні застосовуються, сміховинні і не зупиняють недобросовісний бізнес від забруднення наших водойм. Підприємствам простіше заплатити мізерний штраф, ніж будувати дорогі очисні споруди. Ми зараз розробляємо законопроект, посилюючи відповідальність і збільшуючи в рази штрафи за отруєння водойм. Сподіваємося, що це зможе, якщо не повністю, то істотно зупинити той вал порушень, який спостерігається зараз.

- Сьогодні, м'яко кажучи, не дуже благополучна ситуація з Дніпром. Можна до безкінечності це обговорювати сидячи на кухні, але це нічого не змінить. А можна почати діяти. Пора зрозуміти, що це наша річка і нам її рятувати. Час вимагає, щоб кожен рибалка встав відповідальним громадянином на своєму водоймищі. Нам всім разом потрібно взяти участь у порятунку нашої річки! - сказав директор ринку «Рибалка» Іван Крупський - Дане зариблення пройшло з ініціативи та на кошти громадськості.

- Багаторічна забудова прибережної смуги, скидання неочищених промислових стоків, видобування піску по всій течії - все це заважає Дніпру самовідновлюватися. Споживче ставлення до річки призвело до того, що риба гине, і без допомоги людей Дніпро може не впоратися зі своєю функцією. Тому, надзвичайно важливо, що є люди, які небайдужі до цієї проблеми. Місто усіма силами буде підтримувати боротьбу за відновлення Дніпра та активно долучиться до цієї шляхетної справи. Ми повинні разом боротися за найбільшу річку України - її артерію. Дніпро має бути «широким і могутнім» не тільки в спогадах класиків, а й в творах майбутніх поколінь - наголосив керівник апарату КМДА Володимир Бондаренко.

ДОВІДКА. Генеральна Асамблея Організації Об'єднаних Націй, прийнявши резолюцію 47/193 від 22 лютого 1993 року, оголосила 22 березня Всесвітнім днем ​​водних ресурсів. Відповідно до рекомендацій Конференції ООН з охорони навколишнього середовища та розвитку цей день почали відзначати з 1993 року.

День Води на Набережній Гідропарку вирішили відсвяткувати яскраво, масштабне. У зарибленні взяли участь діти-переселенці, учні 5 Київської школи, що знаходиться під патронатом Соціального Центру Української православної церкви Київського патріархату та особисто Святішого Патріарха Філарета. А також діти з багатодітних сімей.

- Ці діти з нелегкою долею, зіткнулися в свої юні роки з болем. На заході вони змогли, загадавши своє найпотаємніше бажання випустити «золоту рибку» в столичні води. Хочеться сподіватися, що всі мрії здійсняться - говорить представникЦентру соціального служіння Української православної церкви Київського патріархату ЕЛЕОС-УКРАЇНА отець Ігнат - Нічого немає сильніше, ніж лікувальна сила природи. Такі заходи несуть добро та в першу чергу лікують поранену дитячу душу. І посмішки на обличчях наших підопічних яскраве цьому підтвердження.

Під час заходу краєзнавці Національного еколого-натуралістичного центру Міністерства освіти України провели пізнавальний Зелений урок.

- При будь-якому зручному випадку ми намагаємося знайомити дітей з чудовою природньою красою нашої країни. Підходимо до навчання ні з повчальною боку, а всі наші уроки проходять в ігрове-пізнавальній формі. Національний еколого-натуралістичний Центр відродив природоохоронний юнацький рух Юннатів. По всій країні проходять зльоти юних натуралістів. Через любов до свого краю зміцнюється любов до Батьківщини - говорить керівник Центру Тамара Радченко.

Всеукраїнська екологічна Ліга влаштувала для дітей яскраве Свято «День Води», під час якого діти взяли участь в конкурсах, іграх, в творчих майстернях.

- Вода - це основа життя. Навіть людина складається на 70% з води. Сьогодні у всьому світі визнана проблемою номер один - це нестача питної води. І тому Україна володіючи величезним водним потенціалом прісноводних водойм повинна навчитися максимально шанобливо до них ставитися, використовуючи водні ресурси на цивілізованій основі. А бережному ставленню до наших водойм потрібно вчити з молоду. Ми це розуміємо і ставимося до цього з усією відповідальністю. У нашій організації є дитяче і юнацьке відділення. І тому ми завжди з радістю приймаємо участь в таких природоохоронних заходах - сказала голова Всеукраїнської екологічної Ліги Тетяна Тимочко.

На святі були присутні діти з багатодітних сімей, вони були різного віку. Для самих малих були запрошені аніматори. Клоун «Клякса» розвеселив дітей, показуючи різні фокуси, засновані на фізичних властивостях води. А шоу з мильними бульбашками взагалі викликало справжній захват.

Для дітей старшого віку футбольні аніматори з дитячого Центру футболу «ABC Football» показали різні прийоми, трюки та фінти. М'ячі як приклеєні, злітаючи високо в повітря, незмінно поверталися до футболістів. Це футбольне шоу було настільки видовищним, що викликало у дітей сміх і бурхливі оплески.

Кінний театр «Кураж» продемонстрував карколомні трюки в національному козацькому стилі. На повному ходу юні наїзниці демонстрували фантастичні за складністю номера. Діти затамувавши подих дивилися як пролітають повз них артисти театру.

Під час заходу була озвучена ініціатива громадської участі у відновленні наших водойм:

- Асоціація рибалок України виступає з всеукраїнської ініціативою: пропонуючи, до всіх цінників рибальських товарів прикріпити червону етикетку з написом «+ 5%». Це означатиме, що всі кошти зібрані таким чином будуть направлятися на зариблення наших водойм. Рибалка не тільки повинен брати у природи, а й зобов'язаний рівноцінно віддавати їй. Тому вважаємо ініціативу створення Фонду охорони навколишнього природного середовища України своєчасної і необхідною. Тепер є прозорий і відкритий для всіх механізм який буде протягом року акумулювати кошти, що надходять на нього від рибалок. Приємно, що Фонд почав свою діяльність з конкретних дій. Як запевняють його творці, все буде максимально прозоро, кожен зайшовши на сайт, зможе побачити щоденне рух коштів. Про введення цієї ініціативи довго йшли розмови в риболовецькому співтоваристві. І ось нарешті мрія втілилася в реальність – Фонд працює. Дуже сподіваємося, що цю ініціативу підхоплять в усіх регіонах країни - говорить Олександр Чистяков.

У заході взяли участь: Агентство рибного господарства України, Державна екологічна інспекція України, Рибний Патруль в м.Київ та Київської області, КП «Плесо», Лінійний відділ в Річковому порту «Київ» ГУ МВС України, Департамент агропромислового розвитку Київської ОДА,Національна Екологічна Рада України, Фонд охорони навколишнього природного середовища України, Національний еколого-натуралістичний центр Міністерства освіти України, Центр соціального служіння Української православної церкви Київського патріархату ЕЛЕОС-УКРАЇНА, Всеукраїнська екологічна Ліга, Асоціація рибалок України, Мережа магазинів «ВОблерок», ГО «Еко Громада», Центр сімейної риболовлі «Білі Камені», Дитячий центр футболу «ABC Football», за сприяння комітету з питань екології Громадської ради при КМДА.

Перейти до спискуВерсiя для друку